Den senaste tidens recepttidningar har varit fyllda med olika typer av plättar, blinier och våfflor. Det är väl säsong, och det passar mig bra. Så jag har låtit mig inspireras - dock använde jag mig i alla fall inte inledningsvis av ett nytt recept från en sådan tidning, utan jag visste att jag hade ett jag ville pröva på i bokhyllan, nämligen i Köksalmanack 2014. Vi pratar om American Blueberry Pancakes.
Så jag lagade plättsmet, gjorde mig redo att hälla i blåbären, sökte frenetiskt i frysen men nej! Katastrof - jag hittade inte blåbären! ....så maken fick köra till grannen (=svärföräldrarna) efter. Tur med bekanta grannar när man bor på landet. Kvällen var räddad!
Plättar på amerikanskt vis
(12-16 st)
1 ägg
1 dl yoghurt / gräddfil
1 dl mjölk
2 msk smält smör
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 dl frysta sockrade blåbär
Smör till stekning
Vispa ihop ägg, mjölk och yoghurt/gräddfil med smör. Blanda
mjöl, bakpulver och salt och vispa ner i smeten. Rör försiktigt ner blåbären.
Heta upp lite smör och stek små plättar på medelvärme ca 1 minut på var sida.
PS! Jag gjorde tydligen plättar i februari 2014 också, se här, dock saltiga. (Sa ju att det är säsong...)
I t.ex. det här inlägget har jag gjort "vanliga" plättar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar