tisdag 26 juni 2012

Grodans ursprung

Man skulle tro att det finns oändligt många plagg / accessorer / leksaker / interiör att handarbeta, eftersom man kan kombinera mönster / garn / färger / storlekar / idéer i det oändliga. Men där gick jag bet - när man bläddrar i tillräckligt många handarbetstidningar (vilket jag onekligen gör), ser man till slut samma sak om igen.

Jag har misstänkt det förut, men nu har jag bevis! I senaste numret av Simply Knitting (No 95) medföljde bilagan Simply Fab for Kids, vilket bl.a. innehöll följande groda (bildligt eller bokstavligt):


Visst tyckte jag den såg bekant ut, så jag bläddrade i min mönstermapp, som innehåller mönsterkopior jag samlat på mig. (Ni får därför ursäkta kvaliteten; det är alltså ett fotografi av en kopia.) Jag hittade följande mönster från Suuri Käsityö, februari-numret:


Det är inte bara samma groda, som sitter på samma "pall" (det är dvs även samma foto) om ni ser noggrannt. Det är samma garn och samma maskmängd etc. Skillnaden är att det finska mönstret komprimerats till en fjärdedels sida, medan det engelska mönstret tar upp hela fyra sidor (inkl bildsidan, dock).

Samma mönster kommer ursprungligen från Sirdar, och kan köpas skilt.

Vad har vi lärt oss?

1) Jag läser för många handarbetstidningar. Tydligen räcker det att bläddra i en eller två tidningar, så får jag allt jag behöver! (Men det är ju så roligt!!)

och 

2) Engelsmännen (vi drar alla över en kam här) gör saker och ting onödigt komplicerat. Finländarna är tydligt korta och koncisa oberoende vad saken gäller: varför använda ord i onödan? Varför tänja ut ett mönster till 4 sidor, när man klarar sig på 1/16 av det? (1/16 del!!!!!!) Stickar jag grodan, använder jag mig mycket hellre av det finska mönstret! (Och det här gäller för övrigt alla mönster jag läst i olika engelsk-språkiga tidningar, inte bara grodan, de är väldigt långa, trots att mönstren inte alls är komplicerade!)

Också Pirattröjan i Simply Knitting 94 såg jag i en annan tidning jag bläddrade i (men inte köpte), minns nu inte vilken tidning det var mera... Men who cares - jag har ju mönstret hemma, ifall någon liten pirat skulle behöva en sån i något skede... (Brorsonen, t.ex. - men mönstret är ännu för stort för honom...)

2 kommentarer:

Unknown sa...

Att tänja ut mönstret till 4 sidor KAN vara för att såna som jag faktiskt inte ens SKA kunna göra fel! :o)

Unknown sa...

Att tänja ut mönstret till 4 sidor KAN vara för att såna som jag faktiskt inte ens SKA kunna göra fel! :o)