lördag 12 februari 2011

Lördagsmiddag!

Förra lördagen var vi på 50 årsfest (till jägaren) och åt kungligt så det förslår på Gullö gård. Menyn bestod då av Filodegsknyte med sik till förrätt, Fasan med äpple och lök till huvudrätt, och Tranbärsparfait med tjinuskisås till efterrätt - gudomligt gott!

Jag, blott en amatörkock, kan inte komma i närheten av dessa smaker - men man gör ju så gott man kan! Jag har inte lagat fasan med äpple och lök - men dock Baconinlindad kyckling med äppelsås! (Receptet inte modifierat av mig, utan 100 % min egen skapelse!) Lite ditåt - och visst känns det som en festlig lördag!

Detta behövs för 4 portioner:

4 kycklingfiléer
8 baconskivor
färskost med örtsmak
Äppelmarinad (se recept i tidigare inlägg)
Ugnsrotsaker (potatis, morot...)


Äppelsås:
1-2 lök
äppelmarinaden
1-2 dl äppelcider (torr)
1 kycklingbuljongtärning
ca ½ dl matgrädde
1 msk maizena
ca 1 msk honung


200 grader ca 30 minuter + 175 grader ca 40 minuter


Marinera kycklingen minst några timmar, helst över natten.
Förbered rotfrukterna (smaksätt) och sätt i ugnen i 200 grader.
Skaka av överflödig marinad från kycklingen (men spara den), skär upp en ficka i var filé som fylls med ca 1 msk färskost. Linda in med bacon; se till att fickans öppning täcks. Bryn kycklingen någon minut på var sida. När rotfrukterna varit i ugnen ca 30 minuter läggs kycklingen utanpå in i ugnen - sänk värmen till 175 grader.


Sås: Fräs löken mjuk i samma panna som kycklingen. Tillsätt marinaden och cider. Låt puttra. Sila såsen och koka upp i kastrull. Häll i grädde och maizena (utrört i vatten). Lägg till honung.

Servera, njut - och drick naturligtvis den överblivna cidern till! :D

Inga kommentarer: