Det var en dag i juli, då när sommaren va som bäst
Då fick Filip besök av mommo, som han gillar allra mest
(melodi härifrån ;) )
Heh, eller nåjo. :p
Men den här dagen i juli, då vi fick besök, då åt vi så otroligt gott att det förtjänade ett skilt blogginlägg utöver många av de andra av sommarens läckerheter som samlades i ett enda super-smaskigt inlägg.
![]() |
God mat kräver snygg dukning! Här har jag mommos kesäkukka-servis (arabia), våra bröllops-fin-bestick - och servettringar (30-års present av mamma) och tallriksunderlägg (gjorda för över 30 år sedan!) av mamma. Allt passade så perfekt ihop till en väldigt elegant och gammaldags-mysig helhet! |
Till lunch blev det apelsinbroiler - recept ur en kokbok hemma men i ny tappning. Ett av de här superlätta recepten med ultimat resultat som jag gillar så mycket! Kycklingen kräver lite tid i ugnen, men du behöver inte var med i köket. Häll ihop ingredienserna i en ugnsform dagen innan och låt gotta till sig, lägg i ugnen en timme innan du är hungrig. Klart! Ja, eller om ni vill ha noggrannare instruktioner, se här:
Apelsinbroiler
3 broilerlår
½ msk paprikapulver
¾ tsk vitpeppar
Buljong:
1½ dl apelsinjuice (ca 2 apelsiner)
1½ dl tomatjuice
2 msk soja
1 msk sirap
Sås:
Buljongen
1 msk maizena
1 kycklingbuljongtärning
200o, ca 60 minuter
Krydda låren med paprikapulver och vitpeppar och lägg i en
ugnsform. Blanda ihop buljongen och häll över. Låt marinera minst några timmar,
gärna över natten.
Grädda broilerlåren ca en timme tills den är genomstekt.
Häll buljongen i en kastrull och koka upp sås, red med maizena. Servera gärna
med ris.
![]() |
Bättre bild på den fina duken - som mamma också gjort (för länge sedan)! Hardangersöm tror jag mamma försökte undervisa mig om - jag har mycket kvar att lära. Mamma hade väl rensat i skåpen hemma och hittat mycket fint som jag fick - i hopp om att det används flitigare här. Det gäller att hitta balans för det är ju så fint att det inte kommer att stå framme varje dag... |
Till efterrätt en klassiker, Chokladyoghurt. Inte så mycket socker, men mycket smak - framför allt chokladsmak, känns förvillande nyttigt. Jag säger klassiker för jag har bloggat om den många gånger; första gången 2011, och 2014 var det en del av en liten matkurs (recept ingår i inlägget) bl.a (har för mig det finns flera inlägg, men...)
![]() |
När jag nu en gång pratar dukning kan jag ju nämna att tékopparna är loppisfynd, och tévärmaren är av egen design, ni hittar mera om den här. |
Det var ett långt besök så det blev även té mot kvällen, och då åt vi morotsbrödet som jag bloggade om redan tidigare.
Det var en god & skön dag som ni märker! Trevligt att tänka tillbaka på så här i morgondimman. :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar