söndag 23 mars 2014

Örtvecka och våffeldag!
Denna vecka har det funnits mycket att fira i matväg!

För det första har det firats örtvecka, och till ära av det gjorde jag en kalkon- och sparrispaj med färska örter (basilika och timjan). Mycket gott - det var ett tag sen jag gjorde paj! Receptet till denna paj finns i Flera Favoriter, pröva gärna! (Jag bytte alltså ut skinka mot kalkonpålägg som jag strimlade, eftersom jag råkade ha det hemma.)Förutom örtvecka, råkar det ju idag vara våffeldagen! Det hoppas jag ingen missat för det var verkligt smarrigt!

....jag hade dock gärna gjort våfflorna på "ett vanligt" våffeljärn, än dessa Musse Pigg-våfflor. Lite roligt, i och för sig - men skulle på något vis gärna gjort mer "klassiska" och framför allt större våfflor.

Inte är det någon som skulle vilja byta ett vanligt våffeljärn mot ett Musse Pigg -våffeljärn? Man kan byta ut "plattorna" i järnet så att samma maskin också fungerar som smörgåsgrill (kolla länken) så torde vara ett bra byte! :)Förutom det kunde den hugade fira Minna Canth-dagen med Minna Canth-kaka i onsdags (recept finns bl.a. i Flera Favoriter), det uteblev dock i detta hus. Däremot har jag gjort en hel del annat, så jag visar lite bonus-mat -bilder när jag ändå är i gång.... :)....vi åt nämligen så gott idag, eftersom vi fått tag på nöt inrefilé - jag måste ju bara visa! Pepparbiff blev det av det hela, men väldigt god sås! Och till så god mat måste man ju bara öppna en flaska rött vin.... Perfekt söndagsmiddag (före våfflorna)!


Lördagen var inte så tokig den heller. Den avslutades med dessa delikata osthorn! Det lagades osthorn i hussan i skolan i veckan, och eleverna lyckades så bra att jag blev sugen själv! Bästa receptet jag hittills använt till osthorn, jag gjorde så här:

Osthorn (12-16 st)
100 g ost
4 dl vetemjöl
2½ tsk bakpulver
½ tsk salt
½ dl olja
2 dl gräddfil
(ägg)

Riv osten. Blanda vetemjöl, hälften av den rivna osten, bakpulver och salt. Tillsätt gräddfil och olja. Blanda. Dela degen i två lika stora delar på arbetsbordet. Gör en boll av vardera och kavla ut till en cirkel. Dela i 6-8 sektorer. Rulla till horn. (Jag fyllde dessutom ytterligare med lite färskost.) Pensla hornen. Strö över resten av den rivna osten. Grädda 10-15 minuter i 225 grader.

1 kommentar:

Kocken sa...

Hej Linda, alltså jag är in på din blogg och kollar alltid nu och då och blir lika inspirerad varje gång. Fina recept, fina handarbeten. Själv älskar jag att baka och sticka, mest sockor men ändå. :) Ha en bra vecka! H. Carina