söndag 1 september 2013

September

Ny månad, och nya uppgifter för våra vänner att utföra! Vi kommer verkligen att njuta av vårt första år som gifta (mer än väntat menar jag), om det fortsätter på det här viset! Hoppas också de som utför uppgifterna tycker det är lika kul. I augusti fick vi ju som bekant en blåbärspaj, en uppgift som delades ut på bröllopet. Och nu har vi fått en sådan här vacker korg som ännu en del av samma bröllopslek!


Den här uppgiften, att hämta en korg med nyskördade grön- och rotsaker gick verkligen till rätt person(er). Vilken frestande vacker korg vi fick, och närmare odlat kunde det ju inte bli (när det alltid är tal om närodlat...), de här grönsakerna är nämligen odlade bara någon kilometer ifrån oss här i Snappertuna!

Gurkan passade vi att smaka på genast, då vi passande nog hade pinfärska morotssemlor hemma! Morotssemlor är populärt här hemma, det hörde också gästerna på bröllopet, så det var ju bra vi fick mera morötter att baka semlor på dessutom.


Det var inga dåliga potatisar vi fick! Den här baddaren vägde 625 gram! Så de "några" potatisar vi fick räckte till en massa mat!

Mamma virkade flera servettringar, lika som de vi hade på bröllopet, så att vi kan använda också till "vardags" när vi vill "lyxa till det".

Jag tror hon använt detta mönster?
Först testade vi att grilla potatis, som vi serverade till sojamarinerad kyckling. Potatisarna lämpade sig ju speciellt väl till detta, då man fick rejäla skivor åt sig! De ca 1 cm tjocka skivorna oljade vi in, saltade och pepprade - och grillade sedan tills de var mjuka. Sojamarinaden, som också var en bröllopspresent kan man säga (det följde liksom med grillen vi fick....) gjorde jag så här:

Sojamarinad till kyckling

½ dl soja
2 msk olja
1 msk honung
½ dl sweet hot chilisås
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk sambal olek
salt & peppar

Jag vikte servetterna till en "ficka", som vi gjorde med 7:orna i skolan i veckan.
Instruktioner hittar ni på denna sida, men här heter vikningen "buffé".

Dessutom passade vi på att göra raggmunkar (helgen är ju lång - ibland så), som vi nyligen inspirerats till i tv-programmet Sveriges skönaste gårdar. Vi använde oss av Per Mobergs recept (bara följ länken) och det var mycket lyckat! Dessutom stekte jag lite lök, zucchini och äppel som tillbehör, på så sätt fick vi flera delar av vår fina korg till användning.Efterrätt måste det ju också vara, förstås! Annars är det väl inte helg-middag? Det blev en klassisk, lite gammaldags efterrätt, nämligen fin-klimp med bärkräm! ...kräm lagade vi med 8:orna i hussan föregående vecka, så jag inspirerades lite igen... (Det är ju bra att det man lär ut är något användbart man vill göra själv också?) Klimp låter kanske inte så "extra", men jag måste säga att det är mycket smakligt - och känns faktiskt lite lyxigt då vi äter det så pass sällan! Bärkrämen gjorde jag enligt detta recept fast på rabarber och jordgubbar. Fin-klimpen gjorde jag så här:

Fin klimp

50 g smör
1½ dl mjöl
5 dl mjölk
2 tsk socker
1 ägg
krossad mandel
(bittermandelolja)

Fräs smör och mjöl tillsammans, späd på mjölken och låt koka omkring 10 minuter. Tillsätt ägget och sockret under kraftig vispning och låt smeten sjuda tills den tjocknat. (Tillsätt någon droppe bittermandelolja.) Avsmaka. Häll klimpen på serveringsfat och strö över hackad mandel.

(Kopia av recept jag fått av svärmor, någon gång...)


Inga kommentarer: