torsdag 26 maj 2011

The Friday Night Knitting Club

Nu har jag så läst den färdigt, boken jag berättade om i ett tidigare inlägg, The Friday Night Knitting Club av Kate Jacobs (2007). Skulle jag haft möjlighet skulle jag sträckläst den, det är inspirerande, tankeväckande, realistisk och framför allt rörande! Man vet att det är en bra bok, om den kan framkalla tårar! Jag är i och för sig rätt så lätt-rörd, så kanske det inte är en bedrift, men jag minns inte när jag senast gråtit till en bok. Boken framkallade också många leenden, det är ingen tragisk bok på det viset... Men som sagt, verklighetstrogen, med alla upp- och nedgångar som livet innebär.

Jag har nyss skrivit min magistersavhandling om en annan bok, nämligen Fools Die (sv. Hasard) av Mario Puzo (1978). Titeln av min avhandling var "The Status of Women in Mario Puzo's Fools Die" (ja, jag skrev på engelska, eftersom detta är mitt huvudämne), och jag tittade följaktligen på kvinnornas roll i romanen. För att fatta mig kort, beskrivningen av kvinnorna var inte i min smak, och kan inte vara i smaken av någon kvinna som på något vis uppfattar sig ha ett värde och är självständig. För ett en-sida långt sammandrag (på svenska!), se länken till avhandlingens abstrakt här. För alla 112 sidor, ifall någon vill fördjupa sig i min undersökning, maila mig så kan jag säkert skicka hela texten!


Min poäng är, att det är mycket länge sedan jag läst en realistisk verklighetstrogen roman där kvinnor är i fokus! Fools Die var som sagt inte särskilt tillmötesgående för kvinnor, i alla fall när man fokuserar på dem. (Jag har läst och tyckt om The Godfather (sv Gudfadern) av samma författare, men då studerade jag ju inte innehållet så noga över huvudtaget, och fokuserade absolut inte på kvinnor.) Jag läste nyligen Linda - som i Lindamordet av GW Persson, i vilken jag säkert inte alls skulle reagerat på framställningen av kvinnor om det inte varit för att det var den första romanen jag läst efter min gradu. Att läsa om en sexuellt utnyttjad och mördad kvinna, var kanske inte det bästa valet om det var variation jag sökte efter min avhandling... (Tur så "känner" jag GW Persson [= jag träffar han regelbundet i TV-rutan från soffan], så jag vet att han säkert respekterar kvinnor.) Jag kommer också här osökt att tänka på Candance Bushnells romaner, jag har läst Sex and the City (1997) och Lipstick Jungle (2005) (som båda resulterat i TV-serier i samma namn, Lipstick Jungle skall jag inte kommentera, men i fallet Sex and the City tycker jag att TV-serien är 1000 ggr bättre än romanen), var rollfördelningen är helt omvänd: Women rule and men are disposable! Det är inte heller realistiskt i mitt tycke - jag håller inte med. 

Nåja, för att säga något om boken, vilket egentligen var min mening (ni får ursäkta mig, efter min gradu tar jag tydligen allvarligt på litteratur [att fatta mig kort har jag aldrig varit bra på], det lugnar säkert ner sig om ett tag), det var skönt att läsa en bok, som jag faktiskt inte orkade fokusera på att granska så noga, för att jag helt enkelt levde mig in i historien! Jag slappnade av! För att nämna kvinnornas roll här också, kan jag säga att boken riktar sig till kvinnor eftersom huvudkaraktärerna är kvinnor, men kön är i övrigt irrelevant. Alla karaktärer, män som kvinnor, verkar för mig naturtrogna.

I novellens center hittar vi Georiga Walker, som äger garnbutiken Walker and Daughter, var 'The Friday Night Knitting Club' träffas regelbundet. Stickklubben inleds av en slump av ett gäng, till karaktär helt olika kvinnor, som upptäcker att de har mer gemensamt än de först trodde. De har alla sina skäl att återkomma vecka efter vecka, stickningen är egentligen inte det viktigaste, trots att det vad som binder de olika kvinnorna samman. Det handlar om vänskap, om att vi behöver varandra, samtidigt som vi måste vara självständiga och tro på oss själva. Det finns säkerligen någon medlem i klubben som alla läsare kan känna igen sig i. (Bl.a. finns där en karaktär där som håller på min sin avhandling också - fast min är, skönt nog, färdig nu.) Jag vet inte vad mera jag ska våga säga, utan att avslöja för mycket...

För en beskrivning av alla medlemmar i stickklubben, klicka här. Här finns också ett lätt stickmönster och recept....

Vill ni genast börja med 1:a kapitlet? Klicka då här. Ni kan också klickar er vidare till de första kapitlen i de två uppföljarna, själv har jag böckerna redo och ska snart sätta tänderna i nästa...

Man behöver inte heller tycka om stickning för att kunna njuta av boken, titeln till trots, även om det är en extra bonus eftersom boken innehåller stickmönster --- och recept! (Ni förstår att jag tycker om boken?) Stickmönstren är i och för sig riktigt grundläggande; om man aldrig har stickat förut men blir inspirerad av boken (skulle inte förvåna mig), kan man med hjälp av instruktionerna påbörja sitt första stickade verk.

Nu är jag, som jag kan tänka mig att många blir efter att ha läst den här boken, mycket sugen på att ha min egen "Friday Night Knitting Club", och spinner därför seriösa tankar om en dylik klubb (tillsammans med min mor - precis som i boken: Walker and Daughter") - så seriösa att det nog blir någon form av "Once a Month Knitting Club" isf - men med ett snitsigare namn. (Regelbundet varje vecka verkar mycket - tro det eller ej - men jag gör annat än stickar och lagar mat.) Om någon i Raseborgstrakten är intresserad, ifall det skulle bli av, så får man höra av sig. :)

1 kommentar:

Hedvig sa...

Tack för recensionen! Måste absolut läsas... :)