torsdag 19 maj 2016

Rester till fester

Som barnfamilj gäller det ju att hålla ett öga på ekonomin, och gärna så att man ändå kan njuta av livets goda. Ett bra sätt att göra det är att ta vara på rester.

Vi fick en restbit filé från svärföräldrarna; i minsta laget för att göra en huvudmåltid, men vilken läcker kvällsbit vi fick den dagen. Vi gjorde Peters smörgås, dvs en bit rostbröd med filé och pepparsås samt ananas (ska egentligen vara en ananas-ring men det hade vi inte hemma). Så fenomenalt gott! Det ska vi göra om (och då ska ja försöka ta en bättre bild, denna gör inte rätt för sig). 

En annan gång hade vi lite grillad kyckling och kokt nypotatis över från helgen. Det gjorde jag en fantastisk lunch av i form av en Fritata. Två kokta potatisar stekes med en kycklingfilé skuren i bitar. Vispa två ägg med en skvätt mjölk och kryddor (enligt smak, t.ex. kycklingkrydda, salt, peppar, timjan ...) och häll över. När ägget börjar stelna, strö över lite ost och ta från värmen. Hur gott som helst. 

Detta är visserligen inte rester, men billigt ändå då det är "ogräs", dvs Nässelrisotto. Mycket nyttigt förutom att även det är riktigt gott. Jag gjorde så här:

Nässelrisotto
1 liter nässlor
1 liten lök / vårlökar / gräslök
2 vitlöksklyftor
6-7 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk olja
1 msk smör
3 dl risottoris
2 dl torrt vitt vin
1 dl riven parmesan
50 g smör / 1 dl grädde

Servera med: krossade cashewnötter/knaprig bacon

Hacka löken fint och bryn den tillsammans med pressad vitlök i en het panna tillsammans med lite smör. Tillsätt riset och vattnet lite i taget. Tillsätt också buljongtärning och vitt vin. När riset är nästan klart, tillsätt nässlor, parmesan och grädde/smör. Blanda jämnt och servera genast. 


Inga kommentarer: