fredag 31 december 2010

Sockor OVER HERE, till han som gillar OVER THERE

Jag tror inte det är svårt att gissa vem som fick de här sockorna till julklapp, eller svårt att förstå hur mönstret passar till temat.

Så utan vidare diskussioner, här är mönstret för AMERIKASOCKOR!

Tröja till mor och dotter - pipo till far och dotter!

Jag fick i min ägo ett garn i somras, som genast fick mig att tänka på min svägerska! Precis hennes färg, tänkte jag! Så till henne stickade jag en bolero i detta garn, Zettl Sportimo. Jag stickade enligt ett novita mönster, som finns gratis på nätet här. (Dock bara på finska.) Den ser bättre ut på en på bilden här, så man får hoppas på bilder... :)

Om ni klickar på mönstret ser ni att det skall finnas dekorationer längs med, men jag tyckte den såg bättre ut utan... Hoppas min svägerska tycker lika.

Det blev till min förvåning garn över. Det är ett drygt garn, Zettl Sportimo. Så då stickade jag en tröja åt min söta guddotter, som charmade alla i sin omgivning här över julen - den sötaste lilla tomte man kan tänka sig!

Då räckte garnet inte till, så jag skarvade i med Marks & Katten Carolina.  Så tröjan blev nästan blå-vit, passande till halv-finskan. (Jag är bara inte säker på om det är blått...)

Mönstret till den här tröjan finns också gratis på nätet, den här gången på svenska, här. Järbo garn har en massa fina mönster, så jag rekommenderar verkligen att ni tittar er omkring mera på den sidan.

Slutligen, ville jag även att far och dotter skulle ha något lika, så det fick bli mössor - PIPO - som guddottern säger. Mönstret gjorde jag själv, så här:


Mjuka paket vs hårda paket

Ni minns att när man var små så var hårda paket absolut bäst? Mjuka paketen for åt sidan, något mer ointressanta. Jag vet en liten tomte som på julafton sorterade sina paket just på detta sätt, och påminde mig om detta.

Jag blev förstås lite nervös, jag har bara gett bort mjuka paket! Alla har fått något stickat eller stickrelaterat (möjligen något i bonus därtill, men också något stickat), även den lilla tomten jag just nämnde, 8 år.

Tycker ni att det inte funnits så mycket stick-inlägg på bloggen de senaste månaderna? This is why! Julklappar avslöjas inte i förtid. Men don't worry (man måste blanda in engelska, eller hur?) - det tas igen - för nu kommer det massor med stickinlägg! (Alternativet skulle vara ett lååångt stick-inlägg - för långt!) Kanske inte alla kommer  idag, kanske inläggen kommer turvist med andra inlägg, men några klappar kommer idag redan.... Vi får se vad det blir av det hela!

Den lilla tomten jag nämnde tidigare? Han tyckte faktiskt om sin julklapp - och jag blev så jätte glad! Visst är det roligt att få julklappar, säkert kommer det inlägg om allt det fina jag fått också, men vad är roligare än att något man tänkt ut, kanske gjort mönster till själv, stickat på flera kvällar eller ibland månader till och med, uppskattas och används?

Först kan jag nämna, att mina stickande vänner fick stickfodral till julklapp, av motsvarande modell som ses i det här inlägget. Det är så roligt att sticka tillsammans med vänner ibland, även om det går bra framför tv:n också.

Tofflorna som också kunnats se i tidigare inlägg har också fått nya hem till jul. Tre par lika tofflor till tre helt olika damer...

Glasögonfodralet från det här inlägget, fick någon som som behöver extra skydd för extra ögon.


Mera julklappar kommer i senare inlägg.

torsdag 23 december 2010

Uppdatering av föregående inlägg!

Jag har lagt till ytterligare två bilder till inlägget om julgodis.

onsdag 22 december 2010

Julgodis!

Jag har inte lagat lika många godissorter som ifjol:


...men lite har jag lagat i alla fall:


(OBS! Reklam: Visst är det snygg ask? Från anttila! - underlagen från Clas Olsson)


I år lagade jag dajm, pepparkakschoklad (rörde in pepparkakssmulor i smält choklad som jag lät stelna i formar) och dammsugare:


100 g smör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1-2 msk kakao
ca 3-4 dl kexsmulor (jag använde pepparkaks så här i juletider)
punsch
marsipan
choklad


Vispa det mjuka margarinet med det siktade florsockret tillsammans med kakao och vaniljsocker. Rör i kexsmulor och rör till en smet. Låt stelna i kylskåp. Kavla marsipan tunt.
Rulla fingertjocka längder och klä över med marsipan. Doppa ändarna i smält choklad och låt stelna.

Dessutom har jag tillsammans med mor lagat detta vackra pepparkakshus!




måndag 20 december 2010

God Jul!!!


Jag börjar så småningom bli uppfylld av julkänslor, vilket också syns på mig i mina senaste stickade alster! Det är inte meningen att vara en tomteluva (sådant passar min söta guddotter mycket bättre), men rött passar väldigt bra just nu - det är uppiggande så här i vintermörknet tycker jag.


Jag har stickat mössa och benvärmare enligt Novita Talvi 2010 (mönster 88), i Zettl Monte Carlo garn (köpt i lidl). Jag tycker de är underbart mjuka och varma - jag är väldigt nöjd!


Jag tyckte dock att settet behövde kompletteras av ett par vantar också, och eftersom det inte fanns ett passande mönster från början, så gjorde jag ett själv! Nöjd är jag med dem också; särskilt efter att jag sydde ihop dem med ett par andra vantar, så att mina händer hålls varma i vinterkylan!



God Jul!!

fredag 17 december 2010

Put a sock in it!

Jag har alltid varit intresserad av ordspråk! Redan när jag var liten kunde jag räkna upp en massa ordspråk och tyckte det var intressant att orden hade en helt annan betydelse än den bokstavliga. Kanske det inte, trots allt, är en slump att jag blev språkstuderande?

Men - jag har ju väldigt svårt att hålla mig enbart till språk (och varför skulle jag?). I Lindas favoritrecept är det sista kapitlet tillägnat ordspråk som har med mat att göra:

Ge igen för gammal ost.
Pang på rödbetan.
Som katten kring het gröt.
Vara i smöret.
Ta något med en nypa salt

Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat.
Kuin kuuma veitsi voin läpi.
Oma maa mansikka, muu maa mustikka.
Puhuu kuin papupata.
Vanha suola janottaa.
Sillä sipuli.

As easy as pie.
Cold turkey.
Have other fish to fry.
Ride the gravy train.
You can't make an omelette without breaking eggs.

Det finns oändligt många ordspråk som till ytan sett har med mat att göra, men som egentligen betyder något helt annat. Och hur många ordspråk jag än må ha samlade (har hittat ännu fler än vad som finns i Lindas favoritrecept!), så fortsätter jag hitta flera. Skall det någonsin ta slut? (Hoppas inte egentligen - det är riktigt spännande!)

Om någon undrar hur många ordspråk jag hittills hittat, kan jag svara att jag har inte räknat, men över 10 sidor! (Då är det på svenska, finska, och engelska främst, även lite på tyska, spanska och latin.)

En kväll när jag satt och läste Me Naiset, stod det att någons sambo var "tiukka pipo", och plötsligt insåg jag att jag naturligtvis också måste samla på ordspråk som har med stickning att göra! "Varför?" undrar någon. "Varför inte?" undrar jag! (Det kan väl aldrig vara meningen att jag skall sätta min tid på att skriva gradu istället för att samla ordspråk?)

Jag har hittat en hel del redan, som ni strax kommer att se om ni läser vidare! Men jag vill naturligtvis gärna veta mera, så tipsa gärna hur mycket som helst, särskilt finska sådana, eftersom det är mitt svagaste språk av de jag samlar på: Svenska, finska och engelska! Svenska som är mitt modersmål, engelska som är mitt studiespråk - finska kan ja bara för att jag råkar bo i Finland... :p (Vilket jag dock är glad för! På tal om ingenting; har ni annars tänkt på att det är dammRÅTTOR, villaKOIRIA och dust BUNNIES? Intressant!)

Alltså, här följer min lista på handerbetsordspråk så här långt! Läs, njut, och kom med tips!


onsdag 8 december 2010

Grattis!


Min styvsyster fyllde år redan i november (men grattis än en gång - om du läser det här!), och nu skall jag även här i bloggen visa den mössa hon hon fick i present!

Jag stickade en klassisk luva från boken Sticka mössor vantar sockor! av Ann-Mari Nilsson (2009), eftersom födelsedagsbarnet själv sagt i förbifarten (ovetandes om den kommande presenten) att hon tyckte om det mönstret. Så kan det gå; det är bäst att hålla fast vid sin åsikt - man skall inte säga sådant man inte menar (men jag tror nog det var en ärlig kommentar - hon passar ju fint i luvan!).

Om någon undrar: Nej - man måste inte gästa min blogg bara för att man får ett stickat alster av mig. Det är helt frivilligt. Men jag uppskattar bilder av plaggen i användning! Om jag sedan får lov att publicera eller inte, är upp till var och en. Så att folk inte blir rädda om de får en present av mig... ;)

tack, till födelsedagsbarnet, som gästar min blogg den här gången! :D (Hon har ju varit med förut, bl.a. eftersom hon själv är ivrig stickare.)

måndag 6 december 2010

Glad självständighet!


Idag firar vi självständighet i Finland, en dag då vi skall vara stolta att vara finländare och minnas hur vi kämpat för vår självständighet! För de flesta av oss innebär det att 'gå på bal' (läs: sitta i soffan och titta på balen i TV) och äta något gott därtill. (Jag brukar själv inte vara långvarig på balen, men helt kan man ju inte ignorera!)

Jag har därför idag bakat med temat "Finland"! (Jag tycker det är så roligt att pyssa med ett särskilt tema i åtanke.) Till kvällsmål skall vi ikväll avnjuta karelska piroger, och som sött får vi morotskaka, pepparkakor och vitchoklad - alltsammans fosterländskt dekorerat, förutom de karelska pirogerna som jag tycker är fosterländska nog redan i sig.

Alla dessa recept finns i Lindas Favoritrecept: Karelska piroger sid 40, morotskaka sid 8 och pepparkakor sid 4. (Karelska piroger hittar du dessutom recept på i ett tidigare inlägg.) Med hjälp av blå pastafärg för vitchoklad och morotskaka och glasyr och silver- och blåfärgade kulor för pepparkakorna, har jag sedan dekorerat - och kan nu konstatera att vi i det här hushållet kommer att vara blå-vita ända in i själen - bokstavligt sagt. ;)

En annan idé för sött tilltugg är Finlandsmuffins från ett tidigare inlägg!

Med önskan om en glad självständighetsdag! Hur firar ni själva självständigheten? Har ni andra tips på t.ex. maträtter?

lördag 4 december 2010

Fina flickor!

I ett tidigare inlägg visade jag bild (och mönster) på en baby tröja med matchande vantar åt storasyster jag stickat! Här har jag nu fått bilder på dessa söta damer, och dessutom fått lov att visa bilderna!

Här har vi lilla Ella i tröjan..
.
Och storasyster Ida med sina vantar.

Båda flickorna kan ni träffa på deras mammas blogg.

söndag 28 november 2010

Glad lillajul!

önskar jag er alla! Här har det firats som sig bör; med julpyntning, julmat, pepparkaksbak, julmarknad och allmänt julstök! Trevligt!

I år prövade vi på Batatlåda, receptet modifierat enligt det här receptet från Samarbete. (Dock måste jag säga att lökälskare som jag är, förstår jag inte vad lök skulle göra i batatlådan! Vi satte morot istället, och så har vi mindre vätska i förhållande till bataterna.) Jag har inte ofta ätit jullådor, för att vara ärlig har jag börjat äta av dem överhuvudtaget först det senaste åren, men jag tror det här är min favorit! Supergott!

Naturligtvis ska jag dela med mig av min variant också, om inte annat ifall det behövs i Karis i jul (wink wink). Här följer det:

Batatlåda

(6 portioner)

1,2 kg batater
4 st potatis
2 st morötter
2-3 tsk ingefära
1 grönsakbuljong
1 l vatten
3 st äggulor
2 dl vispgrädde
2 msk skorpmjöl
25 g smör (eller margarin)
3/4 dl sirap
salt & peppar

½ dl skorpmjöl
smör (eller margarin)

175 grader, 1½ h

Skala och klyv batater, potatis och morot i mindre bitar. Koka upp i vatten tillsammans med ingefära och buljongtärning tills de mjuknat. Häll bort kokvatten men spara 1 dl. Stöt rotsakerna till mos. Låt svalna.
Blanda äggulor och grädde tillsammans med skorpmjölet och låt svälla, häll sedan i moset. Smält också smör och häll i tillsammans med kokvatten, sirap, salt och peppar. Blanda allt väl och häll i en ugnsform. Strö över skorpmjöl och klicka smör. Grädda på ugnens nedersta fals.

Till batatlådan åt vi skinka, samt julkryddade köttbullar.


Pepparkaksbak hör julen till(med tomte-förkläde och allt!)...



...så att man sedan kan avnjuta pepparkakorna tillsammans med glögg!


Svinkallt som det är, är det bra att det finns något som lockar ut för en stund! Julmarknad i Åbo! Gå omkring, få julklapps idéer, äta julkorv eller gröt... :)


Bl.a. fanns det naturligtvis en massa handarbeten att låta sig inspireras av (för andra säkert [förhoppningsvis] att köpa - men somliga envisas med "kan själv", oberoende resultat...).


Det enda jag köpte var rostade mandlar! Gott! ...kan nog hända jag ska prova om jag "kan själv" här också - har ett recept på ett julkort jag fått något år....

lördag 27 november 2010

Utmaning i köket

Jag bestämde mig för att prova gå en vecka utan att använda mig av potatis, ris eller pasta som en del av min huvudmåltid. Varför? Dels för att jag har hört det ska vara nyttigt, och även om jag vägrar anpassa mig efter en diet tänkte jag att en veckan kan jag prova. Dels för att vidga mina vyer lite - det finns andra råvaror att använda sig av.

Experimentet blev slutligen två veckor istället för en, eftersom jag ville prova på flera olika rätter, och oftast äter man ju av samma rätt flera än en dag...

Detta är vad jag ätit de senaste två veckorna (i veckorna, behöv jag kanske specificera, inte ens under mitt korta experiment lät jag bli potatis och ris på helgen [pasta har jag dock, tydligen, varit utan läänge nu] - dels för att jag inte varit hemma).


Moussaka
Vilket jag berättat om på bloggen i ett tidigare inlägg. Väldigt gott, påminner om lasagne, och enda skillnaden egentligen är de facto zucchini och äggplanta istället för pastaplattor.












Fylld zucchini med fetaostsallad
(Flera Favoriter sid 136 och 73).

Det kanske minst lyckade alternativet. Inget fel på fylld zucchini, det är en av mina favoriter vad gäller vegetariska rätter, men att bara ha en fetaostsallad till var kanske lite magert... Faktum är att detta också var den enda vegetariska rätten under mitt experiment. Jag är för mera grönsaker, men jag ersätter nog hellre potatis/pasta/ris än än kött/kyckling - vegetarian blir jag aldrig! (Men någon dag nu och då går bra!)


Valdemars kyckling och kokta grönsaker
(Flera Favoriter sid 129)

Den här rätten rekommenderar jag varmt! Vanligtvis brukar jag äta ris till Valdemars kyckling (vilket är kyckling med gräddfilssås, i princip), men när man tänker efter, visst är det mycket mera smak i morot, bönor och broccoli än i ris! Smakerna gifte sig bra och jag blev mätt! Det här lagar jag igen!


Ugnskorv och coleslaw
+ kokt ägg (Lindas Favoritrecept sid 63 + Flera Favoriter sid 73)

Ytterligare en lyckad kombination! Vad mera kan jag säga? Korv är gott! Coleslaw passade minst lika bra till som mos skulle ha gjort!




Omelett
(Flera favoriter sid 179)

Den här omeletten är fylld med kalkonpålägg skuret i mindre bitar och purjo. Jag trodde jag skulle behöva något matigt till senare inpå kvällen, men man blir förvånansvärt mätt på en omelett (av två ägg)!


Pizza Pollo

Pizza är väl den naturliga substitutet för potatis/pasta/ris? Men jag försökte faktiskt undvika pizza också, men visst är det gott med pizza! Man får unna sig ibland! ;) Svårt att säga vilken pizza som är min favorit; den här med kyckling, eller den jag annars brukar äta med skinka...


tisdag 23 november 2010

Ordning och reda - pengar på freda

Jag har äntligen fått mitt länge efterlängtade stickfodral - min verktygsback.

Jag har haft stickorna i plastfodralen de kommit i, jag har haft dem i en burk, jag har haft dem slängda åt olika håll. Jag har försökt sortera dem enligt längd, enligt tjocklek... Nu har jag äntligen den ultimata lösningen! (Jag antar att jag inte behöver säga, att jag har samlat på mig ett antal stickor de senaste åren...)

Jag lämnade in en beställning till min händige mor (ty hon må ha lärt mig att sticka - ingen har ännu lyckats lära mig att sy) på hur jag önskade stickfodralet skulle se ut. Tillsammans arbetade vi vidare på idén och detta är resultatet:


Två rader av fickor att stoppa in stickor och dylikt i. Den övre raden - främst rundstickor. Den nedre, främst strumpstickor, och några fack för diverse tillbehör, flätstickor, mått, nålat etc.

Tydligt utmärkt var vilka stickor är så man snabbt hittar vad man behöver. (Det är det jag håller på med på den översta bilden.)

Stickfodralet går sedan behändigt att rulla ihop.

*Tadaa!* Litet och behändigt att stoppa i stickkorgen!

torsdag 4 november 2010

Fynd för frusen

Jag spenderar nu för tiden mycket av min tid i ett kallt bibliotek, skrivandes på min pro gradu. Jag skulle kunna berätta hur mycket som helst om mitt projekt, men ämnet passar kanske inte riktigt in här, eftersom detta är en handarbets- och matblogg (typ).

Därmot kan jag berätta att jag ofta fryser när jag sitter där. Så jag har på mig en sjal, vilket jag sett att många andra också här, men fortfarande fryser jag om händerna.

Jag blev därför väldigt glad när jag plockade i klädskåpet och hittade de här fingerlösa vantarna som jag stickat för länge sedan! (Av samma garn som Idas och Ellens mössor / sockor.) Åtminstone fryser jag inte mer; när jag har sjal på, yllesockor på, vantar på, och dricker varmt té som jag har med i termos...

tisdag 2 november 2010

Välkommen till världen

...lilla Ella!

Jag stickade en tröja som gåva, och när den var färdig tyckte jag den var så liten... Men babykläder ska ju vara små - för babyn är alltid så förvånansvärt späda (och lika förvånansvärt söta) - fast man tror att man vet...

Ella föddes i början på oktober, så hon var ju nästan månaden gammal redan när vi sågs nu på helgen (nog hade hon väl ögat upp en stund och såg på mig?) - gamla damen...

Mönstret till tröjan är taget från Allers 39/08 (Allers igen, se senast här), stickad med Sandnes Lanett.

Inte kan man ju komma tomhänt till storasyster heller, som är så duktig och hjälper till enligt bästa förmåga. Så jag stickade ett par matchande vantar genom att använda samma mönster. Se nedan i dokumentet hur jag gjorde!

Hoppas att det kommer bilder senare på plaggen i användning; man vet aldrig... ;)


måndag 1 november 2010

Äkta varor på bokmässan!

Jag fortsätter mitt marknadsmaraton för hösten (där hör ni - ni vet vem som ska känna sig träffade - jag sysslar också med maraton). Tidigare marknader ser ni, naturligtvis, i tidigare inlägg:
Nu är det alltså dags för BOKMÄSSA!!! (Och mat & vin -mässa) Läs HBL:s artikel om bokmässan här - det var rekordmånga besökare - och det tvivlar jag inte det minsta på! Det var proppfullt på lördag när jag själv besökte mässan!

Jag köpte bara en bok, Aitoa Ruoka (svenska: Äkta vara) av Mats-Eric Nilsson. Jag hade hört om boken tidigare, och var därför nyfiken att höra på presentationen han gav på bokmässan, som HBL har skrivit om i en artikel här. (Läs även annan artikel om samma ämne i HBL här.) Äkta vara har även en egen webbsida. (Orsaken till att jag köpte boken på finska var för övrigt att den då är anpassad till den finska marknaden.)

Jag måste säga, att det var en fruktansvärt intressant föreläsning (bilden till vänster är tagen då), och skitrolig - fast om man tänker efter så är det kanske tragiskt och inte roligt... Läs artikeln jag länkade till, om ni inte läst/hört/vet redan. Jag har, så här två dagar efter att jag hörde mera om det, tänkt att jag skall ha tillsatser och sådant i åtanke vad gäller mat i framtiden. I och med att jag redan lagar mycket mat och bakar själv - blir det ju inte en såpass stor skillnad. Laga lite mera, baka lite mera, kika lite noggrannare på produkterna jag köper - och skippa allt light. Verkar rimligt och möjligt. Vi ska se hur det går.

Jag fick boken signerad också. :)

Då vi lämnade mässan kände jag att det blev mycket osett, men just den dagen var det så ruskigt mycket folk - så vi orkade bara inte mera. Först försökte jag vara sparsam, tänkte jag återkommer senare om jag inte hittar något annat, sen orkade jag inte mera. Men hellre för mycket att se än inget att se. Nöjd så.

Matmässan blev det inte mycket tittat på; tyvärr. Såg inte maten för allt folk. Men förutom bokmässa på helgen så lagade jag mat! Från början av riktiga råvaror. ;) Grönpepparkyckling i brandysås, är någon nyfiken på receptet så finns det på sidan 122 i Flera Favoriter.

Se hur roligt det är med riktig mat. ;)

söndag 24 oktober 2010

Strömmingsmarknad

Den här helgen är det (fortfarande) Strömmingsmarknad i Åbo! Med andra ord fortsätter jag att gå på marknader; se inlägg [1] och [2]. Strömmingmarknaden i Åbo innebär traditionellt att det blir "tanthelg" - så länge jag har bott i Åbo har jag alltid fått besök av mamma, styfaster och styvsyster till strömmingsmarknaden - så även i år.

Vi hade tur med ett fantastiskt väder; och fyndade en hel del gjorde vi naturligtvis också (som vanligt). Jag köpte naturligtvis en del ätbart; kryddor, vitlöksost (spännande), tranbär (mitt "godis") och chiligelé (spännande).

Mitt bästa fynd är dock en mössa som jag köpte; varm skinnmössa! Frusen som jag alltid är så är jag lite rädd för vintern.... Ifjol köpte jag ett par fantastiska skinnhandskar som faktiskt lyckades med vad inget lyckats med förut - att hålla mina händer varma! Så nu hoppas jag på att mössan fungerar på samma sätt - jag har stort förtroende för denna vita skinnmössa med öronlappar!

Vidare dikterar traditionen, förutom handarbete, vilket det också blev; god mat. Den här gången hade mamma med sig kåldolmar från Karis; styfaster hade med sig sylt från Lojo. Efterrätterna hade jag däremot lagat hemma; det blev 2 nya recept och ett gammalt:
Mar-a-Lago Key Lime Pie, Morotscupcakes & Maränger (blåa).

Receptet för Mar-a-Lago Key Lime Pie hittade jag här efter att jag sett på Oprah Show, nån gång för länge sen. Det är uppenbarligen den populäraste desserten på Donald Trumps Mar-a-lago club i Palm Beach, Florida, så det är inte vilken dessert som helst inte. ;)

Jag har översatt det, och ändrat på det en hel del, jag använda bl.a. mindre än hälften av mängden grädde, minskade också på bottnets tjocklek etc... Här är min version av Mar-a-Lago Lime Pie:

200 g havrekex
4 tsk socker
150 g smör/margarin
1 nypa salt

Fyllning:
4 ägggulor
1 brk kondenserad mjölk
2 lime; juice och skal

Dekoration:
ca ½ dl grädde
2 msk socker
1 msk vaniljsocker
riven vitchoklad
(citronmeliss)

175 grader, 10 + 15 minuter

Smula kexen och blanda med smält smör/margarin, socker och salt. Bred ut i en form med löstagbart botten och grädda i ugnen ca 10 minuter.
Vispa äggulorna och limeskal fluffigt, ca 5-6 minuter. Häll gradvis i den kondenserade mjölken och fortsätt vispa hårt, ca 3-4 minuter. Vispa sedan på lägsta hastigheten medan limejuicen hälls i, tills allt blandats väl. Häll smeten i formen och grädda i ugnenn, ca 15 minuter. Låt kakan svalna, och ställ den sedan i kylskåpet minst 20 minuter så att den blir riktigt kall.
Vispa grädden med socker och vaniljsocker. Bred jämt över kakan, och riv choklad över. (Dekorera med citronmeliss.)
Receptet för morotsmuffinsen är igen från Me Naiset, precis som det förra muffinsreceptet jag prövade på. Här är de fotograferade med Geir, årets pumpa (vi brukar fira Halloween på strömmingsmarknaden redan, och styvsyster gör alltid så fina pumpor)! Geir (pumpan) var så gles, uppkäftig och osammarbetsvillig, så vi funderade noggrant vem vi skulle döpa honom efter... (Vi såg förresten på svenska Idols medan vi handarbetade på kvällen! Heja Elin!)

Följande dag innan mina gäster for hem och efter dagens shopping, så lagade styvsyster linssoppa. ...dock efter lite besvär, det är inte så lätt att hitta röda linser som man skulle tro... Kika här så fin den är (ifall det inte syns hur god den är)! ...och kika på mina fina blommor också.... :)


1 l vatten
1 hönsbuljong
1 purjo
1 chili
2 msk tomatpuré
3 dl röda linser
2 dl kokosmjölk
salt, peppar
saft från 2 lime
vitlök

Koka upp vattnet + buljongen med pressad vitlök. Strimla purjo och chili fint. Lägg purjon, chilin, tomatpuré, linserna i buljongen. Låt sjuda 15-25 minuter. Rör ner kokosmjölken och limesaften. Smaka av med salt och peppar.

söndag 17 oktober 2010

En veckas recept

Under veckan som gått har jag varit riktigt flitig i köket; både vad gäller att kocka och att städa. ...det brukar visserligen gå hand i hand, men ååh så ren och fin ugnen min är! :)

Förra söndagen åt vi Tacoköttbullar i pepparsås!
Köttbullar med tacokrydda i köttsmeten, och så såsen:
ca 100 g mustapekka/pepparfärskost/motsvarande,
2 dl vispgrädde
salt, peppar
HP-sås
(maizena)


måndag, så man orkar med resten av veckan, blev det chokladkräm.
Receptet finns i Flera Favoriter sid 53. Om ni har smakat på jacky makupala, så kan jag berätta att det här smakar PRECIS som den mörkbruna (tycker jag) - och ser lika ut dessutom (tycker jag). Bara förpackningen som saknas.


tisdag blev det Knackkorvsgratin.
Receptet kommer från Samarbete 10.10, ni hittar receptet också på nätet här, dock på finska. (Konstigt det här, att både Birka och Samarbete ger ut recepttidning på både svenska och finska - men bara de finska recepten finns på nätet. Man tycker att det skulle bara va att klicka på nån knapp så skulle de finnas på nätet på svenska också - när de ändå är översatta.)
För att vara ärlig var receptet inte i min smak, och jag kommer inte att laga det igen. Det var gurksalladen som gjorde det för mig. Men om man tycker om gurksallad -varför inte. :)

onsdag bakade jag Brödrutor med satskatoon, och karelska piroger.
Båda receptena finns i mina kokböcker; Brödrutor finns i Flera Favoriter sid 65; jag lade bara till 2 msk satskatoon. Jag har (uppenbarligen) bakat motsvarande semlor förut, men jag förstår inte varför jag inte ALLTID lagar semlor enligt samma, fyrkantiga, modell. Det är så himla praktiskt! De är perfekt storlek att sätta en ostskiva på, perfekta att klyva och sätta i brödrosten, och framför allt så enkla att laga: bara kavla och lägga på plåten och med en degsporre dela in i rutor...

Pirogerna lagade jag lite annorlunda än det står i Lindas Favoritrecept sid 40. Jag läste att autentiska karelska piroger bara måste innehålla 50+ % rågmjöl, så jag lade till lite grahamsmjöl för att få dem mjukare. Dessutom penslade jag dem i smör både före och efter gräddningen. Receptet blev då enligt följande:




2-3 dl vatten
1 tsk salt
4 dl rågmjöl
2 dl grahamsmjöl

Fyllning:
2 dl rundkornigt grötris
4 dl vatten
6 dl mjölk
1 tsk salt

Margarin för pensling (ca 125 g)

Äggsmör:
2 hårdkokta ägg
100 g margarin
250 grader, ca 10 minuter

Koka ris och vatten ca 10 minuter. Späd med mjölken och tillsätt salt. Koka under lock på svag värme ca 45 minuter eller tills riset är mjukt och allt fått grötkonsistens, späd med mer mjölk om det behövs. Låt gröten kallna.
Arbeta samman vatten, salt och mjöl till en fin smidig deg. Platta till tunna rundlar, ca 14 cm i diameter. Borsta bort mjölet på degrundlarna och bred på ca 2 msk fyllning. Vik upp kanterna. Pensla dem med smör och grädda dem i ugnen. Pensla pirogerna igen när de tas ut ur ugnen. Pirogerna ska svalna och mjukna en stund.
Hacka de hårdkokta äggen och blanda dem med margarin och servera äggsmöret till pirogerna.

Slutligen, igår - lördag, lagade jag som utlovats i tidigare inlägg muffins enligt recept ur nyaste Me Naiset. Banan-toffé cupcakes blev det, och de var verkligen något extra att förgylla en lördagkväll med. Banan, toffé (omar-godis de facto!), choklad - vad mera kan man önska sig?
...i receptet stod det att man kan använda omar eller alku, men de hade inte alku i Wiklund så beslutet var enkelt. Baserat på färgen på bilden tror jag dock att de använde alku i tidningen... Men, som de som känner mig vet, så har jag en förkärlek till just Omar...