måndag 11 juni 2012

Mulna sommarlovsdagar

Som sagt, med mängder av mjölk och jäst i mitt kylskåp (bl.a. - där är lite av det mesta för tillfället!), är bakning ett säkert kort! Och vad annat ska man göra mulna sommarlovsdagar än baka? (Det skulle vara sticka och sy isf ;) ) I ett försök att balansera sött med salt, sunt med mindre sunt (fast allt hemgjort är någorlunda hälsosamt, intalar jag mig, oberoende smör- och sockermängd!) har jag bakat så väl morotssemlor som äppelbulla:
Så får jag lite morot och gurka att gå åt igen. :)
Morotssemlor är en klassiker hemma hos oss. Minst varannan gång jag bakar bröd, och det är rätt så ofta, så blir det morotssemlor. Speciellt sen jag började breda ut degen över plåten och skära rutor, istället för att rulla runda semlor. Inte nog med att det går otroligt mycket fortare att baka (ingen kan säga att den inte har tid att baka semlor med den tekniken!), men det är mera praktiskt också; bröden passar både påläggen och brödrosten bättre, och är i lämpliga portioner! Inte tycker jag ju att det ser tokigt ut heller... Perfekt!


Äppelbulla är egentligen en av farmors klassiker. Det är henne man skall fråga råd av då man bakar bullar! :) Receptet på äppelbulla (enligt farmors instruktioner), finner ni också i Lindas favoritrecept, men jag upptäckte dock ett fel där, när det gäller gräddningstiden! Bullan skall vara mycket längre i ugnen än vad som där står skrivet - jag tappade räkningen till slut efter att ha sprungit till ugnen och kolla var 5:e minut, men ca 40-50 minuter borde stämma! Gör alltså på följande vis:

  • Tillred bulladeg på vanligt vis, och låt jäsa. (Det här receptet är ganska likt som jag gör, men jag har i 200 g smör [d´e´smöré som gör é], och kardemumma [viktigt!!] och vaniljsocker.)
  • Kavla ut degen på en plåt (försedd med bakplåtspapper)
  • Skala och skiva äppel (ca 6-8 stycken, beroende på storlek)
  • Placera ut äppelskivorna jämt över degen (rada eller bara sprid ut enligt humör och tycka)
  • Strö över socker och kanel
  • Grädda i 175-200 grader varm ugn, 40-50 minuter. När degen som stiger upp mellan äppelskivorna börjar få en vackert brun färg är bullan färdig.
  • Skär i rutor, ät och njut. :)

1 kommentar:

Anonym sa...

Bravo