onsdag 21 september 2011

Stick ti' Karis!


Om en vecka är det dags igen för "Last Wednesday Night Every Month Knitting Club", eller "Stick ti' Karis" som det egentligen ska vara, att träffas. Det hela är inspirerat av "Friday Night Knitting Club" av Kate Jacobs (för min egen del iaf) - en fantastisk bok(serie) som jag berättat om tidigare.

Det behövs ju inte så mycket mera än en idé - så länge det finns likasinnade! På så sätt kom det sig att vår lilla grupp skapades. Liksom i boken av Kate Jacobs krävs det stickglada kvinnor i olika åldrar, i olika livssituationer som vill träffas för att umgås, och det råkar vara i en garnhandel. Umgänget är viktigare än stickningen: stickandet är ett tidsfördriv och en gemensam länk för alla - något som bokstavligen knyter ihop (så som garn bör göra). Garnhandeln är en mysig miljö - det är härligt att vara omgiven av så vackra, levande färger - vi hittade vår garnhandel i Lankalinja!

För snart en månad sedan hade vi vårt första möte. Den gemensamma nämnaren var ett intresse för stickning och Karis - i övrigt har vi olika yrken, vi är i olika skeden i livet, vi stickar i olika svårighetsgrad - och vi pratar t.o.m. två olika språk! Det är ju på så sätt man får nya idéer och utvecklas! Detta gäller både stickning och allt annat i livet! ;) Dessutom, är det otroligt trevligt och avkopplande!

tisdag 20 september 2011

Grattis brorsan!

Jag är tydligen en dag efter i bloggen, eftersom söndagsmiddagen kom igår, och jag firar storebror idag. (Kan det vara tidsskillnaden mellan Sverige och Finland? Nää, inte logiskt i det här fallet...) Men huvudsaken är väl att jag uppdaterar lite oftare igen! :)

I somras berättade bror min att han aldrig använt tåsockor! Nu minsann har han inget att skylla på, då jag stickat de här fina sockorna åt honom (stickade i Novitas 7 bröder). För att maximera glädjen fyllde jag den med diverse finska läckerheter, så som TUPLA, salmiak, fazer-godis etc... Någon liten flaska från alko hittade visst också dit (dock var den ena inte finsk - men lika god för det - minst!). Jag hoppades presenten uppskattades! :) Sockorna fördes dit av mamma vår, som for på överraskningsbesök till 30-års dagen!

Nu kan både far och dotter ha tåsockor på; Ellen fick ju också ett par i somras. (Här ser ni mina egna tåsockor.)

Vill du också sticka ett par tåsockor, kan du göra så här:

måndag 19 september 2011

Söndagsmiddag!





Vi hade fint besök på söndagen, så då måste man bjuda på fin mat också (och hoppas på att den dessutom är god ;) ). Jag visste att jag ville något av gris, och då kom svärmor med det här förslaget: Gris med äpple; grisytterfilé som skurits upp, fyllts med äpple, lök och senap och sedan rullas ihop som en rulltårta (bryns först och sedan i ugnen 1h).

Av åtgången att döma så smakade det väl! :) Själv var jag särskilt förtjust i såsen, gjord på spadet och lite grädde...




Ingen söndagsmiddag utan efterrätt: Jag gjorde en kaka inspirerat av receptet för kladdkaka med banan, men istället för banan använde jag röda vinbär = rödvinbärskladdkaka (gjorde lite andra ändringar också, borde göra om och skriva upp, för det var supergott)! Kakan kanske inte ser  mycket ut för världen, men skenet kan bedra - den kakan kan rädda vilken dag som helst, jag lovar!

Så, jag kan inget annat än konstatera att det var en god söndag, bokstavligt talat, och en skön helg allmänt sett. Jag uppskattar helgerna så mycket mera nu för tiden! Hur det nu kan komma sig! ;)

Idag, idag är det måndag. Igen. Hmpf.

torsdag 15 september 2011

Tick, tack, tick, tack


Det skulle vara härligt om klockorna skulle vara så här egentligen - utan visare! Att man inte jämt och ständigt behöver fundera vad klockan är, och fundera vad man hinner och inte hinner. Ett evinnerligt jäktas är vad det är!

Med det sagt, så hör det ju nog ändå visare till klockan - och jag är ju en klockfantast. Det ska vara korrekt. Det är kanske en nyhet för någon att jag äger mera än 50 klockor!? Största delen av dem är armbandsklockor, och så finns det ju lite bordsklockor, väggklockor, väckarklockor etc...

Men nu har jag alltså en stickad klocka! *Jag kan själv!* Jag har använt mig av det här mönstret (fast jag stickade in siffrorna direkt, istället för att sy på, ett lite krokigt resultat, men ack så fint), stickat i Sandnes Garn Lanett.

Det enda som saknas nu är därför alltså visarna - och här behöver jag er hjälp: Varifrån kan man köpa urverk? Svaren får gärna hänvisa till Raseborg - eller åtminstone trakten kring Helsingfors / södra Finland... I Raseborg har jag sökt, utan att lyckas (hittills)... Eventuellt far jag till Åbo i helgen (var jag har lite ideér var jag kan söka), men *snörvel & host*, det är inte alls säkert att jag överhuvudtaget far....

söndag 4 september 2011

Happy World Chocolate Day!


Ni minns väl att fira World Chocolate Day idag?
Dagen då man kan äta obegränsade mängder choklad utan dåligt samvete.
Faktum är att man borde ha dåligt samvete om man inte äter choklad!
Så har ni inte ännu ätit choklad - gå och kika i skåpen om det finns något!

Själv tjuvstartade jag (vi), och åt chokladmuffins med skumppa redan igår kväll!
Lovar att äta lite till idag... :)

lördag 20 augusti 2011

Blommor och blader

Eller snarare bär och blader! Bådadera kan man utnyttja till att skapa läckerheter!

Bär passar naturligtivs klassiskt ihop med paj, men jag provade på ett nytt recept i år, nämligen

Styvmors Rödvinbärs-kvarkpaj
(receptet lite modifierat, ifall styvmor själv kikar)

Skal:
100 g smör (rumsvarmt, inte smält)
1 dl sockor
1 ägg
1 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
4 dl kvark/gräddfil/lindahls yoghurt
1 citron; saft av
2 ägg
½-1 dl sockor
vaniljsockor
ca 3 dl röda vinbär

180 grader ugn, ca 40 minuter

Receptet är mycket enkelt: blanda ihop ingredienserna till skalet; kläm ut i formen. Vispa ihop ingredienserna till fyllningen, bred över skalet, strö över röda vinbär. Enklare kan det inte vara - och mycket gott!

Pajen bjöd jag på när farmor och farfar kom på besök! :)



Att använda bladen var nytt för mig; men i år har jag för förstå gången lagat Svärmors bladsaft (och också Svärmors rabarbersaft, som också syns på bilden). Man får otroligt mycket smak utav att bara använda bladen, som är annorlunda - men samtidigt bekant! Verkligt gott!

Jag hittade lite liknande recept på nätet, t.ex. det här, men jag använde (enligt direktioner) både svartvinbärsblad och hallonblad - och mycket mindre socker.


lördag 13 augusti 2011

Magik!


Jag förstår hur den här boleron, Taikabolero ("Magisk bolero" för den som inte kan finska -se Novitas mönster här [den som kan finska :p ]) fick sitt namn: Man stickar en fyrkantig bit i ett lätt spetsmönster (= rygg), sedan tar man upp maskor på sidorna för att sticka två ytterligare fyrkanter (= ärmar) --- syr ihop och det är färdigt! Blir det enklare? Och så snyggt sen; om jag får säga det själv! Jag tänkte att den kan vara bra att ha till "skolan" (jag går i skolan hela livet, tydligen), men jag tror t.o.m. man kan ha den på fest!

Nu hoppas jag på att boleron verkligen har 'magiska krafter', så att jag kan utföra underverk när jag börjar jobba nästa vecka... I kombination med mina "tur-armband" som jag fick, så kommer det säkert att gå riktigt bra! :)

*** *** ***
PS! Grattis på Vänsterhäntas dag [1] [2], mina vänsterhänta läsare... :)  ...jag vill iofs inte diskriminera - ni högerhänta kan ju söka någon vänsterhänt kompis, så får alla fira!


torsdag 11 augusti 2011

Happy thoughts!


Något annat som gör, mig iaf, glad (se föregående inlägg) - är Ellens tår! Världens sötaste gudunge/brorsbarn! Jag fick äran att lacka hennes tår när hon var här i Finland i somras (se tidigare inlägg), men det här fotot, som min bror har tagit, fick jag se först nyligen.

Hur får jag fotot att passa in i bloggens tema "mat & dryck" eller "handarbete"? Jo, ni ser ju kaffemuggen på bilden! ;) Funkar?

onsdag 10 augusti 2011

My drug of choice


Jag vill påpeka något, som jag tror de flesta (kvinnor iaf) redan insett: Choklad löser alla problem!

Är du ensam? Behöv du tröst? Vill du äta något gott? Har du lust att fira? Är du stressad och behöv lugna ner dig? Vill du ha något gott? Ät choklad! Vill du pigga upp dig lite extra - häll konjak i smeten! :) (Man kan inte ta en konjak klockan 9 på morgonen, men man kan äta en bit kladdkaka!)

Enda problemet: Chokladen försvinner så otroligt fort! Visserligen försökte jag begränsa mig själv, och lagade endast halv sats av Banankladdkaka, Flera Favoriter sid 186, men trots det fanns halva kakan kvar när jag for till frissan - men inte när jag kom tillbaka! :o Jag undrar om vi har råttor...?

söndag 7 augusti 2011

Lilla snigel....

Lilla snigel akta dig,
akta dig, akta dig,
lilla snigel akta dig,
annars tar ja dig!

Den sången har jag lärt mig av min guddotter Ellen - hon kan så mycket hon! Igår fick jag också en bättre förståelse för sången, när vi var ut och äta till Skäggas på Skåldö. Svärmor beställde nämligen Snigelpanna till förrätt, och jag smakade! Inte helt fel, faktiskt... (Men så stank jag också vitlök resten av dagen - mer än vanligt!)

torsdag 4 augusti 2011

Revbensspjäll



Jag har ätit revbensspjäll tre gånger i år:
1) på restaurang Hullu Poro i Levi i vintras.
2) färdigmarinerat från K-butiken i Karis
3) färska revbensspjäll som vi tillagat själva från scratch hemma, enligt Leilas recept för Baby Back ribs.

Om våra färska revbensspjäll var lika goda som de på Hullu Poro vågar jag inte yttra mig om (det är för lång mellan smaktillfällena för att jämföra), men jag vill absolut påpeka att det inte lönar sig att köpa färdigmarinerade! Det var inte så mycket smaken det var fel på (även om det nog var i kryddigaste laget för min del!) - utan främst konsistensen: det var väldigt svårt att få loss kötten från benen - jobbigt att sitta o påta...


Men när vi lagade själva, och förkokade (som det står i receptet också), blev det så mört och fint - lätt att äta! God smak blev det av glacen, som man ju kan variera smaken på till en annan gång. Dessutom, som extra bonus, sparade vi buljongen (i isbitspåsar!) som man kan använda en annan gång!

tisdag 2 augusti 2011

Mormorsväska?




Nu har jag då allt blivit tant på riktigt!!? ...nejdå - inte mer än vanligt, även om jag hade lite 27-års kris här tidigare... Men vad skall man annars kalla än väska gjord av virkade mormorsrutor?

Rutorna har ni sett tidigare, i det här inlägget - men nu har jag alltså sytt ihop dem, och dessutom fått hjälp med att få ett foder i väskan! Inte illa, om jag får säga det själv - med tanke på att väskan är gjord på restgarner som bara låg och skräpade! ...och det måste ju vara modernt; jag tycker det står om mormorsrutor överallt nuförtiden (dock kanske bara/oftast i handarbetssammanhang?), så också i Simply Knitting som jag fick passligt till födelsedagen... Eller?

Här får ni se mönster på hur jag gjorde:

söndag 31 juli 2011

En present till mig själv!


Äntligen kom den - sticktidningen jag gått och väntat på! Jag nämnde ju tidigare att jag bestämde mig att prenumerera efter för första gången läst den på Sverige-resan, och sen dess har jag alltså väntat... Och så äntligen kom den - prick på min födelsedag! Perfekt! Som extra bonus-present följde det med virknålar - och av de tre virknålarna var två i sådan storlek jag inte hade! 

tisdag 26 juli 2011

Hipp hipp...

... hurra - jag fyller år idag!

...eller? Jag har haft 27-års kris ett tag, men jag börjar nu acceptera fakta + faktiskt inse att det inte är så farligt... När min bror fyllde 27 år tyckte jag han blev skitgammal (sorry!) - men å andra sidan tycker jag inte han är något "äldre" nu när han snart fyller 30 - så kanske det inte är så farligt... Det skadar ju heller inte att jag fortfarande får visa papper när jag köper öl/cider, och att jag dessutom är i mycket bättre form än jag var för 10 år sedan! :)

Dessutom har jag ju faktiskt lyckats åstadkomma en hel del på min 27 år! Jag har skaffat mig både utbildning till och erfarenhet av mitt yrke, en härlig bostad - världens finaste sambo och världens sötaste guddotter har jag också, för att nämna några saker... Inte illa, om jag får säga det själv! :)

So what om jag sen är "gammal" nog att ha hakat på trenden att ha matlagning/bak och stickning som hobby, och att använda basker och gummistövlar (gummistövlarna var trendiga för nåt år sen iaf?). Jag väntar bara på att det ska bli trendigt att använda korg också, så är jag riktigt pop - annars får jag väl vara unik! :) Jag är nämligen gammal nog att vara mig själv!   Jag ska njuta av livet och skratta åt sådana som har 20-års eller 25-års kris (precis som jag är säker på att många skrattar åt mig [fast min kris är över - jag är stolt att vara 27!])!

Födelsedagen firade jag redan för en tid sedan - jag passade på när min skitgamla bror :p med familj var här från Sverige. :) Här dukar jag fram i matsalen; allt rymdes dock inte på ett bord - tur att vi har två!

En bättre bild på kakan, Kinuskikaka från Lindas Favoritrecept sid 23, samt världens sötaste guddotter i bakgrunden, tom världens finaste sambo längre bak i bilden! :)

måndag 18 juli 2011

Krydda på tillvaron



Idag har jag "skördat vad jag sått" och tagit till vara en stor del av kryddorna jag odlar vid terassen vår! Jag hoppas på så sätt det hinner växa ännu mera i sommar, som jag kan torka och ta till vara för vintern. De kryddorna jag har syns på bilden ovan - alla har växt bra förutom timjan - av någon anledning... Det fanns inte tillräckligt av den att torka, så som de andra... 

Bra information om kryddor (och mycket annat), finns att läsa t.ex. på recepthjälpen.se - jag ska själv ta och läsa hur jag bäst drar nytta av dem - och hurdan energi jag får i mig! :)



Kryddorna ska sedan förvaras snyggt, naturligtvis! Jag har haft turen och fyndat porslinsburkar att förvara kryddorna vid två tillfällen på två olika loppmarknader inom loppet av ungefär en vecka!

Först köpte jag de blå kryddburkarna på ett loppis i Billnäs; där står det färdigt på vilka kryddor som skall vara i: svartpeppar, lagerblad, nejlika, kardemumma, kanel och ingefära. (Det fanns flera burkar, men för sådan kryddor som jag inte använder...

En vecka senare var jag på loppis i Tanhuhovi - där hittade jag vita porslinsburkar, var jag nu förvarar vaniljsocker, bakpulver och soda samt vit- och svartpeppar!

Övriga kryddor är i "vanliga" burkar, förstås. Någon måtta får det vara. Men lite fint tycker jag det är med porslinsburkarna!

PS! Notera gärna batongerna bredvid spisen! Jag är riktigt nöjd med dem för en gång skull! Mer om det nedan.
Om det noteras att jag har 2 vinflaskor öppnade, får det gärna också noteras att det ena vinet heter 'La Linda' och det andra 'Valdemar'. ...Varför jag gillar 'La Linda' är kanske en självklarhet - men vet ni varför det är roligt att det andra heter 'Valdemar'? (Bör inte blandas med nå stark-sprit Valdemar-viina som finns i alko...) Jag har ofta köpt de här sorterna när jag åkar "Sverige-båt" (eller Manne-båt, som somliga säger....).


Också socker och salt fick matchande förvaringsburkar i porslin! Jag ser så fram emot att baka nu när allt är så lättillgängligt!




Naturligtvis skall örterna användas också som färska! Chicken Kiev blev idealiskt tyckte jag (recept finns i Lindas Favoritrecept, sid 65), i smöret som ingår i det skall det finns både persilja, dragon och gräslök! Det blev en glad "överraskning" för min sambo, som räkna ut vad jag skulle göra bara av att jag nämnde ingredienserna "kyckling, gammal potatis och örter" - hade ni gjort det?

Servettvikningen har jag inspirerats av härifrån.


Dessutom lagade jag batong vanligt enligt recept (Lindas Favoritrecept, sid 33), men jag tillsatte örter och bytte ut hälften av vetemjölet mot grahams.

Här om dagen diskuterade vi med några kompisar recept vi misslyckats med. Jag har lyckats med batong, när jag gjorde min första kokbok, men sedan jag träffade min sambo (= ca 4 år sedan) har jag inte lyckats! Jag har provat flera gånger, med resultatet att sambon inte trott mig - fast jag de facto haft fotobevis! Nåja, nu tänkte jag alltså att: tammef*n!

Problemet har varit att batongen blivit platt när den jäst, vilket jag försökt åtgärda på olika sätt... Nu gjorde jag så här: Jag rullade våta kökshandukar, 3 stycker per plåt (2 batonger per plåt) och satte på sidorna och mellan batongerna så att de inte skulle ha utrymme att jäsa för brett och tvingas uppåt. Sedan satte jag bakplåtspappret utanpå och penslade det med olja, så att inte batongerna skulle fastna och sedan spricka när man tar bort handdukarna innan gräddningen... Det funkade!! Så jag behöver tydligen inte skaffa en riktig batongplåt, som jag funderat på... Å andra sidan behöv man ju många kökshandukar på det här sättet... :)