söndag 20 februari 2011

Gudomlig risotto!

Jag har länge vetat att jag älskar risotto. Det är inget nytt. Vad som förvånar mig är att jag tycks älska svamp! Och oj - kombinationen... Ska det heta 'Gudomlig risotto' eller 'Svamprisotto - *egentligen*? I somras smakade jag för första gången frivilligt på svamp (folk har ju nog tidigare försökt lura i mig...), och det var gott. Så på svampens dag (25:e augusti) lagade jag för första gången själv svamp - då svampsås (se inlägg). Och idag blev det så svamprisotto, gott (= svamp) kombinerat med en av mina favoriträtter (risotto) = jackpot! Jag hade all avsikt att följa detta recept, men som vanligt for jag iväg på villovägar...

Här följer receptet på min Gudomliga svamprisotto
(4 portioner)

200 g champinjoner
1 lök
200 g aubergine
1 brk (vit) sparris
3 vitlöksklyftor
3 dl risottoris
2 (grönsaks-)buljongärningar
1,25 l vatten
½ dl vermouth
salt, peppar
örtkryddor
ca 25 g smör
1-2 "nävar" ost


Rensa och skiva svampen. Stek svampen i lite olja/smör i 10-15 minuter så att den får färg, och lägg sedan åt sidan.
Hacka lök och skär aubergine och sparris i mindre bitar. Fräs löken. Häll i riset och se till att riset blir täckt av resten av olja och smör. Pressa i vitlök. Häll i några deciliter vatten i taget och låt riset suga upp vätskan. Tillsätt också buljongtärningarna och aubergin.
När vätskan börjar ta slut (ca 1 dl kvar) lägg i svamp, sparris och kryddor, samt vermouth. När vätskan så gott som sugits upp, rör i en klick smör så att den smälts tillsammans med osten. Servera.

Jag är så nöjd med den här risotton, att det är nästan så jag skulle våga låta Per smaka i Masterchef. ...Men, jag får väl inse att jag isf borde ha färsk sparris och gjort buljongen själv. Men det är allt - annars skulle den duga ;) Åtminstone ser jag fram emot att äta resterna av den imorgon! :D (Det är till att göra stor sats, så att det blir över!)

PS! Planerar faktiskt äta fisk också nästa vecka. Har helvetet frysit till is? :o

2 kommentarer:

Laura sa...

Ojoj, kanske jag får lov att prova på det här då om det en gång är gudomligt :) Men vad är vermouth? Och jag kommer gärna på besök om du nångång behöver smakhjälp (HAHA :))

Linda sa...

Tja, det är förstås möjligt att jag är en gnutta partisk, men åtminstone blev jag nöjd med hur risotton smakade, som kanske framgick i inlägget... ;)

Vermouth är ett "kryddat starkvin" (Wikipedia). Jag använde 'Vermouth Bianco' eftersom 1) det stod i det receptet ja tänkte använda 2) jag råka ha d hemma i skåpe (öppnad - inte vet ja varför ja köpt) och 3) ja brukar annars sätta vin i risotto, så ja antar d e bra me alkohol ;) Inte vet ja sen om det var den som gjorde den så gudomlig... :)

Jepp, ska säga till :D Du e ju inte så långt borta om ja behöv akut hjälp.