lördag 5 september 2015

Flower power


Vi har njutit av de sista sommarhelgerna ute till sjöss!
För två veckor sedan tog vi vår sista båttur för i år, till Sandnäsudd för att spela lite minigolf. Kul, och fin golfbana - läs mera här

Jag passade på att få mina flower power -örhängen fotograferade. Mönstret finns gratis på ravelry. Som vanligt, snabbt projekt. 


Även följande helg spenderades till sjöss, närmare bestämt i Nagu i familjens sommarstuga som vi fick låna. Så var god, några bilder som är helt handarbets- och mat-fria, en sällsynthet på min blogg. 

Nagu hamn, var vi åt pizza, glass och fyndade på loppis. 
Utsikten från berget bakom stugan är inte så pjåkig.
En drink i Airisto i solnedgången är inte heller fy skam. 

fredag 28 augusti 2015

Rondane

En väldigt praktisk poncho, då den har "slits" vid ärmarna så man kan de fakto lätt ha en rock utanpå, om det behövs i regnet....

Min poncho Rondane (drops-mönster, hittas här) är klar, och kommer väl till pass när man börjar vilja ha något på armarna, men det är inte riktigt dags att söka fram de varma tröjorna. En regnig sensommar har vi, men höstrusk vill jag inte påstå att det är ännu.

Jag har stickat ponchon i restgarn (inhandlat i Karnaluks för länge sen), nämligen Austermann Favola som jag också använt till en bolero och ett pannband (klicka på "projekten" för att komma till rätt inlägg). Nu har jag mindre än ett nystan kvar, så bra gjort tycker jag. Känns alltid fint att använda upp restgarn. 

Ny frisyr har jag också provat här; en french bun enligt dessa instruktioner (finns bilder, så man behöver inte kunna franska...)
Den här frisyren är bra att göra slarvig, piffa upp med accessoarer, eller med mycket volym, den blir lätt lite för "strikt" och "lärarinneaktig", och det vill ju den här läraren inte...

lördag 22 augusti 2015

Life goes on

Tycker ni att blogginläggen sinat, så beror det antagligen på att jag försöker komma in i mina vardagsrutiner så här efter att skolorna, och därmed jobbet, börjar. Men det är klart att jag fortsättningsvis hinner baka, laga mat, sticka och handarbeta på fritiden, och därmed kommer blogginläggen så klart fortsätta komma. 

Livet går vidare, och även mamma har blivit ett år äldre nu igen
Till födelsedagspresent fick hon inte bara en tidning och dacapo, utan också det första par byxor jag någonsin sytt! Byxorna var delvis "en sommarläxa", och jag utgick från det mönster jag kommer att använda på handarbetstimmarna i höst. Mamma fick också hjälpa mig med goda råd i processen, men nu tror jag att jag har det på det klara. Jag har även ett par likadana åt mig själv på gång, som strax är klara bara jag sätter mig vid maskin.

Där ser man. Jag kan nog. *Lite stolt*. Sömnadssaldot i sommar är alltså 4 kjolar och 1½ par byxor (vi ska se om jag syr mina klart medan det är sommar, men är som sagt ingen omöjlighet bara jag sätter mig ner).

söndag 9 augusti 2015

Splendid!

Den virkade avslutningen på sjalen var intressant - med vackert resultat.
Sommaren går mot sitt slut, och det är dags att värma sig med sjalar igen.
Sommarlovets slut trumfar den begynnande sommarvärmen, därför säger jag att sommaren går mot sitt slut... (Skolorna börjar igen nästa vecka...)

Detta är min 10:e sjal - och inte den sista kan jag lova. 
Jag tycker sjalar är så skönt och vackert (oftast), varmt och mysigt. Jag använder faktiskt sjalar jätte ofta, både hemma, på jobbet och på fest så det är bra att ha en för vart tillfälle; en elegant, en varm, en mysig, en mörk, en ljus, en grann, en i spets, en ........

Jag kände att behovet av en ny sjal var stort, och valde garnet först, och mönstret därefter. Det blev det mjuka varma Teetee Baleno inhandlat hos Pirjon Lanka som föll mig i smaken. Mönstret Splendid Triangle Shawl av Lion Brand framhäver garnets växlande färger fint. Storleken anpassade jag så att det gick jämt 3 nystan åt.

Obs! Lägg märke till hur fint mina luktärter äntligen blommar och klättrar på harven i bakgrunden.... :)

söndag 2 augusti 2015

If you can't stand the heat

get out of my kitchen!
...or use a potholder!

Pannlappar är kul små snabba projekt, så väl virkade, stickade som sydda. Dessutom är de dekorativa att ha hängande i köket, och ett lätt sätt att förändra köket för olika säsonger (i alla fall om man har många som jag...) Jag har visat flera pannlappar på bloggen också förut, men här har ni några till.

Rad 1, pannlapp 1: Överblivet tyg lämpar sig utmärkt till pannlappar, speciellt med ett sådant här motiv (olika grönsaker!). Just det här tyget blev över från ett förkläde jag sytt. Det räckte de facto till två grönsaks-pannlappar, den ena fick styvmor till födelsedagen (i maj, ett tag sen...).

Rad 1, pannlapp 2: En mormorsruta! Den blev så "ihålig" (kunde väl vem som helst förutspå?) så jag sydde därför fast tyg på baksiden, inklusive vaddering. Så den håller hetta verkligt bra!

Rad 1, pannlapp 3: Denna pannlapp är visserligen också handarbetad, men inte av mig. Det är en födelsedagspresent av mamma - en tovad sådan. Tjock och tål också hetta bra.

Rad 2, pannlapp 1: Har ni sett förut här. En virkad frillig grej.

Rad 2, pannlapp 2: Jag trodde jag visat tekoppspannlappen förut, men hittar inte inlägget nu iaf... Även denna är sydd av resttyg i köksigt motiv (tekoppar), närmare bestämt i tyget över efter min brödkorg. Den är naturligtvis vadderad, men kanske ändå i tunnaste laget...


Pannlappar är fina presenter - att ge och att få. Denna virkade jag som inflyttningspresent till min bror med familj. Den är i princip likadan som den mina gudföräldrar fick i april, men lite annan färgkombination. 


lördag 1 augusti 2015

Snappertunadagen 2015

"På Snappertunadagen skiner solen alltid."

Jag kan inte protestera. Härligt väder att cykla ner till slottet, i sällskap av min mor på svärmors cykel detta år. Kul att lite kika omkring i "hembygden" (två år har jag bott här nu!), äta våfflor, o kolla på bl.a. olika handarbeten. 

"Äta bör man annars dör man."

Efter cykelturen åt vi sparrisrisotto! Snabbt enkelt och mycket gott! Receptet hittar ni här om ni vill äta något lika delikat. 

Bordet pryddes av min födelsedagsvas, fylld med luktärter från gården i detta fall, och mina födelsedagsljusstakar. :)

"Lite apelsin för vitaminernas skull."

Skulle vi eller skulle vi inte laga dessert? Det var frågan. Svaret var självklart - och uppenbart då ni ser bilden. Chokladmousse vispar man ju lätt ihop. Smaksättning blev lite riven apelsin, så att vi kunde känna oss lite nyttiga..................

Underhållningen därtill blev halva filmen Julie & Julia, att ses färdigt senare. Inspirationskällan här var Julia Childs kokbok, som också var en födelsedagspresent. Dagens recept var ju då alltså inte därifrån, men vänta ni....  Inspirerande film, speciellt då jag har kokboken hemma! Men jag kommer nog inte att laga allt! T.ex. känner jag mig inte alls ivrig att laga kalvfötter..........

"Eleganta damer väljer hatt."

Skall avslutningsvis smyga in en bild på dagens sällskap, då bilden blev så lyckad. Och hatten hon bär, som hon gjort själv. (Tröjan också för den delen.)

torsdag 30 juli 2015

Golden Leaves

Hals- och armbandet jag har på (som råkat falla lite under toppen...) är också en av mina fina födelsedagspresenter.
Det syns inte så bra här, men färgerna är otroligt vackra och passar till allt
För den som eventuellt undrade; ja - toppen jag hade på mig på min födelsedag i föregående inlägg är ett av sommarens stickade projekt: Min Golden Leaves Top.
Den är stickad enligt enklaste möjliga modell: Två fyrkantiga raka stycken sys ihop men lämnas öppet för ärmar, hals och kropp. Dekorativa löv i spets överst, och ett garn, Nako, Moonlight, som bokstavligen förgyller. Mönstret har jag hittat i Moda 3/2014



tisdag 28 juli 2015

Kalasgott

Åren bara går och går, ännu ett födelsedagskalas är förbi. 

Årets födelsedagstårta blev en nutellakaka enligt eget recept. Jag gjorde "vanlig" tårtbotten men bytte ut ½ dl vetemjöl mot samma mängd kakao. Jag skar upp bottnen (6 botten i denna variant då de tre översta var hälften mindre än de tre understa...), fuktade med koncentrerad (hemgjord) jordgubbssaft, bredde på ett lager nutella följt av ett lager vaniljkvarg. Sedan vispade jag upp lite vispgrädde som jag blandade med ytterligare nutella (gick åt totalt 1½ burk) och bredde på. Penseerna från gården fick agera dekor.

Nutellatårtan var det enda jag serverade innehållandes ägg eller mjölk, med tanke på brorsonens allergier - orsaken till baket i föregående inlägg, förstås.

Dessa rulltårtsbakelser är därför lagade enligt nytt recept, nämligen detta. Jag fyllde med jordgubbssylt och dekorerade med sojavisp och mandarinklyftor. Det gick hem - hos alla gäster, inte bara brorsonen.

Syltkakor är också urlätta att förvandla till mjölk- och äggfri variant, bara man tänker på att inte ha vanligt smör utan mjölkfritt osv. Och så hade jag bakat bullar, så klart. Med mycket socker på...

Kommer alla gäster inte på samma dag, så att bullarna hinner bli lite torra? Ingen fara - lyckliga gäster för bullaskorpor är en mer sällsynt delikatess än bullar eftersom bullar sällan, iaf i detta hushåll, hinner bli torra innan de tar slut. Bara skiva bullarna i ca ½ cm tjocka skivor, bred på smör och strö över socker och kanel för att sedan grädda i ca 10 minuter i 175 grader varm ugn. Hur gott som helst!
(Fatet är för övrigt en födelsedagspresent, en fin sådan.)

Avslutningsvis, den obligatoriska bilden på uppskärandet av första tårtbiten. :p

fredag 17 juli 2015

På gångs!

Ägg- och mjölkfritt ska det vara.... No egg, "rypsolje-smörliknande produkt" och havremjölk. Keikkor och grejor.
Bullarna blir lika goda för det. Minst.
Jag undrar om jag skulle märka skillnad jämfört med "vanliga" bullar.... Men jag vet någon som skulle märka! Varför jag bakar så här.
Ni vet vad som nalkas då dessa ingredienser kommer fram? Jajamänsan, det är finfrämmande på väg. Ni som inte vet vem det är frågan om, får hoppas att det kommer bilder på gästerna. Man vet ju aldrig...


Här ser ni vilken färgskala det blir, alla färger jag har nu till förfogande finns representerade i den här bilden. Men om garnet inte hinner till (möjligt) och jag köper mera, då vet man ju inte om det slinker med någon annan färg också... Skön blandning så här långt i alla fall.

Och med på bilden kommer mitt härliga smycke jag fick i julas, som är så praktiskt när man virkar, eller annars byter tråd ofta. Ett riktigt handarbetssmycke; man kan skära av garnet i "hacken" som finns på smycket, men det är så smalt att man inte skär av något i misstag. Fiffigt!
Sommarlov, och jag gör vad jag vill. Det betyder att förutom att jag bakar, så handarbetar jag. Jag sydde i knapparna i ett projekt imorse (som ni får vänta på att få se här ännu!), så jag har fått tillfälle att sätta tänderna i ett nytt projekt. Ett stort projekt ska det bli. Jag börjar med lite nalle-restgarn och ser hur långt jag kommer. Det är detta drops-mönster jag delvis följer - men min egen prägel så klart. 


onsdag 15 juli 2015

Glass i stora lass

Glass hör sommaren till. Det är ett faktum. Jag struntar i att vi haft en tidvis regnig sommar - då får man väl låtsas att det är varmt istället.

Vi har gjort god hemlagad glass förut, men detta var en ny variant - och supergott! Glassen består i princip av vispad grädde, kondenserad mjölk och mosade jordgubbar - hur enkelt som helst - men kika här för närmare instruktioner.

Glass är gott i sig, naturligtivs - för min del behövs varken strössel, sylt eller såser.
Men, om man vill kan man naturligtvis festa till det; t.ex. med en god marängkaka!
Här har jag bara gjort en marängbotten (på fransk chokladmaräng, efter att ha inspirerats av ett avsnitt av Leila i Frankrike - jag gjorde inte lika men vill ni se hennes recept ser ni här) och staplat glass, banan och jordgubbar utanpå. Enkelt. Men smarrigt. 

fredag 10 juli 2015

Vit spets

Ni har sett på bloggen att jag bakat paj och chokorutor och fått gäster - här ska ni få bild på en av dem! Styvsyster Hanna har kommit hem till Finland på besök, och speciellt som 30-års dagen stundar är en liten present på sin plats.

Det blev ett par virkade spetsörhängen, som jag virkat både åt mig själv (se inlägg) och åt en annan väninna (se inlägg) tidigare, men jag måste säga att de klär verkligen Hanna fint! Kanske det är den vita spetsen i kontrast mot hennes mörka hår? Vackert blev det i alla fall! Och Hanna själv verkade lika nöjd! Vit spets passar var som helst, också som örhängen! Mönstret kommer från Suuri Käsityö och finns gratis tillgängligt på nätet här


Rabarberpaj o lite till

Rabarberpaj är ett måste på sommaren! Jag har redan smakat på många pajer i sommar; mammas, svärmors, svärmormors osv... Alltid lika gott!

Detta är min rabarber-smulpaj - familjerecept förstås. Första gången tidigare i somras glömde jag sockret (.......), det var okej ändå, men detta är helt klart bättre. Nu var det perfekt! Med en skvätt vaniljsås till...

Så här gör jag min rabarberpaj:

Rabarbersmulpaj

750 g rabarber 
1 dl socker 
2 msk potatismjöl 

Smuldeg: 
3½ dl vetemjöl 
3 msk socker 

175 g margarin 225o, ca 20 min

Skala och skär rabarbern i bitar. Lägg bitarna i bottnen på en ugnssäker form, ca 28 cm i diameter. Strö över socker och potatismjöl. Hacka snabbt samman alla ingredienserna till smuldegen och strö den över rabarberbitarna i formen. Grädda kakan. Servera kakan lätt ljummen med till exempel vaniljsås.

Detta är den Högströmska rabarberpajen. Då jag frågade efter receptet av svärmor, medkom en "demonstrationsversion" som överraskning, i övrigt klar endast i behov av gräddning (på bilden har den naturligtvis gräddats), :D 

Den gör du så här:

Rabarberpaj

200 g margarin
1 dl socker
1 ägg
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
2 ägg
1 dl socker
2 gräddfil
rabarberbitar

Vispa margarin och socker pösigt, tillsätt ägg följt av mjöl och bakpulver. Rör ihop fyllningen som fylls i pajskalet, lägg till sist i rabarberbitarna. Grädda i 225 grader 10-15 minuter, sedan i 175 grader ca 30 minuter till. 

Bonus! Jag har länge varit sugen på mockarutor / chokorutor / kärleksmums (kärt barn har många namn), och när jag nu visste att jag skulle få besök två dagar i rad passade jag på - förutom rabarberpajen då så klart! Äntligen! Som det är gott! 

De flesta har kakao också i bottnen vet jag, men så gör vi inte hos oss. Och mammas chokorutor var mäkta populära hos alla vi barn och våra kompisar när vi var små, och när man får chokorutor blir man liksom liten igen och det är fortfarande lika gott. Så här ska chokorutor vara enligt mig! Och ingen kokos på heller, usch - absolut inte! Färgglatt strössel eller inget alls! Och mammas rabarbersaft till. :) Då är allt som det ska. 

Mammas chokorutor

2 ägg
3 dl socker
1½ dl mjölk
4½ dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
150 g smält margarin

Dekor:
1 msk kakao
250 g florsocker
4 msk smält margarin
4 msk kallt kaffe

200o, ca 20 min

Blanda samman de torra ingredienserna i en bunke. Vispa ägg och socker samman. Häll mjölblandningen och mjölken i vispet, häll till sist ner margarinet. Häll smeten på en bakplåtsbeklädd plåt, och grädda. Blanda samman chokladsmeten till dekoren, och dekorera medan de är relativt varma. Skär i rutor.

måndag 6 juli 2015

Pappersbröllop

En dyster dag kan man tycka idag, om man kikar ut här i västra Nyland. 
MEN! Det är egentligen en alldeles strålande dag - det är nämligen vår bröllopsdag!
Vår andra bröllopsdag, dvs vi firar pappersbröllop i år

Därför började vi dagen med bröllopsmuffins i pappersformar!
Ja, det heter faktiskt bröllopsmuffins, det är inte min idé fastän det lämpar sig så väl just idag. Receptet till de goda muffinsarna med vitchoklad och passion hittar ni här, och klickar ni på denna länk så hittar ni bilder på när jag bakade dem första gången till Victoria och Daniels bröllop. 

Hjärtformad taco-paj, serverad på papperstallrikar blev en perfekt lunch. 

Plättar åt vi också ifjol på vår bröllopsdag, kanske det blir tradition?
Det var dock betydligt vackrare väder då... 
Men det har varit en god dag idag trots allt. :)

söndag 5 juli 2015

Sommarstund

Frisyren här är enklaste möjliga, nämligen uppsatt med hjälp av en "hårmunk" från glitter; se här

Jag har äntligen använt mitt vackra tyg vid namn kesähetki (finska för sommarstund) inhandlat för några år sedan på Eurokangas i Åbo. Jag såg tyget vackert draperat kring en mannekäng och kände mig genast inspirerad. Tyvärr räckte inte 2 meter till för att sy en lång klockkjol, så för att behålla längden på kjolen som jag ville så sydde jag på ett annat sätt; nämligen jag sydde en först en "minikjol" av en brun restbit jag hade hemma, och sedan en 2 meter lång frill. På det viset har jag faktiskt nästan halva bredden (ca 70 cm) kvar till annat.... Vi får se vad det blir...

Det är en perfekt kjol för var sommarstund; tyget är luftigt och svalt, och passar heta sommardagar. Att kjolen är lång gör att jag för svala kvällar diskret kan lägga leggings under vid behov. Den bruna överdelen blev kanske en lyckoträff trots allt, då tyget är tunt och något genomskinligt. För att inte tala om det fina motivet som lockade mig från början, blommigt fräscht och somrigt utan att vara skrikigt. Än en gång har jag tänkt på bekvämlighet först, och kjolen har en bred resår i midjan.

Premiären för denna kjol blev på dans igår då Country Express spelade på Skåldö. :)

PS! Jag hade prislappen kvar på tyget, jag betalde totatl 6 euro för tyget och använda som sagt bara ca hälften. Med min tygrestbit och sytråd inberäknat gissar jag att min kjol kostade mig 4-4,50 euro. Vet inte vad ni tycker, men jag tycker att jag fick valuta för pengarna!

Här är mina senaste kjolar, snart redo för nya äventyr!
Min "gardinkjol" har ni ju sett tidigare i detta inlägg
Ni ska få en liten bonusbild; då jag fotograferade kjolarna märkte jag att potatisen blommar! Jag tror att det är Blue Congo som är först, den satte vi bara två av.... Så få se om vi får blå potatismos snart. 

fredag 3 juli 2015

Namnsdagsgott

I förra inlägget berättade jag att jag firade namnsdag, och ni som läste noggrant märkte kanske att jag hade namnsdag igår igen. Minns minst en gång när jag var liten och förvånades över hur ofta det var - men jag är ju begåvad med många namn. :) Så mycket behöver man ju inte fira, men lite vardagsgott kan man ju unna sig?

Så här såg vår lunch ut igår. En enkel morotssoppa på morotspuré, koskenlaskija, mjölk, ingefära, timjan och diverse andra kryddor... Serverat med bröd är det en perfekt sommarlunch.

Det goda brödet var parmesanbröd. Ett bröd jag bakar för sällan....

Parmesanbröd

100 g margarin
3 dl mjölk
1 påse jäst
8 dl mjöl
1 tsk salt
2 dl riven parmesan
2 msk oregano
margarin till formen
margarin till pensling

200o, ca 40 minuter

Smält margarinet, tillsätt mjölken och värm allt till fingervärme. Blanda mjöl, salt, jäst, ¾ dl parmesanost och ¾ msk oregano. Häll allt i bunken. Arbeta degen slät och låt den jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
Blanda den resterande osten och oreganon i en skål. Ta upp degen på bakbord och rulla ut den till en längd. Skär längden i 20 bitar som formas till bullar. Lägg 14 av bullarna i 2 rader i en smord avlång brödform. Pensla bullarna med matfett. Och strö över hälften av ost-blandningen. Placera resten av bullarna i skarven utanpå, pensla med smör och strö över resten av ost-blandningen. Täck över och låt jäsa 30-45 minuter innan gräddningen.

Till dessert  var det äntligen dags att använda Aspens egen rabarber (som verkligen inte är häv, det blir till att gödsla inför nästa sommar, men god är den). Jag gjorde en liten twist av detta recept av Leila, men använde rabarber istället för äppel. Det kan vara den godaste sockerkakan jag ätit, någonsin, så där har ni ett tips! Ja, och så hade jag inte mandelmassa hemma (jag sökte och sökte, men den hade antingen rymt eller gömt sig), så jag använde lite mandelmjöl istället. Jag minskade också mängderna lite, men proportionerna torde varit något så när de samma.

På bilden ser ni för övrigt min namnsdagspresent, jag har länge önskat mig en enkel saftkanna utan krusiduller som passar till allt, och min önskan blev uppfylld igår. :)