måndag 18 juli 2011

Krydda på tillvaronIdag har jag "skördat vad jag sått" och tagit till vara en stor del av kryddorna jag odlar vid terassen vår! Jag hoppas på så sätt det hinner växa ännu mera i sommar, som jag kan torka och ta till vara för vintern. De kryddorna jag har syns på bilden ovan - alla har växt bra förutom timjan - av någon anledning... Det fanns inte tillräckligt av den att torka, så som de andra... 

Bra information om kryddor (och mycket annat), finns att läsa t.ex. på recepthjälpen.se - jag ska själv ta och läsa hur jag bäst drar nytta av dem - och hurdan energi jag får i mig! :)Kryddorna ska sedan förvaras snyggt, naturligtvis! Jag har haft turen och fyndat porslinsburkar att förvara kryddorna vid två tillfällen på två olika loppmarknader inom loppet av ungefär en vecka!

Först köpte jag de blå kryddburkarna på ett loppis i Billnäs; där står det färdigt på vilka kryddor som skall vara i: svartpeppar, lagerblad, nejlika, kardemumma, kanel och ingefära. (Det fanns flera burkar, men för sådan kryddor som jag inte använder...

En vecka senare var jag på loppis i Tanhuhovi - där hittade jag vita porslinsburkar, var jag nu förvarar vaniljsocker, bakpulver och soda samt vit- och svartpeppar!

Övriga kryddor är i "vanliga" burkar, förstås. Någon måtta får det vara. Men lite fint tycker jag det är med porslinsburkarna!

PS! Notera gärna batongerna bredvid spisen! Jag är riktigt nöjd med dem för en gång skull! Mer om det nedan.
Om det noteras att jag har 2 vinflaskor öppnade, får det gärna också noteras att det ena vinet heter 'La Linda' och det andra 'Valdemar'. ...Varför jag gillar 'La Linda' är kanske en självklarhet - men vet ni varför det är roligt att det andra heter 'Valdemar'? (Bör inte blandas med nå stark-sprit Valdemar-viina som finns i alko...) Jag har ofta köpt de här sorterna när jag åkar "Sverige-båt" (eller Manne-båt, som somliga säger....).


Också socker och salt fick matchande förvaringsburkar i porslin! Jag ser så fram emot att baka nu när allt är så lättillgängligt!
Naturligtvis skall örterna användas också som färska! Chicken Kiev blev idealiskt tyckte jag (recept finns i Lindas Favoritrecept, sid 65), i smöret som ingår i det skall det finns både persilja, dragon och gräslök! Det blev en glad "överraskning" för min sambo, som räkna ut vad jag skulle göra bara av att jag nämnde ingredienserna "kyckling, gammal potatis och örter" - hade ni gjort det?

Servettvikningen har jag inspirerats av härifrån.


Dessutom lagade jag batong vanligt enligt recept (Lindas Favoritrecept, sid 33), men jag tillsatte örter och bytte ut hälften av vetemjölet mot grahams.

Här om dagen diskuterade vi med några kompisar recept vi misslyckats med. Jag har lyckats med batong, när jag gjorde min första kokbok, men sedan jag träffade min sambo (= ca 4 år sedan) har jag inte lyckats! Jag har provat flera gånger, med resultatet att sambon inte trott mig - fast jag de facto haft fotobevis! Nåja, nu tänkte jag alltså att: tammef*n!

Problemet har varit att batongen blivit platt när den jäst, vilket jag försökt åtgärda på olika sätt... Nu gjorde jag så här: Jag rullade våta kökshandukar, 3 stycker per plåt (2 batonger per plåt) och satte på sidorna och mellan batongerna så att de inte skulle ha utrymme att jäsa för brett och tvingas uppåt. Sedan satte jag bakplåtspappret utanpå och penslade det med olja, så att inte batongerna skulle fastna och sedan spricka när man tar bort handdukarna innan gräddningen... Det funkade!! Så jag behöver tydligen inte skaffa en riktig batongplåt, som jag funderat på... Å andra sidan behöv man ju många kökshandukar på det här sättet... :)

1 kommentar:

Kerstin sa...

Jättefint Linda!!!
.... har du lärt J dricka vin???
Manne-båt, hihi... javisst!