tisdag 3 februari 2015

Klappat och klart!


Jag har prövat baka surdegsbröd någon gång förut, men inte riktigt fastnat för det.
Det ska det bli ändring på nu, i och med detta lyckade resultat.
...eller jäst, knådat, gräddat och klart, kunde jag kanske säga. Jag pratar förstås om brödet som påbörjades redan på lördag, och som jag berättade om också i senaste inlägg. Ganska snabbt gick brödbaket trots allt, jag började ju från scratch med att laga surdeg på bakfermentet jag inhandlat (enligt Saltå kvarns instruktioner, som ni också hittar här). Alla skeden har turligt nog tagit kortast möjliga tid, vilket antagligen beror på att vi har ganska varmt hemma och är till fördel med tanke på jäsningsprocessen.

Själva brödet bakade jag med inspiration bland annat från den här boken om surdegsbröd, utgående från de ingredienser jag hade hemma (en del inskaffat från Saltå kvarn på resan). Så här gjorde jag:

Honungsbröd

Steg 1:
100 g vetesurdegsgrund (ca 1+ dl)
300 g (ca 3 dl) vatten
100 g dinkelmjöl
100 g vetemjöl

Steg 2:
60 g (2 msk) honung
325 g (3 ¼ dl) vatten
500 g vetemjöl special
100 g havrekli
200 g dinkelmjöl
20 g (1 msk) salt

275-250o, 30-35 minuter

Blanda samman ingredienserna i en skål som sedan täcks över med plastfolie. Låt stå ca 6-8 timmar, t.ex. över natten.
Vid steg 2 blandas allt förutom salt i bunken och kör 4 minuter med degkrokar. Tillsätt salt och kör ytterligare 2 minuter. Täck bunken och låt jäsa tills degen uppnått dubbel storlek, ca 3-5 timmar.
Strö ordentligt med mjöl på ett bakbord, stjälp upp degen och dela i tre bitar. Platta ut degbitarna och vik in kanterna mot mitten några gånger. Lägg dem i mjölade jäskorgar med skarven neråt. Lägg över en handduk och låt jäsa ca 1½ h.

Värm ugnen till 275 grader. Vänd upp bröden på bakplåtspapper på en plåt och grädda i ugnen. Lägg eventuellt isbitar i en skål i botten av ugnen. Sänk genast värmen till 250 grader. Efter 15 minuter sänks värmen ytterligare till 200 g, vädra ut ångan genom att öppna och stänga luckan. Ta ut bröden efter 30-35 minuter och låt dem svalna.

Jag funderade om jag skulle köpa en eller två jäskorgar, men det visade sig att till de flesta av recepten, åtminstone i boken jag utgick från, behövdes tre korgar. Som tur kan man också använda en "vanlig" korg, vilket jag gjorde. Vackrast blev bröden i jäskorgarna, men alla bröd såg i övrigt lika goda ut.

Från skedet på bilden jäste bröden ännu till dubbel storlek. 

1 kommentar:

Kerstin sa...

Vägde du faktiskt alla ingredienser? ... undrar bara hur noga man ska va