Kameran var tyvärr inte med under skidturen (men rådjuren i Snappertuna är skyggare än renarna i Lappland, så det skulle väl inte blivit så bra bilder i alla fall), men den var med under matlagningen, så nu skall jag visa (rättare sagt: mamma ska visa) hur man lagar Kroppkakor, som jag åt för första gången.
Kroppkakor á la mamma
ca 12 medelstora potatisar
1-2 lökar
ca 300 g palvat fläsk eller bacon
(1 ägg)
3 dl vetemjöl
smör, salt, kryddpeppar
Koka potatisen mjuk. Skär fläsk och lök i små tärningar och knaperstek. Krydda med salt och kryddpeppar.
Mosa potatisen, blanda ner vetemjölet i moset, salta. Lägg eventuellt till 1 ägg. Forma bollar av moset (ca 5-6 cm/diameter), gör en grop och fyll med fläsk-lökblandningen, täpp igen hålet. Stek bullarna jämt runtom så du får vacker yta.
Vi repeterar:
Forma bollar av moset, gör en grop och fyll med fläsk-lökblandningen, täpp igen hålet.
Stek bullarna jämt runtom så du får vacker yta.
Tadaa! Resultat! (Servera med lingonsylt!)
...men nu var ja alltså hemma igen, och gradu som gäller... :( Nåja, hemma är nog ändå bäst, trots gradu och strålande helg borta. :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar