lördag 24 september 2011

5 x squash


För ett tag sen fick vi hemodlad squash av några kompisar. Dom är inte små om ni ser på bilden - särskilt om man jämför med en butiksköpt squash, som jag råkade ha hemma också. (Ni ser ju måttbandet också - varje färgbyte = 10 cm!) Så det blev att använda huvudet, för att lite kunna variera på squash-rätterna. Här följer några squashrecept och -idéer:
Squashbiffar
Laga "vanliga" maletköttbiffar (se t.ex. recept i Lindas Favoritrecept, sid 58).
Skiva squashen (tärna ur först om squashen är gigantisk - för en liten butiksköpt sqush är det inte nödvändigt.)
Lägg biffarna i en ugnform, lägg squashen överst, strö riven ost på och häll över grädde. Gratinera i ugnen så att osten smälter. Jätte gott  -  och ett bra sätt att piffa upp maletköttbiffar!

Squashsemlor
Jag har gjorde semlorna (2 gånger - så gott var det) enligt receptet för morotssemlor i Lindas Favoritrecept, men jag bytte ut riven morot mot riven squash. Enkelt - jätte gott - igen: Variation! (Fast inte variation under den perioden man bara äter squash, då alltså...)

Squashplättar
Igen har jag inspirerats av ett recept avsett för morot, men jag har ändrat så mycket på det, både ingredienser och proportioner, att jag nu inser att det är mitt och kan sprida det om jag så önskar:
1 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
6 dl mjölk
4 ägg
2-3 dl riven squash
salt
rosmarin
fett till stekning
grynost (äppelsylt) till servering


Blanda mjölsorterna med mjölken och rör till en slät smet. Tillsätt äggen ett i taget och den rivna squashen samt salt och rosmarin.
Låt smeten svälla en stund innan du sedan steker plättarna.
Servera plättarna varma med t.ex. grynost (och/eller äppelmos).


Squash som tillbehör
till t.ex. ugnskorv och mos
Skär zucchinin i mindre bitar och bryn tillsammans med lök i lite smör.
Italiensk zucchinipasta
Det här receptet har gått från den ena till den andra, möjligtvis genom trasiga telefonen, men ursprunget skall vara i Italien! Här är min variant:
(1 liten lök)
zucchini
1 pkt bacon
1 brk (2½ dl) matgrädde
salt & peppar
(timjan)
fetaost
kokt pasta
parmesanost

Koka pastan. (Klipp i bitar och) bryn baconet knaprig i en panna. Låt sedan rinna av på hushållspapper. (Hacka lök) och skär zucchinin i mindre bitar. Bryn i pannan. Zucchinin skall ha lite tuggmotstånd. Häll på grädde och kryddor. Låt koka upp.
Låt den kokade pasta rinna av och blanda med såsen. Smula i fetaost och rör allt jämt. Servera med parmesan.

1 kommentar:

Kerstin sa...

kommentar till receptet på squasch-biffar: prova att byta ut riven ost mot skivor av halloumi-ost, det tycker vi är jättegott