torsdag 3 februari 2011

Blått!Inför skidsemestern köpte jag en blå skiddräkt, och kände därför ett stort behov av att sticka BLÅ accessoarer! Nevermind att jag trots allt sällan använt den här mössan och vantarna till just den rocken... (Inte den jag har på bilden heller, ju....)

Jag läste på Wikipedia om färgen blå, och det var intressant läsning, må jag säga! Ska klistra in några bitar...
  • Ordet blå användes i svenskan tidigare även för att beteckna färgen svart. Färgen svart heter på engelska black och det ordet är också besläktat med svenskans blå, men betecknar således idag en annan färg. (Intressant - jag är trots allt engelska-studerande!)
  • Nedstämd och ledsen, eventuellt deprimerad, kommer ifrån engelskans blue ("blå") som används för att beskriva det svårbeskrivliga blå i musikstilen blues
  • Blå anses vara en lugnande färg. 
  • "Blue monday" är det tillstånd någon befinner sig i efter en genomfestad helg, "baksmälla". 
  • På tyska kan blå syfta på att en person är kraftigt berusad.
  • På svenska kan uttrycket "blåögd" betyda att man är naiv, oskyldig eller godtrogen.

Mönstret för mössan kommer från Novita Talvi 2010: mönster 20. Neulottu palmikkopipo (ja kauluri). Jag har stickat mössan i Novita 7 bröder, mörkblå. På bilden tyckte jag det såg ut som om det var knappar påsydda på mössan, men det stod inget om det så knappast (hatar när de inte har ordentliga bilder, så man får gissa sig till hur slutresultatet kommer att se ut!) - men jag sydde fast knappar på den i alla fall! Snyggt blev det! ;)

Jag gillar modellen på mössan! Jag gillar mössor med lite "häng" (precis som en annan jag vet...), av den anledningen att jag då kan ha håret hur jag vill -mössan sitter inte tätt på vilket skulle göra håret platt! I "vanlig" tätt-sittande mössa kan jag bara ha håret i bottenfläta - nu kan jag ha håret uppsatt, svans - håret löst! Och när jag tar av mössan ser håret ut precis som det ska (oftast).

Det inspirerade mig vidare att sticka knappvantar i motsvarande mönster, och mönstret till det ser ni nedan!

3 kommentarer:

Laura sa...

Jättesnyggt!!

Tina sa...

Det är så härligt när du sätter in nya mönster titt som tätt. Blir så sugen på att göra grejerna, men tiden räcker inte till. *ler*

Håller på med en pläd i mormorsrutor, och såg på bloggen "Annat och blandat" (finns i min blogglista) en kofta som är gjord i såna rutor och nu vill jag göra en sån oxå... Farligt det här med att hitta tips på nätet... ;o)))

Linda sa...

@ Laura: Tack! :D :D

@ Tina: Ja, jag förstår vad du menar... Jag har också en sån massa idéer på vad jag vill sticka, men man hinner ju inte med allt - även om jag ibland håller på med 3 projekt på en gång! (Men det går ju inte fortare för det...) Men det är väl bra att man håller ivern igång! Och så är det så roligt att välja bland alla fina idéer sedan, att vad ska nästa projekt bli...