söndag 30 november 2014

Ljus i mörkret


Mysigare stund får man leta efter:
Tända ljus, brasa, pepparkakor, glögg...
Äntligen är det lilla jul! Julpynt och alla ljus behövs verkligen i detta oändliga mörker - som kan ses på bilden ovan om inte annat. Och budskapet, som jag ser det - gemenskap, givmildhet, närhet och glädje är ju inte fel det heller.

Julpyntet plockades fram under högtidliga ceremonier, och naturligtvis skulle det vara glögg och pepparkakor till kvällen.

Det blev dock inte de "klassiska" pepparkakorna. På grund av lika anledningar (mycket program, en hel del jobb, fortfarande lite energibrist pga min sköldkörtel och så vidare) ville jag inte sätta tid på att kavla deg, utan jag lagade mina snabba pepparkakssnittar - även kallade fuskpepparkakor i ett tidigare inlägg.

Ska det "fuskas" gör jag det faktiskt hellre på det här sättet. Jag har aldrig köpt färdig pepparkaksdeg, heller inte färdiga pepparkakor om jag inte ska krossa ner dem i något annat (och ja, jag tycker mig märka skillnad!) - och egentligen är det väl inte fusk? Som det konstaterades här hemma, enda smakskillnaden är att det är en "mjukare" smak (= mera degsmak = bättre enligt de flesta som älskar pepparkaksdeg), och den andra skillnaden är utseendet. Och att det går snabbare. Det tar totalt en halvtimme ungefär, inklusive 18 minuter i ugnen, och receptet hittar ni härifrån. Jag rekommenderar varmt dessa goda pepparkakor!
I andra fall tycker jag det är mindre skillnad mellan hemgjort och färdigköpt. Jag skall därför passa på att visa en annan dessert från det här veckoslut, en färdigköpt dessert;
 Creme Brulée från Lidl. Lätt, och fruktansvärt gott, vill man kan man bränna sockret utanpå, men man behöver inte ens göra det. (Man kan göra det med en liten brännare som jag gör, eller på grilleffekt i ugn.)

Jag vill ju tro att min hemlagade version (ses i detta inlägg) är godare, men i skrivande stund minns jag inte...
Dessutom har vi gjort denna läckerhet. Det är flera år sen vi gjort den senast, fråga mig inte varför. Detta är varm smörgåstårta, receptet hittas i Flera Favoriter (sid 88), även om vi gjorde några små ändringar.

Det var verkligen fruktansvärt gott - hoppas inte det dröjer lika länga till nästa gång. Det SKA det inte göra. ...fördelen med att det var så länge sedan var förstås att det kändes lite extra festligt...Innan jag fortsätter mysa här hemma ska jag berätta om en annan ljusglimt i vintermörket, på tal om gemenskap, nämligen bloggkvällen som Linda arrangerade i fredags. Ja, eller jag tänker inte skriva så mycket själv, bara säga att det var en trevlig tillställning som varmt uppskattades. Jag har fått upp ögonen för många lokala bloggare - vilket väl var meningen. Däremot har andra skrivit desto mera, så jag länkar vidare - kika här inlägg av Linda Sandra, Elin, Danni, Alexandra, Anni, Silje, Pia och Cessi. Kanske det kommer mera än. (Jag skymtas faktiskt också på någon bild...)

Dessutom kan jag vissa upp mitt bokstavligen ljusa minne, dvs lamporna som hamnade på en hylla i köket och mitt nagellack som var en del av gåvorna i den fina goodie-bagen, 

Inga kommentarer: