söndag 30 januari 2011

Trevliga nyttigheter!

Måndagen närmar sig obönhörligen, men det är helt okej för jag känner att jag har utnyttjat helgen till max! Jag har nämligen haft fint besök - min kära mamma! Vad gäller en helg med mamma är det ett som är säkert - eller snarare tre som är säkert: gott att äta, shopping & stickning! Alla tre delar flöt som smort! Vi fyndade båda på stan; skor, jumprar - en halsduk till våren... Skorna var särskilt förmånliga (och särskilt snygga, vill jag påstå), och det festliga paret kommer att komma väl till pass redan i lördag!

Men, för att orka shoppa, sticka, skratta och hålla igång, måste man alltså ÄTA! Jag är för tillfället i en fas då jag försöker att äta lite extra nyttigt, men ville för det skapa en festlig helg för oss. Detta var min lösning:


Då mamma kom bjöd jag på kycklingpaj med en god sallad, eftersom jag fick en vink kvällen innan att det kommer att vara hungrigt! ;) Receptet finns i Flera Favoriter (sid 90). Om ni noterar tomaten (jag tycker nästan att ni borde), så kan jag säga att jag skurit tomat på liknande sätt förut, men blev påmind om det då jag såg på mitt favorit-program Halv åtta hos mig i veckan. Där konstaterades dock att en sådan tomat är "så 80-tal" - men what the hell! Det är ju då jag är född! ;) Notera även den fina hjärtformade pajformen! Ytterligare en strålande julklapp som kom i användning! Jag tycker formen är jätte fin, och gav lite festligare stämning. :D

Till pajen, och till morgonmål följande dag, serverades också hemgjort "sportbröd" - nyttigare bröd får man leta efter! Eftersom brödet även denna gång är bakat på surdegsgrund - receptet från samma bok som sist, nämligen Surdegsbröd av Martin Johansson - innehållet det varken olja eller smör, och dessutom väldigt litet vetemjöl; brödet består mest av rågmjöl, havrekli (för jag läste fel på burken - men funkade bra) och grahamsmjöl - dessutom linfrö och kryddor. Enda "felet" är att jag tyckte brödet blev väldigt platt, men det borde inte vara så svårt att råda bot på - huvudsaken är att det var gott!Nyttigheten fick inte hindra behovet av dessert! Men jag tycker att jag även där hittade en riktigt fyndig lösning - jag lagade nämligen Chokladyoghurt! Låt nu inte namnet ge er vanföreställningar: huvudingrediensen må ha varit yoghurt, men det smakade syrlig chokladmousse! Vad kan vara mera perfekt: smaka choklad - tänk yoghyrt = maximal njutning utan dåligt samvete! Receptet hittade jag på Lindahls site, HÄR, men jag rekommenderar är att titta omkring i övrigt på siten, jag hade många recept att välja mellan. Det bör också nämnas, att jag använde endast halva mängden choklad i förhållande till yoghurtmängden, och nästa gång (det blir tveklöst en nästa gång) tror jag att jag använder ännu mindre choklad - det var så gott i alla fall, det behövs inte! (Men obs! Säkert viktigt då att faktiskt använda 70% choklad, som också receptet anger [dock använde jag fazer och inte marabou ;) ].)


Det var min helg i ett nötskal! Som sagt - utnyttjad till max! Imorgon börjar en ny vecka, med potential att bli minst lika bra!

1 kommentar:

Kerstin sa...

Bilderna är läckra, o det ska ni veta, att det smakade läckert också!