onsdag 14 april 2010

Finlandsmuffins

2 ägg
2 dl socker
150 g margarin
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
150 g vit choklad
1½ dl blåbär

225 grader, ca 15 minuter

Vispa ägg och socker pösigt. Hacka chokladen. Blanda samman vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver. Vispa in mjölblandningen turvist med margarinet. Rör till sist i den hackade vit chokaden och klicka i muffinsformar. Placera efter det ut blåbären som ett kors över muffinsen, och grädda.

*** *** *** *** ***

På begäran har jag här satt in receptet på Finlandsmuffins som jag har lagat några gånger - lika populärt alla gånger (uppenbarligen). Det roliga är ju, att förutom att de smakar utomordentligt gott, så ser det faktiskt ut som Finlands flagga! Kan ju vara kul! ;) På så sätt passar det ju till alla högtider, och kanske lite särskilt när man vill visa sig nationell.

Muffins är en sån grej som är otroligt lätt att laga, att variera - och man behöver inte mycket redskap (varför jag bl.a. lagat muffins också här i Vasa). Om man däremot har olika redskap, så kan man dessutom laga dem extra fina! Man kan spritsa på glasyr med en sprits, med olika färger (karamellfärg, pastellfärg) kan man göra dem granna, med godis och strössel kan man ytterligare dekorera, med olika muffinsformar får man ännu mera färg på det hela. En sak som jag verkligen rekommenderar i muffinsbak är silikonformar (eller muffinsplåt - fast det har jag inte provat på själv) - muffinsarna får på så sätt mycket finare form! Om man bara använder vanliga (tunna, enkla) muffinsformar, så blir muffinsarna lätt ganska platta - de breder ut sig i ugnen. Medan om man använder en form med mera stadga i, t.ex. av silikon, så reser de sig och får fin form! (De är på så sätt också lättare att spritsa på och dekorera, så man får fina cupcakes.)

Min point är: om man inte har alla de här reskapen/tillbehören, laga då Finlandsmuffins - de är verkligt fina som de är; här är extra dekoration onödigt. :)

1 kommentar:

Kerstin sa...

e de nå man kan tänk sej bjuda på namnsdagskaffe eller så?