fredag 30 oktober 2015

Halloween på jobbet

Ingen har väl missat att det är dags för Halloween igen? Det har i alla fall inte mina elever gjort. Vi hade bl.a. en liten halloween-fest på hussan i veckan, då vi gjort följande grejer (som är så fina att jag bara måste visa - med elevernas tillåtelse):

Halloweenpaj, dvs en enkel paj med lock som vi skurit ut ett skrämmande ansikte ur. 
(I detta fall squashpaj.)

Rödsprängda ögon, dvs kokta ägg (gulan blandad med creme fraiche + lite kryddor), vindruva till pupill och lite tomatpuré.

Mumiebröd, dvs varma smörgåsar dekorerade med ansikten.

Minipumpor av mandariner och kiwi. Vi gjorde också bananspöken, men de fastnade tyvärr inte på bild...

...och slutligen spökmaränger, som är lätt gjort genom att dekorera marängerna med lite smält choklad.

Jag har fått halloween med också på alla engelska timmar. Vi har antingen skrivit "scary poems", läst om varför man firar halloween, eller läst en "scary story" (The body snatcher) och ätit maränger till som jag förberett hemma. 

(Bakade ju åt en klass som skrivit brev åt mig tidigare, nu var det två andra klassers tur. Rättvist ska det vara. En klass kvar... Vet precis vad jag ska göra...)

Till veckans kollegiemöte vankades förutom några överblivna marängspöken och rester från hussan också kladdkaka! Vet ej vem som bakat - men mums! ...och jag, som brukar sticka på möte, hade valt en ny stickning i passande färg (också klädd i passande färg som ni ser, i en tunika jag stickade 2011 - ni ser den här). 

Mitt uppiggande orange garn (grannare än väntat men fint ändå) är ny-fyndat hos Latvala.  Novita Rose för 1 euro styck!! Jag ämnar sticka en 3-euros bolero åt mig. :) Den blir snabbt klar, hoppas jag...

tisdag 27 oktober 2015

Grått e' flott!

Ni minns den värmande presenten (buff och pannband) till 30-åringen? (Annars, se här!)
Jag blev väldigt förtjust i garnet jag använde, Novita Karuselli, och ville själv också ha något lika mjukt och skönt.

Sjalar har alltid hört till mina favoriter, så det blev en sådan jag hittade ett lämpligt mönster till. Här ser ni resultatet:



Mönstret till Collared Shawl hittar ni gratis här (in English). 

Den är väldigt finurlig tycker jag. Kragen och det lätta mönstret (några varv rätstickning istället för slätstickning här och där) gör att det ser mer "påklätt" ut på något vis. Garnet jag valde är som sagt underbart mjukt. Den gråa vackra meleringen gör att sjalen passar till det mesta - vardags som lite finare, till så väl byxor och kjol. (Melerat är trendigt nu har jag förstått? Eller inbillar jag mig?) Detta blir en favorit! Den är inte heller för stor för att "knycklas" ihop som en halsduk under rocken nu i kalla tider, och sedan vecklas ut till sjal när rocken kommer av. Praktisk med andra ord!

måndag 26 oktober 2015

Allt på en gång

Mycket hände denna helg!
...trots att jag var hemma hela helgen, och gjorde i princip ingenting....
Men medan jag lov och sov på natten till söndag, var andra aktiva. 
Det kom en mängd Halloween-foton från familjen; brorsbarnen hade varit på Halloweenfest och styvsyster gjort pumpa-lyktor. Jag vaknade med andra ord inspirerad - och pigg extra tidigt efter en extra timme sömn pga klockändringen (som är så onödig, kan inte poängteras nog!), och gjorde en festlig söndagsfrukost! Halloween-inspirerad som ni ser - det är bara en vecka kvar ju!

En god ägg-smörgås, té naturligtvis serverat i min pumpa-tévärmare (som gjorde premiär halloween 2013 - se här) och en liten apelsinlykta (varför jag också drack färskpressad apelsinjuice...). Jag hade ju ingen pumpa hemma, men kanske jag för införskaffa i veckan.... Man tager vad man haver, som ni vet. :)

Igår firades också internationella pastadagen!
Kul med tips från kalendern om man har svårt att bestämma sig vad man ska äta...
Det blev lasagne, som ni ser. Inget vidare foto, dock - men maten var god.
I fjolårets inlägg (jepp, firade då också) länkade jag till mera information.

Snabbt vidare till nästa högtid! Om halloween närmar sig så närmar sig ju också julen! Det är bara att inse fakta, även om jag redan varit lite irriterad på att julpynt kommit fram i butikerna, redan
Men skall man handarbeta till julen måste man ju börja i god tid innan.

...jag var tvungen att söka fram ett julbroderi som kunde hålla mig vaken lite senare igår, i och med den tidigare nämnda onödiga klockändringen som alltid ställer till med problem för mig. Kanske jag sätter in en bild ibland i takt med att broderiet går framåt, som ett slags julkalender? ;) Visst ser man redan vad som komma skall, lite ledtrådar finns ju?

lördag 24 oktober 2015

Lagom galet & gott

Jag undervisar som bekant också i huslig ekonomi, förutom mitt huvudämne engelska och en massa annat. I veckan bakade vi semlor i hussan; jag gav ett basrecept, och sedan fick de smaksätta enligt eget tycke. Jag hade bl.a. morot, äpple, frön, olika mjöl osv som alternativ.

En grupp ville smaksätta med kanel. Lite galet tänkte jag, men inte galet nog att jag skulle neka. Så gruppen bakade kanelsemlor. Och vet ni, det var gott! Det mest galna vore kanske att aldrig bredda sina smaker över huvudtaget, eller prova på något nytt! En lärdom man kan ta åt sig också utanför hussaköket. Jag är ju inte heller dummare än att jag förstår att det inte bara är läraren som lär ut till eleverna i skolan, utan det fungerar dagligen också i motsatt riktning. Eller kanske det bara är jag som tycker det är nytt och spännande med kanelsemlor?

När jag kom hem bakade jag kanelsemlor (på mitt sätt, men inspirerat av eleverna), som jag bjöd på följande dag på kollegiemötet. Till det serverade jag apelsinmarmelad, som vi också gjorde på hussan då vi hade marmelad över från föregående dag. Många instämde i att det var riktigt smarrigt! 

Lyckliga jag fick en ros i veckan, fin eller hur? Den verkar hålla att pryda mitt bord under en lång tid.
Och jag har äntligen använt mig av lite pentik-presentkort jag hade hemma; köpte bl.a. assietter som matchar våra J & L -muggar vi fick i bröllopsgåva som ni ser här. Perfekt med lite större assietter, och kul att kunna komplettera vad vi redan har! Fick också juligt äppel-té jag har i muggen för samma summa, och en kökshandduk med julmotiv. Inte länge kvar nu...

PS! Och ni ser va fint fat/bricka jag "fyndat" från svärföräldrarna. :) Mycket nytt i denna bild.

Kanelsemlor

5 dl äppeljuice
3 dl havregryn
2 dl grahamsmjöl
2-3 msk kanel
ca 8 dl vetemjöl
1 påse jäst
1 msk sirap
½ dl olja

Värm vätskan fingervarm och blanda med olja och sirap. Blanda samman havregryn, grahamsmjöl, kanel, jäst och en del av vetemjölet. Rör ner de torra ingredienserna i vätskan, Knåda in det resterande mjölet tills degen släpper bunkens kanter. Låt jäsa. Baka ut semlor på mjölat bakbord, och grädda ca 15 minuter i 200 grader varm ugn.

Servera gärna med apelsin- och citronmarmelad, jag (och vi i hussan) använde det här receptet men gjorde en fjärdedel av satsen, det räcker gott och väl. (3 apelsiner, 1 citron, 3 dl syltsocker.) Jag fick tre burkar av den satsen, enligt storleken på bilden ovanför. (Flickorna i hussan smakade av och tyckte det behövdes ytterligare någon tesked socker, som tips.)

På tal om galet; jag hade mamma på besök igår. :)
Skämt åsido, det var ett skönt avslut på arbetsveckan (som ju är arbete trots att det är mycket kul också), och mamma behövde piggas upp lite då hon varit hemma sjukledig hela veckan. Mamma hade förberett en god paj som hon hade med (allers-recept; kött, zucchini, körsbärstomater, vitlöks-bonjour osv). Förutom att äta gott gjorde vi annars också som vi brukar; pratade massor, fick lite frisk luft, stickade osv. En perfekt fredagkväll  m.a.o.

"Klassisk banoffee-paj" - tror ej jag bloggat om den förut...
Eller har jag?
...och dessert och skumppa hör ju till, förstås! Alkoholfri visserligen, bl.a. pga mammas medicinkur, men känslan av att dricka skumppa finns med likväl.

Desserten var också en nyhet. Banoffee i ny tappning, vanligtvis lagar jag ju i paj-version, som jag lärde mig i England när jag var au-pair, men nu hade jag upptäckt ett nytt recpet på banoffee i glas, som jag ju tvunget skulle prova. Mamma på besök en fredagkväll var en anledning god som någon.

Funkade jätte bra. Precis lika gott skulle jag vilja påstå. Recptet hittar ni här.

För att göra likheten till originalet mer påtaglig använde jag inte vilken kinuskisås som helst, utan jag gjorde dulce de leche - se hur här om ni inte är bekanta. (Och fram för allt: pröva om ni inte är bekanta!)

Avslutningsvis, en bild av utsikten här igår-kväll, som mamma fotograferade.
Galet vacker natur!

torsdag 22 oktober 2015

Höstens färger

Ni minns handarbetet jag hade på gång i höstlunch-inlägget? Det har varit klart sedan länge - flitigt använt dessutom under den tidiga hösten (innan man behövde ha rock på sig dessutom). Nu när fotografen kom på besök igår fastnade min vackra poncho dessutom på bild - ute i höstfärgerna som komplimenterar den så väl. 

Här ser ni förutom de vackra färgerna både ute och i ponchon dessutom vårt vackra Aspen i bakgrunden. 

Aroniabuskarna våra är granna och fina; växer fint och bär defacto bär. 

Förutom min fina poncho med sitt dekorativa spetsmönster har jag på mig en bekväm kjol från H&M, och ett halsband från min mommo - höstlooken är komplett - med nytt, gammalt, hemgjort, köpt, ärvt.... Halsbandet är gissningsvis lika gammalt som jag - hrm, eller lika ungt? :)

Ni förstår att jag trivs här på landet? Vilken utsikt! Ingen skillnad vilken årstid så är det alltid lika vackert!
Mönstret till ponchon kommer från Kotiliesi käsityö 6/2015 (gamla moda). Började söka lämpligt garn så fort jag sett tidningen, och fastnade till slut för Novita Usva, än en gång förmånligt inhandlat i Latvala.  Det gick åt gnuttan mindre än 5 nystan för storlek M. 

Ponchon stickades från sida till sida med avkortade varv, på det viset blev spetsmönstret vackert framträdande. Den är vid, och har dessutom ett bälte, vilket innebär att den är något av en blandning mellan poncho och tröja. Därtill stickades en krage, som jag här har nedvikt på alla bilder, men vid kyla är det lika snyggt att ha den uppvikt. 

måndag 12 oktober 2015

Varma gratulationer

....önskar jag en pinfärsk 30-åring med detta varma set!

Färgerna i det sköna Novita Karuselli påminde mig om födelsedagsbarnet. Första planen var en halsduk, men det blev en buff och ett pannband till slut. Man måste lyssna till vad garnet vill. :) Två nystan räckte till båda, ganska precis.

Jag stickade en Basketweave cowl, inspirerat av detta mönster
Jag har förut stickat en halsduk i samma mönster, vilket ni kan se i ett av mina allra första inlägg. Men haha, så fel jag hade när jag skrev att nästa gång jag använder mönstret gör jag det i ett tunnare och mer enfärgat garn... Samma grovlek på stickorna blev det också. Men, jag hade rätt i att jag använder samma mönster igen iaf, 6 år senare blev det. (Kul att se att den halsduken är fotograferad i vår Åbo-lägenhet [dock stickad i Vasa som nämns], känns som länge sen....)

Ice-princess headband är stickad enligt detta drops-mönster.

lördag 26 september 2015

Korgar & kringlor m.m

September lider mot sitt slut, och det innebär marknadstider!
Jag hör inte till dem som *absolut* måste till Ekenäs stora höstmarknad varje år, men då jag jobbar i Ekenäs, och man får så otroligt fin service vid Mikaelskolans våffel-stånd, är jag riktigt nöjd att jag tog mig en tur (i gott sällskap). 


Av någon anledning hade jag bestämt mig att jag skulle göra en ny väska till marknaden istället för att köpa en marknaden, så här ser ni resultatet. Jag läste i hbl för ett tag sedan att 70-tals färger (orange, brunt m.m.) och stickat är höstens trend - och det passar mig ju perfekt! Denna hundtands-mönstrade 70-tals väska gjorde jag på några få kvällar. 

Jag inspirerades av detta drops-mönster, men det blev ju något helt annat i slutändan... Jag stickade i tunnare garn (novita isoveli; 1½ nystan brunt, 1 nystan orange), och naturligtvis i hundtandsmönster, vilket gjorde att måtten blev lite annorlunda.... Jag stickade dock mosstickning efter veckningen precis som i mönstret. Axelbandet virkade jag (stolpar) för att få lite mera stadga. Om någon önskar kan jag ge noggrannare instruktioner. :)

Som ni också såg på bilden ovan, så kom jag inte tomhänt från marknaden. Förutom julkort och färska kantareller, köpte jag en korg. Korgar är fantastiskt praktiska, det har jag nämnt många gånger. Jag har också korgar från förut, men inte just än sån här....

Det enda minuset med korgar kan vara att garn, och annat, lätt kan fastna i någon lös sticka, och att om man har mycket "småsaker" (telefon, nycklar...) kan man tappa bort den i den "stora" korgen. Båda problemen löses lätt genom att sy ett korgfoder (med fickor)! Det har jag upptäckt för länge sedan, se tidigare inlägg [1] [2] och [3]

Ännu en gång kunde jag använda ett par gamla gardiner som tyg (två flugor i en smäll; förutom att korgen blev än mer praktisk, slapp jag av med lite "bråte" i skåpet), ni ser faktiskt gardinerna i det här inlägget i before-bilden. Ni väntar jag bara på att fara "ut på vift" så jag får använda min korg...

Som ett "bevis" på att det går snabbt att sy ett korg-foder, kan jag berätta att jag sydde det medan degen till kringlorna jäste. De flesta köper väl kringlorna på marknaden kan jag tro, men jag är ju inte som alla andra. Ibland tycker jag ju att jag kan bättre själv. :p Kringlor bakade vi för övrigt också i hussan i skolan i veckan. Vi gjorde så här:

Kringlor från Viborg

3 ägg
2 dl socker
4 dl mjölk
2 påsar jäst
2 tsk kardemumma
½ tsk malen muskot
1½ tsk salt
150-200 g margarin
ca 1 kg mjöl
1 ägg till pensling

225o, ca 15 min för större kringlor
200o, 5-8 min för mindre kringlor

Vispa ägg och socker. Blanda samman de torra ingredienserna, dock inte allt mjöl på en gång. Tillägg mjölken och de torra ingredienserna. Knåda degen tills den släpper kanterna. Låt degen jäsa på ett varmt ställe.
Knåda degen på mjölat bakbord så att det inte finns några luftbubblor i degen. Dela degen i 4 delar (eller flera om du vill ha mindre kringlor), som du sedan gör kringlor av: Rulla degbitarna till fyra stänger, som är tunnare i ändorna. Böj i båge, korsa stängerna på mitten och fäst dem uppe i bågen. Forma kringlorna genast på bakplåten. Pensla med ägg.


lördag 19 september 2015

Teacher Linda

Denna vecka började jag med att baka till en av mina klasser.
Det hör kanske inte till lärarens främsta uppgifter, men... - eller jo kanske ändå, uppmuntran (vilket man kan göra på olika sätt, annat än att baka också)?
Livet handlar ju om att ge och ta. Jag blev jätte glad för det fina brev som kom adresserat till "English teacher Linda", vilket skrivits av eleverna på sin klassresa; gemensamt, på engelska, och självmant. Då vill jag ju naturligtvis ge tillbaka lite glädje också, och ett sätt jag vet jag kan sprida glädje på är att baka. Och visst verkade de glada då de mumsade på sina rutor medan de berättade mera om resan. :) 
Veckan kommer att sluta med att jag översätter receptet till engelska. För jag lovade att de skulle få receptet, och då tänker jag att jag kan kombinera nytta med nöje så det blir lämpligt till engelska-timmen. :)

Jag har faktiskt bakat mycket åt elever denna vecka, då "min egen klass" också var på en liten utfärd i veckan. Ibland är ju jobbet roligare än annars. 

Vill ni också ha receptet för övrigt? Då kan ni få det, på svenska - för jag har bloggat om det förut - ni hittar det här

fredag 18 september 2015

Maple Girl on the Go in Cables

Hösten är här - tid för sjalar, ponchon, paraplyn och tända ljus.
Detta set blev klart redan i våran, men legat i skåpet i väntan på hösten.

Jag hittade det vackra garnet Red Heart Shimmer i Latvala (i början av året....).

Ponchon Maple är stickad enligt detta drops-mönster
MEN! Jag stickade inte kragen, utan slutade vid halskanten. 

Istället stickade jag buffen Girl on the Go, även det ett drops-mönster.

För extra värme stickade jag också pulsvärmare, egen design - men jag har gjort anteckningar på ravelry som den nyfikne kan läsa. 

Med andra ord kan man lätt variera; vill man bara ha pulsvärmare för att man fryser om händerna men det är opraktiskt med vantar när man stickar, håller lektion eller vad jag nu annars pyssar med? Eller bara buffen för att inte frysa när jag är ut? Eller bara ponchon för att det är mer praktiskt än sjal om man har mycket att pyssla med? Eller hela settet? Eller någon annan kombination.

Här ses alla delar skilt för sig. 

söndag 13 september 2015

Mumin

Mamma och jag fick redan för länge sedan en önskan av en blivande 4-åring, att hon så gärna ville ha en choklad-muminkaka till sin födelsedag. Det finns ingen anledning att en sådan önskan inte skulle gå i uppfyllelse tyckte vi! Vi hade både program på skilda håll den här helgen (bröllop för min del - va kul!) när kalaset skulle vara, men med lite samarbete går det så bra ändå. 

Jag hade fått goda råd från "kakambulansen" (dvs min kompis; kak-experten), och sedan kavlade vi ut sockermassa och skar ut mumin med hjälp av en utskriven muminbild. 

Med hjälp av choklad och en tandpetare fick vi mumins detaljer tydliga. 

Detaljerna gjorde susen, och mumin var klar! ...sedan fick han torka några dagar...

Sedan förberedde jag en chokladganache, här har ni receptet till det...

....medan mamma gjorde tårtbotten (och resten) på sitt håll, inklusive att breda på ganachen och lyfta på mumin.

Tadaa! Kakan var klar, och de två amatörerna var i alla fall mycket nöjda med resultatet! 
Nu hoppas vi att fyra-åringen haft ett lyckat kalas med många glada skratt - och att mumin inte gjorde någon besviken. :)

torsdag 10 september 2015

Sparsamt & klädsamt

Life is what you make of it - and  "yarn is what you knit of it". 

Denna eleganta dräkt har jag stickat för 10 euro och 11 cent. Man kanske inte ska nämna priset på det viset som jag ofta gör, men jag blir gång på gång så förvånad och imponerad över vad man kan åstadkomma för så lite! Bra det, förstås, som det ser ut och skäras ner i lönerna får man vara tacksam för den talangen... (I övrigt blir man ju så fruktansvärt arg på sådana nyheter!)

För jag tycker ju inte bara att denna dräkt blev billig, jag tycker den blev ganska snygg också om jag får säga det själv. Och fruktansvärt bekväm är den! Garnet är så mjukt och skönt, och den sitter så bra...

Garnet, novita miami, köpte jag från Latvala - 17 nystan för 14 euro. Jag har fortfarande nästan 5 nystan kvar...
Mönster till såväl kjol som tröja kommer från drops (klicka på "plaggen" för att hitta mönstren).

måndag 7 september 2015

á la Aspen

Det blir inte alltid av att blogga om vad jag stökat i köket, trots att jag prövar på både det ena och de andra - gamla och nya favoriter.
Men bättre sent än aldrig; här ska ni få ett smakprov!

Här är dessutom mitt loppisfynd från Nagu fångat på bild, som jag kort nämnde i ett tidigare inlägg.
Först ut: Kvargcitronbakelser!
Jag hade "baktur" på jobbet förra veckan (det är så man överlever de 3½ timme långa torsdagsmötena ;) ), och resterna tog jag till jobb nr 2 (jag är lyckligt lottad med två jobb, som iofs bildar en helhet - trevliga kollegor och elever på båda ställena). Det gick hem på både ställena, och recept har efterfrågats. Därför har ni alla tur, här kommer det:

Kvargcitronbakelser

6 dl mjöl
2 dl socker
1½ tsk bakpulver
1½ tsk soda
1½ tsk vaniljsocker
200 g margarin

Fyllning:
1 brk kvarg
1¼ dl socker
1 ägg
1½ tsk socker
saft av 1 citron

225o, ca 20-25 minuter

Blanda ihop bottnen till en grynig massa, och bred ut hälften i en ca 30 x 25 cm stor form. Blanda ihop fyllningen och bred den utanpå; därefter resten av bottenmassan. Grädda kakan, och skär i rutor när den svalnat.



 Bland våra egenhändigt odlade potatis fanns några få plantor Blue Congo, dvs blå potatis. De växte inte lika bra som resten (annars har vi fått en stor skörd potatis!), men har har jag använt några blue congo tillsammans med några timo för att göra Shepard's Pie. Visst ser man att mosen är något blåare... :)

Jag lärde mig laga Shepard's Pie när jag var au-pair i England, men på den här länken har ni ett liknande recept. Det är i princip ett annat sätt att bjuda köttfärssås och potatis; bara att man sätter såsen (tjockare variant än vanligt kanske?) i bottnet på en ugnsform med mosen över - kanske lite riven ost därtill. 


En dag hade vi kycklingfiléer över från föregående dag. Dem lagade vi kycklingburgare av! Egenhändigt tillredda kycklingfiléer, självklart hemgjort bröd - franskisarna fuskade vi med denna gång. Ibland så... Jag gillar att sätta frön på hamburgarbröd, det ser "riktigare" ut så, men sesamfröna brukar mest bara lossna och smula ner tycker jag. Den här gången satte jag mannagryn på istället, som hölls på bättre. Ett litet tips. :)


En lätt sommarlunch; Maxsallad med couscous. Namnet har sitt ursprung i att jag inspirerades av en sallad jag åt på Max i Sverige, när jag "hittade på" denna. Om ni inte vill "hitta på" utan följa mitt recept, gör ni så här:

Maxsallad

300 g kycklingstrimlor
2 dl cous cous
salt, peppar, chili- och paprikapulver
2 krukor (ca 150 g) ruccolasallad
1 liten rödlök
1 ask körsbärstomater
riven ost
krutonger
dressing / gräddfilssås enligt smak

Stek kycklingen och koka cous cous enligt beskrivningen på förpackningen. Krydda cous cousen i slutskedet av tillagningen. Hacka rödlöken och riv salladen. Skär eventuellt tomaterna i mindre bitar. Blanda ruccola, tomat och lök i en skål, och lägg de övriga ingredienserna i skålar skilt för sig. Servera allt tillsammans.


En annan (för mig) somrig sallad är coleslaw. Ni kan t.ex. följa den här länken för instruktioner.


Det här var en av sommarens smak-höjdpunkter, nämligen Calzone! Jag gick i "Lindas bakskola" (haha) och följde detta recept, med undantag för själva degen. Jag gjorde helt enkelt min vanliga pizzadeg, men ersatte en del av vetemjölet med durum, för det gör pizzan krispig har Leila lärt mig. Så en liten blandning av råd iofs, men resultatet blev så också lyckat.



Muurikkan använder vi förstås oftare på sommaren. Här har vi ("vi", det brukar iofs inte vara jag som sköter grillen.... Läs alltid "vi" skeptiskt speciellt när grill och muurikka är involverat!) helt receptlöst stekt potatis och kycklingfiléer, som sedan serveras med kryddsmör. Ibland är ju livet så enkelt. 

söndag 6 september 2015

Höstlunch

Den årliga traditionella höst-, mors- och gräsänkslunchen är avklarad.
Dvs, på hösten när det är säsong, när maken är på arbetsresa (är han ju titt som tätt speciellt nu på hösten) så samlas "mödrarna" (mamma och svärmor hälsar på) för kåldolmar! 
Hur många gånger ska det ske innan det är tradition? Nevermind. Det är tradition!

Vi hann så klart med annat än att äta! Handarbete hör ju till var mamma och jag är involverade. Här kikar vi på mitt senaste projekt (nästan färdigt, liiite till) som ni säkerligen snart kommer att få se, iklädda våra nya byxor!

Ni såg inlägget med mammas födelsedagspresent, dvs mina första egenhändigt sydda byxor någonsin? Nu är även mina egna byxor klara! Inte nog med att de är bekväma och de fakto skräddarsydda för att passa oss, totalt betalde jag två euro för tyget jag använde till byxorna. Två euro! (Jag köpte gummiband till midjan också, men det var nog inte mycket det heller, även om jag inte minns den exakta summan...) Hur nöjd som helst. (Också med resultatet, inte bara med det priset även om det är ett extra plus.)

Även mamma visade upp sina senaste projekt. Toppen i föregående foto (med byxorna) liksom denna har nyss blivit klara och vi passade på att fotografera lite. 

Till kåldolmarna som mamma förberett hemma, blev det närodlade potatis. 
Verkligt närodlade, som ni ser.


Just under lunchen tänkte vi bara på att äta och njuta, men bordet fotograferades så väl före som efter i alla fall. 

Desserten glömde jag inte att fotografera. Det blev lingonmuffins med kinuskiglasyr. Helt fenomenalt gott! Här ska ni få receptet:

Lingonmuffins 

2 ägg
1½ dl socker
100 g margarin
2 dl mjölk
3 dl vetemjöl
½ dl rågmjöl
1½ tsk bakpulver
2 dl lingonsylt

Glasyr:
1½ dl kinuskisås
ca 3 dl florsocker

200o, ca 20 minuter

Vispa ägg och socker till skum. Häll i det smälta margarinet. Tillsätt turvis mjölk och mjöl som blandats med bakpulver. Tillsätt slutligen lingonsylten. Fördela smeten i muffinsformar och grädda. Blanda kinuskisås med florsocker. Häll glasyren på de svalnade muffinsen och dekorera.