söndag 15 augusti 2010

Sticka vänsterhänt!

För några dagar sedan, på fredag närmare bestämt, firade vi Vänsterhäntas dag - International Left-handers Day! En jag naturligtvis vill uppmärksamma, även här på min blogg. Tydligen firades även den första vänsterhäntas dag på en fredag den 13:e, för att göra narr av vidskeplighet (vänster har ju ansetts vara "fel"), så det passade ju bra att det var så också i år.

Jag började fundera hur det är att "sticka vänsterhänt". Jag har fått konstatera att jag till största del stickar högerhänt, dvs jag stickar från höger till vänster. (Damn! Jag som är så stolt att vara vänsterhänt!) Uppenbarligen stickar vänsterhänta, enligt vad jag hittat på nätet, från vänster till höger. Se t.ex. det här instruktionsbladet, och den här instruktionsvideon. Själv lägger jag upp maskor vänsterhänt, men stickar högerhänt. (Jag syr vänsterhänt, och virkar högerhänt också - allt enligt hur jag blivit lärd [av min vänsterhänta mamma].) Men kanske det skulle vara dags att lära sig sticka som den vänsterhänta jag är - och eftersom jag redan kan sticka högerhänt skulle det innebära att jag slipper vända på arbetet (praktiskt med stora tröjor etc?)! Jag ska åtminstone pröva på nåt enkelt arbete!

Som vanligt alltså; vänsterhänta lär sig att göra saker och ting på högerhänt sätt, för att så är världen konstruerad (stickar man vänterhänt t.ex. måste man ju spegelvända alla mönster etc = jobbigt), men kan man det båda vägarna blir allt så mycket enklare! Jag ska pröva! I'll let you know!

2 kommentarer:

Kerstin sa...

hahaaaaaaaa, aj det var så det va... just så, då ska jag informera att halskanten på min virkade tröja ska virkas enl. följande: 1 varv fasta maskor o 1 varv "rapuvirkkaus" dvs kräftvirkning, kolla upp vad det betyder, och det betyder just att virka åt andra hållet.

Linda sa...

Men, med "kräftvirkning" ska man knappast hålla i virknålen i vänsterhand, eller? Om vem som helst ska kunna göra d......

Men intressant. :D