lördag 21 mars 2015

Upp och ner

I senaste numret av Unelmien Talo&Koti hittade jag ett frestande recept på en upp- och nervänd cheesecake. Jag fick perfekt läge att pröva detta då det var dags för en efterlängtad stickkväll, men först fick gårdagens namnsdagsbarn här hemma smaka. 

Jag ändrade något på receptet för att det skulle passa mig, och känner att det kan vara bra att testa ytterligare för att säkert få mängderna rätt... I alla fall gjorde jag så här:

Upp och nervänd cheesecake

"Saftkalas" för namnsdagsbarn nummer ett. 
600 g naturell färskost
2½ dl grädde
2 lime; skal och saft
2½ dl socker
1 dl potatismjöl
5 ägg

Fyllning:
200 g hallon
200 g blåbär
3 gelatinblad

Botten:
60 g smör
125 g digestivekex

Dekor:
Färska bär, florsocker, citronmeliss

175o, ca 60 minuter

Vispa grädden. Vispa socker, potatismjöl och ägg tillsammans. Tillsätt färskosten och slutligen den vispade grädden. Smaksätt med lime. Häll blandningen i en smord silikonform for torrkakor (lägg med en ”tillsats” för att lämna en grop för fyllningen, eller gröp ur den färdiggräddade kakan). Låt kakan svalna helt, vid behov över natten.
Koka upp bären för fyllningen i en kastrull. Blötlägg gelatinbladen. Rör ner gelatinbladen i bärblandningen, låt svalna något och fyll sedan gropen i kakan med fyllningen. Låt stelna ca en timme.
Smält smöret och krossa digestivekexen, blanda sedan samman. Bred ett fast lager av bottensmeten över kakan, och låt sedan stelna i kylen några timmar. Vänd kakan upp och ner på ett serveringsfat, dekorera med bär och citronmeliss och pudra florsocker över. 

På vår stickväll hemma hos mamma (som inte syns på bilden ovan då hon agerade fotograf) blev kakan en perfekt efterrätt efter de goda skorporna och knäckebrödet. Där fick även dagens namnsdagsbarn smaka.

Tiden gick fort - som vanligt - så vi får hoppas det inte dröjer så länge tills nästa träff.
Här kan du kolla namnsdagarna i Finland, om du är nyfiken.

Inga kommentarer: