söndag 24 oktober 2010

Strömmingsmarknad

Den här helgen är det (fortfarande) Strömmingsmarknad i Åbo! Med andra ord fortsätter jag att gå på marknader; se inlägg [1] och [2]. Strömmingmarknaden i Åbo innebär traditionellt att det blir "tanthelg" - så länge jag har bott i Åbo har jag alltid fått besök av mamma, styfaster och styvsyster till strömmingsmarknaden - så även i år.

Vi hade tur med ett fantastiskt väder; och fyndade en hel del gjorde vi naturligtvis också (som vanligt). Jag köpte naturligtvis en del ätbart; kryddor, vitlöksost (spännande), tranbär (mitt "godis") och chiligelé (spännande).

Mitt bästa fynd är dock en mössa som jag köpte; varm skinnmössa! Frusen som jag alltid är så är jag lite rädd för vintern.... Ifjol köpte jag ett par fantastiska skinnhandskar som faktiskt lyckades med vad inget lyckats med förut - att hålla mina händer varma! Så nu hoppas jag på att mössan fungerar på samma sätt - jag har stort förtroende för denna vita skinnmössa med öronlappar!

Vidare dikterar traditionen, förutom handarbete, vilket det också blev; god mat. Den här gången hade mamma med sig kåldolmar från Karis; styfaster hade med sig sylt från Lojo. Efterrätterna hade jag däremot lagat hemma; det blev 2 nya recept och ett gammalt:
Mar-a-Lago Key Lime Pie, Morotscupcakes & Maränger (blåa).

Receptet för Mar-a-Lago Key Lime Pie hittade jag här efter att jag sett på Oprah Show, nån gång för länge sen. Det är uppenbarligen den populäraste desserten på Donald Trumps Mar-a-lago club i Palm Beach, Florida, så det är inte vilken dessert som helst inte. ;)

Jag har översatt det, och ändrat på det en hel del, jag använda bl.a. mindre än hälften av mängden grädde, minskade också på bottnets tjocklek etc... Här är min version av Mar-a-Lago Lime Pie:

200 g havrekex
4 tsk socker
150 g smör/margarin
1 nypa salt

Fyllning:
4 ägggulor
1 brk kondenserad mjölk
2 lime; juice och skal

Dekoration:
ca ½ dl grädde
2 msk socker
1 msk vaniljsocker
riven vitchoklad
(citronmeliss)

175 grader, 10 + 15 minuter

Smula kexen och blanda med smält smör/margarin, socker och salt. Bred ut i en form med löstagbart botten och grädda i ugnen ca 10 minuter.
Vispa äggulorna och limeskal fluffigt, ca 5-6 minuter. Häll gradvis i den kondenserade mjölken och fortsätt vispa hårt, ca 3-4 minuter. Vispa sedan på lägsta hastigheten medan limejuicen hälls i, tills allt blandats väl. Häll smeten i formen och grädda i ugnenn, ca 15 minuter. Låt kakan svalna, och ställ den sedan i kylskåpet minst 20 minuter så att den blir riktigt kall.
Vispa grädden med socker och vaniljsocker. Bred jämt över kakan, och riv choklad över. (Dekorera med citronmeliss.)
Receptet för morotsmuffinsen är igen från Me Naiset, precis som det förra muffinsreceptet jag prövade på. Här är de fotograferade med Geir, årets pumpa (vi brukar fira Halloween på strömmingsmarknaden redan, och styvsyster gör alltid så fina pumpor)! Geir (pumpan) var så gles, uppkäftig och osammarbetsvillig, så vi funderade noggrant vem vi skulle döpa honom efter... (Vi såg förresten på svenska Idols medan vi handarbetade på kvällen! Heja Elin!)

Följande dag innan mina gäster for hem och efter dagens shopping, så lagade styvsyster linssoppa. ...dock efter lite besvär, det är inte så lätt att hitta röda linser som man skulle tro... Kika här så fin den är (ifall det inte syns hur god den är)! ...och kika på mina fina blommor också.... :)


1 l vatten
1 hönsbuljong
1 purjo
1 chili
2 msk tomatpuré
3 dl röda linser
2 dl kokosmjölk
salt, peppar
saft från 2 lime
vitlök

Koka upp vattnet + buljongen med pressad vitlök. Strimla purjo och chili fint. Lägg purjon, chilin, tomatpuré, linserna i buljongen. Låt sjuda 15-25 minuter. Rör ner kokosmjölken och limesaften. Smaka av med salt och peppar.