torsdag 7 november 2013

Ett halvår på Aspen!


Detta har naturligtvis firats med klass som det förtjänar! Det första halvåret här på Aspen har varit härligt; fantastisk utsikt, underbar närmiljö för promenader och cykeltur och härligt mysigt och hemtrevligt inne! Skönt att bo på landet och kunna rå om sig själv, men lika skönt att det inte är allt för lång väg in till stan och jobbet.

Vintern är visserligen på väg med snöskottning och hala vägar, men i så fall kommer ju skidåkning på åkrarna följt av bastu och brasa med på köpet, så det ska nog gå bra! Jag ser fram emot alla årstider här - och att vi nu för tiden har bara ett efternamn på postlådan är ju inte heller helt fel. :)

Detta blev det perfekta tillfället att inviga matsalen - för tro det eller ej det har vi inte gjort tidigare; vi har njutit av de vackra möblerna eftersom matsal och vardagsrum går ihop, men inte *suttit oss ner*.

Det duger naturligtvis inte med hurdan mat som helst i matsalen. ...eller med vilken servis som helst - finservisen vi fått (med början) till examensgåva kom fram, liksom våra fina bestick som vi fått som förlovnings- och bröllopspresent (från vilken låda jag plockade nu är jag inte säker..) och en av karafferna vi fick till bröllopspresent... Vi njöt av grisfilé med äppelfyllning serverat med makens "specialmos" och ångade grönsaker. Vi tillredde det så här:
Grisfilé med äppelfyllning
ca 1 kg yttrefilé av gris
3 msk senap
salt, peppar

Fyllning:
2 syrliga äppel
1 lök
1 msk olja
2 tsk farinsocker

Tillred fyllningen först: Skala äppel och skär dem i små tärningar. Hacka löken. Fräs dem ett ögonblick i olja i en panna. Tillsätt äppletärningarna, krydda med farinsocker, salt och svartpeppar. Tillsätt hackad persilja. Ställ pannan åt sidan medan du skär filén. Skär upp filén till en sammanhängande platta; börja vid kanten. Bulta köttet lätt med en köttklubba eller knytnäven. Krydda med senap, salt och peppar. Fördela fyllningen över hälften av köttet. Rulla ihop filén tätt och bind den med fuktat bomullsgarn. Bryn köttet runtom i en panna. Krydda den brynta ytan lätt med salt och peppar och placera i en ugnssäker form. Stek en dryg timme i 150 grader varm ugn, köttet är färdigt då innertemperaturen är 68-70 grader. Svep in rullen i aluminiumfolie och låt den vila en stund. Tillred gärna en sås av stekskyn: rör i lite äppelmos och grädde. Ta bort garnet och skär rullen i skivor.

Receptet kommer från Samarbetets matbilaga 9/04 - på nätet har de tyvärr bara bilagorna från 2009 framåt.


Efter en så god måltid är efterrätten en självklarhet! Den här gången blev det Cheesecake i glas, enligt recept ur Flera Favoriter.

Jag passade på att fotografera efterrätten så att också vår "nya" vackra tavla syns. Tavlan kommer från makens familj, målad av ett kort skrivet till hans farmor av en väninna som var på väg att resa till Amerika för att aldrig flytta hem igen. Vykortet heter "After last night's storm" och är ett Tuc's post card - någon annan information har jag ej. Är det någon som vet om vykortet i sig redan har avbildats av en tavla?

Inga kommentarer: