söndag 27 oktober 2013

Finländsk mat

Måste ha med kökslampan på en bild emellan.
Tycker vi har ett så fint kök! :)

....har vi pratat om i skolan på hussan (= huslig ekonmi, som jag ju också undervisar i nuförtiden [förutom engelska och hälsokunskap]). Det är rätt så intressant att fundera över varför vi äter den mat vi äter och vilka saker i vår omgivning som påverkar också vårt matval. Det får mig lite att ångra att jag skippade min första gradu-idé om att undersöka hur man kan se samhällets förändringar i kokböcker - istället valde jag ett lättare, mer vanligt ämne, och lusläste en bok istället för en vanlig litteraturbaserad gradu. En enklare väg, helt klart, tråkigare må så vara - allt har ju sina fördelar. Jag skulle ju ha gjort detta ur Brittisk synpunkt eftersom mitt huvudämne var engelska, så jag är tacksam för min kollegas ypperliga anteckningar nu när vi diskuterat detta ur finsk synvinkel.

Detta ämne har vi behandlat ett tag i skolan, sen vi nyligen firade Finlandssvenska matkulturdagen, årets tema var mjölk och mjölkprodukter.

När vi nu senast efter att ha diskuterat den finska matkulturen skulle komma till det praktiska, så stod det potatisgröt, talkonmjöl, bär (havtornsbär, hjortron och lingon) på agendan!

Potatisgröten skall ju puttra på ganska länge, så den förberedda jag åt dem så att de sedan fick smaka, något jag gärna gjorde eftersom de hör till mina favoriträtter. Det hörde inte till deras, om vi säger så... En elev var stormförtjust (var hon redan innan detta provsmak), och deklarerade att om de andra inte tycker om så kan hon äta upp deras portioner också. Hon blev helt klart mätt. :)

När det kommer till talkonmjöl, hjortron och havtornsbär, måste jag erkänna att jag aldrig smakat på någondera tidigare! Jag provlagade därför recepten hemma innan, vilket är vad ni ser på bilderna...

Vi lagade Tant Hannas kakor på talkonmjölet enligt detta recept. Smakade helt okej - nyttigt smakade det, på gott och ont! Måste vara ärterna i mjölet (ja, ärterna!). Lite smuligt också, ska lite experimentera vad man mera kan göra av mjölet - nu när jag har en påse hemma!

Jag lagade också havtornbärskrämen hemma först. (Jag kokade saft på 5 dl vatten, 1 dl bär, silade bort bären, toppredde med 2 msk potatismjöl och ½ dl socker.) Den ovanliga aromen gjorde upphov till vissa kommentarer här hemma, men jag tyckte det var riktigt gott - och det är tydligen också fruktansvärt nyttigt om man läser här t.ex.

Nu undrar jag: Är finsk mat så här nyttig? (Jag kunde tidigare svarat att finsk mat är korv och öl....) Vad skulle ni bjuda på om ni skulle bjuda på en riktigt finsk måltid? Eller vad tror ni att finsk mat är?

När vi skulle laga hemlagad fil i samband med finlandssvenska matkulturdagen för några veckor sedan, prövade jag också på receptet hemma först. Receptet kommer från broschyren Marthaförbundet ger ut i samband med detta firande.

Smakar fil. Är busenkelt. Jag har bara inte riktigt bestämt mig om det är någon vits att laga fil hemma, när huvudingrediensen i hemlagad fil är - fil! Och har man inte fil hemma, måste man ändå köpa fil. Visst, man kommer längre på en burk fil på det viset, och det blir väl billigare i längden om man äter mycket fil, men... Är det någon vits?

1 kommentar:

Benita L sa...

Havtornsbärkrämen låter jättegod!

Haha, korv och öl tycker jag låter tyskt ;)
Skulle definitivt bjuda på potatis i nån form.. den kommer ju i och för sig inte från Finland, men vi äter den ju med allt! :)