lördag 20 augusti 2011

Blommor och blader

Eller snarare bär och blader! Bådadera kan man utnyttja till att skapa läckerheter!

Bär passar naturligtivs klassiskt ihop med paj, men jag provade på ett nytt recept i år, nämligen

Styvmors Rödvinbärs-kvarkpaj
(receptet lite modifierat, ifall styvmor själv kikar)

Skal:
100 g smör (rumsvarmt, inte smält)
1 dl sockor
1 ägg
1 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
4 dl kvark/gräddfil/lindahls yoghurt
1 citron; saft av
2 ägg
½-1 dl sockor
vaniljsockor
ca 3 dl röda vinbär

180 grader ugn, ca 40 minuter

Receptet är mycket enkelt: blanda ihop ingredienserna till skalet; kläm ut i formen. Vispa ihop ingredienserna till fyllningen, bred över skalet, strö över röda vinbär. Enklare kan det inte vara - och mycket gott!

Pajen bjöd jag på när farmor och farfar kom på besök! :)



Att använda bladen var nytt för mig; men i år har jag för förstå gången lagat Svärmors bladsaft (och också Svärmors rabarbersaft, som också syns på bilden). Man får otroligt mycket smak utav att bara använda bladen, som är annorlunda - men samtidigt bekant! Verkligt gott!

Jag hittade lite liknande recept på nätet, t.ex. det här, men jag använde (enligt direktioner) både svartvinbärsblad och hallonblad - och mycket mindre socker.


1 kommentar:

Laura sa...

Jee, ser gott ut! Bladen innehåller faktiskt t.om. mera c-vitamin än bären har jag läst. :)