tisdag 25 september 2012

"Stick ti' Karis" stack ti' Tallinn

Vår lilla stickklubb fick nys om den fantastiska handarbetsbutiken Karnaluks i Tallinn, en väldigt populär och omdiskuterad sådan, och bestämda oss för att göra ett besök. En liten dagskryssning till Tallinn går ju snabbt och behändigt när man slår sina kloka huvuden ihop, och vad bättre att pigga upp en regnig hösthelg än kryssning i gott sällskap med god mat, med garn i sikte? Visst hade jag sett fram emot resan, ändå överskreds förväntningarna rejält, oberoende om man tänker på resan eller själva Karnaluks (eller sällskapet, förstås) - allting var förträffligt och jag har inte det minsta att klaga på! Till och med regnet höll sig borta! (...det skulle vara brist på pengar, då, om man ska klaga...)

Bered er på ett långt inlägg med många foton!

Efter en tidig bilresa i lånad stor bil, fann vi oss själva i baren för att börja resan, stickandes naturligtvis! Att det aldrig är för tidigt för en Irish Coffe kom vi också fram till!
*hrm* Eller, det är det kanske, men är det lördag, man har sjukt i halsen, får inte dricka på hemresan då man är chaufför, man är på kryssning och det annars är lite *extra* - då får man! 
Då min yoga-socka var färdig (gubbarna bakom blev glada då bordet blev ledigt), var det dags för frukost. Bufféerna på båtarna är ju också en klar förmån: mat i mängder av alla sorter!
Efter en två-kilometers promenad i Tallinn var vi så framme vid himmelriket för alla garnälskare - Karnaluks! Där fanns garn av alla sorter i en så ofantlig mängd att man inte visste var man skulle börja! Rådet vi fick innan resan stämde verkligen: Ha med dig en lista över de garn du är ute efter - annars är det lätt hänt att man far därifrån garnlös då man inte vet vad man ska välja! När man kommit underfund med systemet hur garnen var sorterade, var det bara att sätta igång och beundra, känna på, titta och fundera! Det fanns garner av alla kvalitéer, alla färger och alla prisklasser!

Där fanns inte bara garn - där fanns knappar, stickor, tyger, pärlor, smycken, band - alla former av handarbetsmaterial + lite till, allt i ofantliga mängder. Man visste inte vart man skulle se!
Efter att vi äntligen shoppat färdigt och utmattade betalar notan, poserar vi utanför Karnaluks. Som ni ser är utsidan av butiken ganska blygsam, men med sådant innehåll behöv man inte vara prålig för att locka kunder!
Lustigt nog var våra kassar ännu mera sprängfyllda när vi väl nådde fram till båten - hur det nu kan ha gått till....

På hemresan stickade vi i hytten en stund, innan det igen var dags för buffé-bordet.
Om det inte varit lyckat nog med vädret, sällskapet, garnet osv, så hade maten gjort det hela värt resan - speciellt dessertbordet med både chokladmousse och creme bryle. Mums!
Detta är saldot av min resa:
3 sorters garn, konjak, en ny väska (passande en engelska-lärare?),  pipor (av rätt sort för en hälsokunskaps-lärare?), lite smycken, knappar och smink.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej, låter härligt med en stickkryssning som också innefattar godmat och shopping. Funderar på att kryssa till Tallinn härifrån Stockholm snart. Det var länge sedan sist, då var Estland en del av Sovjetunionen. Att påstå att man kunde äta gott och shoppa där skulle vara en stor lögn. Men på båten var det desto trevligare. Jag undrar verkligen om det lönar sig att besöka Karnaluks. Bara åsynen av alla dessa knappar på bilden gör mig förvirrad. Sedan undrar jag om de säljer kvalitetsgarner, eller om det mestadels är turkiska garner och liknande. De är ju inte dåliga heller, men jag är beroende av s.k. lyxgarner av intressanta fibrer och färgningar. Det verkar i alla fall finnas bra stickor och annat där, till bra priser. I Finland är det mesta dyrare än i Sverige. Man kanske inte spar så hemskt mycket jämfört med svenska priser...och därtill kommer priset för kryssningen. Nu på höstkanten kan man ju kryssa för nästan ingenting. Men att besöka ett ställe som Karnaluks måste vara en upplevelse. Nej, nu ska jag få till Karnaluks hemsida! Du har en trevlig blogg! Annikki