måndag 22 mars 2010

Äppelvispgröt

4 portioner

5 dl äppeljuice
3/4 dl mannagryn
½ tsk kanel
ca 350 g äppelmos

(äppelklyftor och kanel till dekoration)

Koka upp saften i en kastrull och vispa sedan i mannagrynen. Låt koka upp ungefär 10 minuter under vispning. Blanda sedan i äppelmos och låt svalna. Vispa gröten till poröst skum.*** *** *** *** ***


Jag har ofta lagat vispgröt; det är en rätt som jag ovillkorligen kombinerar ihop med mommo... Mommo lagade alltid vispgröt åt mig; också de första åren när jag flyttade till Åbo fick jag ofta vispgröt att ta med, så visste hon att jag åt någonting antar jag. :) + att hon bara var snäll, förstås... (Jag var ju aningen kinkig förut [är jag kanske än?], det var först när jag flyttade hemifrån jag började laga och smaka mat på allvar.)

Mommo har alltså lagat vispgröt åt mig, mamma har lagat vispgröt åt mig, jag har ofta kokat själv, när jag får saft av min gudmor -för jag/vi brukar laga på rödvinbärssaft! Men min sambo tycker mera om äppelvispgröt! När jag så såg det här receptet i Birka (3/2010 - hittat mycket där!) så bestämde jag mig genast att prova. Och det var så gott, så perfekt konsistens, och det känns som en rätt så nyttig efterrätt. Perfekt!

5 kommentarer:

Kerstin sa...

roligt foto, med vispgröten på namnsdagshalsduken :D

Laura sa...

sv: tack så mycket! blev inspirerad och satt i timtals och editerade bilder, haha... så kan det gå när man har en gradu som väntar på att bli skriven.

däremot blir jag lite sjuk i huvudet när jag ser hur duktig du är på att göra allt möjligt! :) jag är verkligen imponerad, keep up the good work!

Laura sa...

Har du förresten några idéer vad man skulle kunna laga till vappenmiddag, som skulle vara
1) LÄTT och relativt snabblagat
2) prisvänligt för studerande
3) gott
:)

Linda sa...

1) Tack, tack! :) Å andra sidan är jag imponerad av hur flitigt du jobbar på din gradu. Snart är det min tur. *suck* Så mycket roligare att pyssla med bakning & matlagning och handarbete. :)

2) Jaa, vad sku ja komma på att tipsa om för mat... ...vågar jag tipsa om min kokbok? ;) ;) Något till middag riktigt? Vad tycker du om för mat? ...finns väl inget som "hör till" Vappen riktigt (struvor och munkar förstås, men det är ju inte *mat*), så man kan väl hitta på vad som helst? För hur många? Det kan ju också påverka...

Laura sa...

Sv: Tjaa typ 10-15 st men det behöver inte vara hela middagen utan typ en maträtt (knytkalas-stil). Fundera på något skärgårdsbordsaktigt. :)