tisdag 7 april 2015

Lantis

Det har inte blivit några speciellt "påskiga" inlägg på bloggen,
men som ni ser har vi nog påskdekorerat här hemma. 








Påsklovet är över, men vilket skönt påsklov det varit! Jag har väl varit lite av en "lantis", då påsklovet bestått av diverse pyssel här hemma: gummistövlarna på och ut och fixa - vi har skyfflat mylla, plockat fram trädgårdsmöbler, målat lider m.m. m.m

Och vad gör då en "lantis" då det vankas besök, om inte bakar lantbröd? ...och lite annat blev det också... Receptet är ur Lindas Favoritrecept, sid 35. 




Bättre bild på lantbrödet.

Något sött till efterrätt: Havrekex.
Även det receptet ur Lindas Favoritrecept

Receptet för er som inte har den fantastiska kokboken ;)

Lantbröd

5 dl apelsinjuice / vatten
1 dl vetekli
1 dl frön/nötter, t.ex. solrosfrön
2 tsk salt
1 tsk honung
(1 dl finhackad persilja)
9-10 dl vetemjöl
1 påse jäst

200o, ca 40 min
Blanda vetekli, frön/nötter, jäst och en del av vetemjölet. Värm juicen/vattnet och tillsätt honungen följt av de torra ingredienserna. Fortsätt att lägga till mjöl medan du knådar degen tills den är smidig och lossnar från skålens kanter. Lägg skålen på en värm plats så att degen får jäsa till dubbel storlek under en duk.
Knåda degen minst 10 minuter och forma till två runda bröd. Låt jäsa igen till dubbel storlek i jäskorgar. Pensla bröden med vatten och strö över vetekli. Skär snitt i ytan och grädda.

Inga kommentarer: