tisdag 29 oktober 2013

Victorian Rose



Jag gillar att ha små halsdukar så här när det blir kyligare; små så att man inte behöver ta dem av sig när man kommer inomhus men ändå håller värmen uppe - en liten halsduk kan värma förvånansvärt mycket! 

Jag har ju några motsvarande förut [1] [2] [3], men ombyte förnöjer - det är roligt med olika stilar och färger!

Den senaste är denna blad-scarf! Jag har inspirerats av ett mönster jag hittade på ravelry vid namn Victorian Rose, men eftersom det inte var gratis (och jag är snål?) så har jag stickat min egen variant utgående endast från bilderna.

Vet inte om jag ska säga att det är egen idé eller eget mönster eftersom jag med flit försökte härma - men nöjd med resultatet är jag iaf! :) Jag stickade in en guldtråd i det bruna melerade garnet för att få en extra fin touch...

måndag 28 oktober 2013

Nya smaker




Ännu en skön helg med tid att pröva på nya recept är förbi! Jag prövade på att laga "Currykyckling" enligt detta pirkka-recept (bläddra till sidan 25) - och blev supernöjd! Jag är inget stort curry-fan, men det blev riktigt bra! Bananen och majsen i såsen avrundar smakerna perfekt!

(Jag ska erkänna att jag har en banan-curry-sås i min första kokbok, men detta blev mycket godare!)

Det var dessutom väldigt snabbt att göra - vilket är bra för helgen var kanske inte så skön som det lät i första meningen - jag försökte komma fast i jobbet så att jag inte behöv jobba kvällarna i ända senare i veckan. (Lyckades så där med den biten....)





Varje helg kräver en god efterrätt - eller? Denna gång blev det en klassisk pannkaka, se recept Lindas Favoritrecept (där finns trots allt mest bra recept som ingen människa borde kunna leva utan....) - lagad med kärlek som ni ser! :p








Helgen avslutades med "en gammal favorit i ny tappning" - Kycklingfilé med ugnsrotsaker. Det roliga med den här rätten var den annorlunda formen rotfrukterna blev stöpta i: Jag skar morötterna i formen av blommor (genom att göra "repor" längs med kanterna på moroten innan jag skar i skivor), kålroten formade jag till spiraler (med en kul livsnödvändig liten grej jag någon gång köpt) - och potatisen fick bli i helt vanliga klyftor.

söndag 27 oktober 2013

Finländsk mat

Måste ha med kökslampan på en bild emellan.
Tycker vi har ett så fint kök! :)

....har vi pratat om i skolan på hussan (= huslig ekonmi, som jag ju också undervisar i nuförtiden [förutom engelska och hälsokunskap]). Det är rätt så intressant att fundera över varför vi äter den mat vi äter och vilka saker i vår omgivning som påverkar också vårt matval. Det får mig lite att ångra att jag skippade min första gradu-idé om att undersöka hur man kan se samhällets förändringar i kokböcker - istället valde jag ett lättare, mer vanligt ämne, och lusläste en bok istället för en vanlig litteraturbaserad gradu. En enklare väg, helt klart, tråkigare må så vara - allt har ju sina fördelar. Jag skulle ju ha gjort detta ur Brittisk synpunkt eftersom mitt huvudämne var engelska, så jag är tacksam för min kollegas ypperliga anteckningar nu när vi diskuterat detta ur finsk synvinkel.

Detta ämne har vi behandlat ett tag i skolan, sen vi nyligen firade Finlandssvenska matkulturdagen, årets tema var mjölk och mjölkprodukter.

När vi nu senast efter att ha diskuterat den finska matkulturen skulle komma till det praktiska, så stod det potatisgröt, talkonmjöl, bär (havtornsbär, hjortron och lingon) på agendan!

Potatisgröten skall ju puttra på ganska länge, så den förberedda jag åt dem så att de sedan fick smaka, något jag gärna gjorde eftersom de hör till mina favoriträtter. Det hörde inte till deras, om vi säger så... En elev var stormförtjust (var hon redan innan detta provsmak), och deklarerade att om de andra inte tycker om så kan hon äta upp deras portioner också. Hon blev helt klart mätt. :)

När det kommer till talkonmjöl, hjortron och havtornsbär, måste jag erkänna att jag aldrig smakat på någondera tidigare! Jag provlagade därför recepten hemma innan, vilket är vad ni ser på bilderna...

Vi lagade Tant Hannas kakor på talkonmjölet enligt detta recept. Smakade helt okej - nyttigt smakade det, på gott och ont! Måste vara ärterna i mjölet (ja, ärterna!). Lite smuligt också, ska lite experimentera vad man mera kan göra av mjölet - nu när jag har en påse hemma!

Jag lagade också havtornbärskrämen hemma först. (Jag kokade saft på 5 dl vatten, 1 dl bär, silade bort bären, toppredde med 2 msk potatismjöl och ½ dl socker.) Den ovanliga aromen gjorde upphov till vissa kommentarer här hemma, men jag tyckte det var riktigt gott - och det är tydligen också fruktansvärt nyttigt om man läser här t.ex.

Nu undrar jag: Är finsk mat så här nyttig? (Jag kunde tidigare svarat att finsk mat är korv och öl....) Vad skulle ni bjuda på om ni skulle bjuda på en riktigt finsk måltid? Eller vad tror ni att finsk mat är?

När vi skulle laga hemlagad fil i samband med finlandssvenska matkulturdagen för några veckor sedan, prövade jag också på receptet hemma först. Receptet kommer från broschyren Marthaförbundet ger ut i samband med detta firande.

Smakar fil. Är busenkelt. Jag har bara inte riktigt bestämt mig om det är någon vits att laga fil hemma, när huvudingrediensen i hemlagad fil är - fil! Och har man inte fil hemma, måste man ändå köpa fil. Visst, man kommer längre på en burk fil på det viset, och det blir väl billigare i längden om man äter mycket fil, men... Är det någon vits?

lördag 26 oktober 2013

Linda-tröja!

För denna frisyr har jag tuperat håret något uppe på huvudet, satt håret i svans (försiktigt så att jag inte plattar till håret igen) och gjort en fläta som jag svängt till en blomma, som också Lilith Moon gjort.

Ni minns garnet vid namn Linda jag köpte tidigare i Knapptigern? Samma dag köpte jag också en (eller två...) handarbetstidning som hade ett mönster perfekt för detta garn! (Att det kan råka sig!) Den här tidningen, Designer Knitting, innehöll för övrigt massor med mönster som inspirerade mig - jag har redan använt mig av två av dem - detta är bara det första... Se mönstren här (tidningen måste ha anknytning till vogue - pärmen och namnet annorlunda, alla mönster exakt lika). Det andra mönstret jag använt mig av ur den här tidningen har ni sett en skymt av i inte bara ett, utan faktiskt två inlägg. 

Det här mönstret var super-lätt och tröjan var snabbstickad - delvis för att den var kort och kortärmad, förstås. Men jag måste säga att jag gillar att sticka tröjor uppifrån-ner, tyckte det var lika kul nu som förra gången jag gjorde det! Annars är det vanligare, bland de tröjmönster jag ser i alla fall, att sticka nerifrån-upp. Tycker dessutom om de här flät-detaljerna, och färgen passade ju perfekt! :)

torsdag 24 oktober 2013

Knitting Prank


Jag måste bara dela med mig av denna video av hur Tom Hanks spelar ett spratt på Julia Roberts, som tydligen är en ivrig stickare! Kul - tycker om dem båda mera efter att ha sett dessa! Ni kan hoppa över den första minuten om ni inte vill se Tom Hanks dansa.... ;)

PST! Ni såg väl mitt tidigare inlägg om att också Stallone stickar?

onsdag 23 oktober 2013

Höstlov!

Lika glad som min glada slev, inköpt på Karis Höstmarknad för två veckor sedan på lördag, har jag varit nu på höstlovet när jag har haft tid för egna nöjen (och nackspärr - duktiga lärare sköter sådant på loven)! Speciellt mycket bakning och matlagning hade jag faktiskt tid med då. Sen har det varit svårt att hitta tid att blogga igen när jobbet åter började...



Först blev det chokladkex och bullakrans då svärföräldrarna var på besök! Det var det min glada slev var i farten med på första bilden....



Det blev också vitchokladpannacotta enligt ett nytt pirkka-recept - jag bytte bara ut hallonen mot jordgubbarna som jag redan hade i frysen.

Lägg också märket till den fina vedkorgen i bakgrunden! Den är nämligen en del av "bröllopsleken" som framkommit här på bloggen tidigare: Augusti- och september -månadsuppgifterna som tilldelades gästerna var väl utförda, så vi såg ju med spänning fram emot oktober också... Då var det meningen att styvmor skulle komma och kratta, något hon såg mycket fram emot :p, men det behövdes inte så far min tog sin uppgift lite tidigare och hämtade en välfylld fin vedkorg åt oss - precis en sådan modell jag önskat mig men inte köpt eftersom jag visste om uppgiften redan vid det laget - och att pappa var ivrig! :) Mycket trevligt besök, också utöver pannacotta och vedkorg! :)

Nu får vi hoppas att snön smält i mars så styvmor kan komma och kratta då, när det egentligen skulle vara pappas tur att utför uppgiften...


Avslutningsvis ännu flera bilderde läckerheter vi avnjutit under de avkopplande dagarna på höstlovet:

1: Varm smörgås! Simpelt (så man kan fortsätta vara avslappnad) men ändå gott och festligt! Lägg också märke till de fina blommorna jag har på bordet - styvmor hämtade!

2: Pasta - allt tycks ha varit enkelt och gott detta lov! Pasta carbonara är godare ju simplare du gör den, har vi märkt! Här testar vi vårt nya rivjärn som införskaffades i Åbo för några veckor sedan - perfekt när man vill riva lite parmesan över tallriken som en avslutande touch.

3: Kex, vin, ost, brasa, spännande mordgåtor i tv - blir en kväll bättre än så?

måndag 14 oktober 2013

Alltid redo!

Som stickare har man aldrig tråkigt! Långa föreläsningar eller möten, förseningar med tåg, köer till blodprov - ingenting är ett problem så länge som man har sin stickning med! ...eller, i varje fall ett mindre problem, ska vi säga... Att stickning dessutom förbättrar inlärning och tankeverksamhet i allmänhet - ja det skadar ju inte alls! Läs mera om det i denna artikel (endast på finska, tyvärr). 

För att lätt kunna ta med min stickning överallt har jag sytt denna stick-påse i ett fint inspirerande tyg jag hittade hos knapptigrarna (se tidigare inlägg). Det är bara en enkel tygpåse med dragked, fodrad för att stickorna inte så lätt ska slinka igenom, men där hålls min stickning tryggt så att jag kan ta med den vart jag önskar. Eftersom det blev tyg över sydde jag dessutom en liten necessär var jag har måttband, sax, nålar etc, så att allt jag kan tänkas behöva alltid är med - utan att ta mycket plats eller tappas bort i en större väska. Perfekt - alltid redo!

I denna påse har jag alltid en stickning på gång som man inte behöver fundera så mycket ikring. Mönster- och spetsstickning är jätte kul - och inte komplicerat alls, då man inte skall hänga med i konversationer, vara beredd att gå in till läkaren, köra iväg eller motsvarande. Spetsstickningen lämnar jag hemma i soffan. Stickningen på gång här är ett par sockor stickade i resår med långa skaft - det är bara att sticka på utan att fundera så mycket.

fredag 4 oktober 2013

Glad kanelbullens dag!

Denna bild är då inte av nygräddade bullar, tyvärr,
utan en gammal bild från min kokbok Flera Favoriter,
som för övrigt innehålle rmånga recept på olika slags kanelbullar.
Idag firar vi, som vi alla vet, kanelbullens dag! En av årets allra största högtider! :) Jag har börjat dagen som man bör, genom att äta en kanelbulle till morgonmål - dock är jag tvungen att erkänna att jag inte bakat den själv. (Ve och fasa!) Som jag nämnde i förra inlägget har jag varit flunssig, och eftersom jag inte har haft möjlighet att vila (bl.a. pga studentskrivningarna jag också nämnde i samma inlägg, men kan tillägga att efter att ha sökt tillräckligt [och fått råd av kollegor] så hittade jag rättningsanvinsningar också på svenska, även om det var ovanligt råddigt) så blev det inte bättre. Men idag verkar jag bli feberfri *håller tummarna*, och flunssan i övrigt också bättre.

Jag tänker dock vila idag i hopp om att jag kan fullfölja helgens planer som tänkt, så det blir inga hembakta bullar, men Lidls kanelbullar var goda de med!

Vad jag däremot tänkte dela med mig av, är en frågesport om bullar! Den gjorde jag till hussan (huslig ekonomi) i skolan, tanken var att vi skulle ha frågesport medan elevernas bulldegar jäste - och så gick det också antagligen i min frånvaro.

Gör lika vet jag! Laga en bulladeg, gör frågesporten medan degen jäser - och maila mig (lihogstr@gmail.com) - eller kontakta mig på annat sätt - så får ni svaren! :)


Frågesport!
  1. Kanelbullen firas årligen den 4:e oktober, instiftat av Hembakningsrådet i Sverige. Vilket år firade vi denna dag första gången?
    1. 1979
    2. 1989
    3. 1999
    4. 2009

  2. Vi pratar ofta om "bulla" på dialekt, men "bulla" är något helt annat än "bulle" – vadå?

  3. På finlandssvenska använder vi ofta ett annat ord för kanelbulle. Vadå?
  4. Ett bonuspoäng om ni kan en synonym (= ord som betyder samma sak) till det ordet.

  5. När kom vetebrödet (= bröd bakat på fint vetemjöl, ungefär som vår moderna bulle) till europa?
    1. 500-talet
    2. 1200-talet
    3. 1800-talet

  6. När blev det vanligt att äta kanelbullar?
    1. Slutet på 1800-talet
    2. Början av 1900-talet
    3. Mitten av 1900-talet

  7. Det finns 3 typer av kanel, den vanligaste är Kassiakanel. Den är
    1. en frukt
    2. bark
    3. en rot

  8. Kanel är också en viktig krydda i pepparkakor, tillsammans med 3 andra kryddor. Vilka? (1 poäng per krydda)

  9. Till fastlagen äter vi fastlagsbullar. Vad kallar man denna bulle i Sverige?
  10. Bonusfråga: Vilken känd fiktiv detektiv åt dessa bakelser jämt, men kunde inte säga ordet eftersom han inte kunde säga "s"

  11. Kung Adolf Fredrik gjorde fastlagsbullen känd på 1700-talet. Hur?

  12. I lussebullarna är det en annan krydda än kanel som är viktig. Vilken?

  13. Lussebullarna kan man baka i olika former. Dessa former har olika namn. 1 poäng per EXISTERANDE namn ni kommer på.