torsdag 14 oktober 2010

Muffins & Cupcakes

Jag har sagt det förut, och jag säger det igen - jag har blivit ett muffinsfreak!

Här om dagen när jag gick till Tiimari upptäckte jag till min stora glädje och förtjusning att de har börjat sälja baktillbehör och -dekorationer! Läs mera om confeti-serien här. Bland annat har de pasta-färger, som jag förut inte vetat hur jag skall få tag på annat än att fara till Helsingfors eller beställa på postorder. De har olika kakformar, och, bäst av allt - mängder av muffinsformar! Silikonformar till halloween (pumpor, spöken - you name it), pappersformer i varierande färger och mönster! Nästan lika stor är variationen bland pepparkaksformar. Me like!

...dessutom, skall de tydligen inom oktober också börja sälja ett urval av Novitas produkter. Kanske jag borde tagit mig en ännu noggrannare titt i Tiimari?

Och idag, när jag kikade igenom posten såg jag att jag fått Me Naiset. Döm om min glädje, när tidningen bara råkade slå upp med månadens mat-tema: cupcakes! Recept på cupcakes, och många vackra bilder! Jag blev riktigt inspirerad och förutspår ett muffins-inlägg i bloggen innan veckan är slut! Det måste ju vara meant to be?

Jag har inte ens bläddrat i resten av tidningen ännu, men jag är redan glad! :)

Me Naiset hade förresten tidigare en artikel om stickning, och hade då ett mönster på en stickad muffins på nätet, ni hittar det här! Jag har inte provat det, jag brukar främst sticka "praktiska" plagg och motsvarande - men varför inte sticka en muffins, egentligen?

söndag 10 oktober 2010

Marknadstider indeed!

I ett tidigare inlägg skrev jag om att jag varit på två marknader; nämligen Ekenäs höstmarknad och Omenakarnevaalit i Lojo. Nu har jag besökt ÄNNU än marknad, nämligen Västra Nylands matmarknad - som visade sig vara mycket populär! Också jag håller med om att det var en mycket trevlig marknad med mycket att se och smaka på!

Den här helgen besöker jag inte marknader! Istället är jag hemma och använder de på marknaderna införskaffade ingredienserna och recepten!

På Matmarknaden köpte jag Saskatoongelé och torkad saskatoon, samt päronsirap. På ett informationspapper som jag fick med står följande:

"Hälsobäret med en fantastisk smak - Saskatoon (Amelanchier alnifolia) tillhör släkten häggmispel och växtfamiljen Rosaceae. Namnet saskatoon är ett samlingsnamn för till odling utvalda underarter av bärhäggmispel. Bären har använts som näringskälla och hälsobrunn av ursprungsbefolkningen i den nordamerikanska prärien. Bären innehåller fibrer, flavanoider och andra fenolföreningar, fettsyror och magnesium, kalium, kalcium, järn och vitaminer."

Jag har hittills prövat på att lägga till 2 msk torkad saskatoon när jag bakade formbröd (enligt recept i Lindas Favoritrecept sid 33). Saskatoon kan man få tag på i Lojo.



Jag fick även med mig ett receptkort på Rispannkaka á la Mangs Gård (där matmarknaden höll hus i år). Tur att jag kom mig för att fråga efter recept... Det fanns att köpa recept-vykort, (vilket jag tyckte var strålande, eftersom jag samlar på receptkort!) - jag rekommenderar er att göra detsamma. Den är ruskigt god!

På Omenakarnevaalit fick jag med mig en hel hög recept, och jag har nu prövat på ett av dem: Äppelkycklingpasta (jag har modifierat receptet något och kommer därför att dela med mig det nedan; på receptet stod det att de i sin tur har modifierat receptet från Ruokaideat 16.9 - nu är det er tur att personifiera receptet ytterligare!). Även detta recept är fruktanvärt lyckat (om jag får säga det själv), men jag tycks i och för sig tycka allt är supergott nuförtiden. None the less - jag rekommenderar!

Äppelkyckling pasta
4-6 portioner

Marinad:
3-4 msk olja
1 rivet äpple
2 tsk teriyaki
1 msk vitvinsvinäger
2 klyftor vitlök
salt & peppar
rosmarin

450 g naturella kycklingstrimlor
olja
2-3 syrliga äppel skurna i bitar
100 g bacon i bitar
1 stor lök, hackad
purjo, hackad
1-2 dl matgrädde
150 g (1 brk) crème fraiche
1 tsk rosmarin
salt & peppar

500 g pasta (kokas enligt beskrivning på förpackning)

Bryn kycklingen och ta åt sidan. Bryn baconet (låt fettet rinna av) och tillsätt lök och purjo samt vitlök. Låt brynas. Tillsätt äpple och rosmarin. Häll i grädde och crème fraiche och lägg tillbaka kycklingen. Låt puttra. Servera med pasta och riven ost.

tisdag 5 oktober 2010

Kalla små händer

...kan också frysa, och då behövs det VANTAR i tider som dessa!
Jag stickade vantar till två små flickor nyligen (döttrar till en bekant), och skickade på posten som överraskning. Det var riktigt roligt - och det tyckte de också förstod jag.

...man SKA ju inte vara glad om den yngre flickan blev ledsen för att hon inte fick ha vantarna på när hon åt mat... Men lite som en komplimang är det ju nog? Knappast blev hon SÅ ledsen. (Isf är jag naturligtvis inte glad.)

Nedan ser ni mönstret till vantarna (har lärt mig att nu skriva upp hur jag stickar, så vet jag nästa gång jag vill sticka vantar i samma storlek!). Det är bara de mindre som blev randiga; men funkade annars enligt samma princip. :)

Eventuellt kommer det foton på vantarna i användning senare....


Randiga vantar

tisdag 28 september 2010

Marknadstider

Det är höst och marknadstider! Förra helgen var jag de facto på två olika marknader; höstmarknaden i Ekenäs, och Omenakarnevaalit i Lojo.

Höstmarknaden har jag inte varit på under många år (minst 6 år sen jag var sist!), men i år var det tydligen dags att ta en runda igen - så kan jag ta flera års paus åter en gång. Marknaden var fylld med rad efter rad med likadana stånd fyllda med massproducerade prylar, sån trängsel att man vet inte åt vilket håll man ska gå... Jag köpte dock fudge - gott, men dyrt - och efter en bit behöv man inte mera (stora bitar dessutom)! Så inspirerade marknaden mig att baka (*baka* - inte köpa) kringlor! Hembakt är alltid bäst. :)

Äppelkarnevalen (läs Västra nylands artikel här) var nytt för mig, och den uppskattades! Jag köpte örhängen, fick gratis recept och idéer till handarbete. Det var en lugnare marknad än den förstnämnda, en blandning mellan utställning (om fågelskrämmor, äppelsorter etc) och försäljning med mycket att titta på och inspireras av. Mycket hemgjort i både mat- och handarbets-väg. Det var mycket folk men ändå ingen trängsel. Hit kommer jag gärna på nytt igen!


Kaffe/té -paus behövdes, efter att ha fyndat hela dagen innan omenakarnevaalit! Jag och Gunnel ska precis äta karelska piroger.

En av inspirationskällorna på omenakarnevaalit var såna här mösstofflor. Fina!

fredag 24 september 2010

Prinsesstårtans vecka



För alla er som har missat det kan jag informera om att det nu är Prinsesstårtans vecka!

Ta det lugnt, det är inte för sent - det firas som sagt hela veckan så ni hinner ännu köpa en tårta/baka en tårta - eller göra som jag: baka prinsessbakelser!

Receptet kommer återigen från birka; ni hittar det här.

fredag 17 september 2010

Choklad & mera choklad



Som sagt i tidigare inlägg, är det en chokladens dag idag!
En njutningen dag!

Jag lagade chokladmousse (Flera favoriter sid 54) - med konjak i och rödvin till. (Det är ju dessutom fredag!) Jag försökte särskilt markera fazer...

Har ni ätit choklad idag?


...förra helgen tycks också ha varit en chokladens helg... Jag blev bjuden på Chokladmoussekaka hos svärmor, chokladpannacotta hos en kompis, och tofféfyllda chokladkex hos styvmor... (Och andra kex hos farmor, även oxfilé provencal hos svärmor, tortillas hos kompisen, etc etc... Som jag led! ;) )

måndag 6 september 2010

Choko choko

Helgen, som gått i chokladens och shoppingens tecken, är förbi. Jag hade besök, så något gott att äta, och dricka, måste det ju bli...



Vi åt ju nog saltigt också, men den här var det nya den här gången. Jag lagade skålar av choklad genom att pensla silikon-muffinsformar med choklad som jag sedan fyllde med mousse. (Gällande moussen så prövade jag ett recept från boken "Choklad", men jag föredrar de mousser jag lagat tidigare, som finns i "Flera Favoriter", men idén funkar ju med vilken mousse som helst.) Jag hade lagat olika choklad-dekororationer att pryda bakelserna med.

Gällande Irish coffen är det enda "nya" att jag dekorerade med ett chokladhjärta (genom att laga ett hjärtformat hål i ett papper, lägga över glaset och pudra med kakao över). Alltid när jag tar en Irish coffee ute blir det extra pluss-poäng om det är dekorerat, så varför skulle inte samma gälla hemma?

Jag vill dessutom, på tal om choklad, i förväg be alla mina blogg-läsare att äta en bit choklad den 17:e september, dvs nästa veckas fredag! Det finns ingen officiell choklad-dag i Finland (eller norden?), men om vi skulle ha en skulle 17:e september passa ypperligt: Det är nämligen fazers årsdag - det är i år 119 år sedan Karl Fazer öppnade sitt första konditori. Alltså - jag tycker vi börjar fira chokladdagen nu - ät en bit choklad den 17:e september (helst fazer, naturligtvis)!

Vem stöder detta förslag? Kommentera gärna!

tisdag 31 augusti 2010

söndag 29 augusti 2010

Välkommen höst!



Jag är redo i min varma sköna långa fina sjal! "Sjalen du inte kan vara utan" - så sant som det är sagt, så heter mönstret från Allers (31/09) (ja, jag inser att jag borde börja läsa Allers, med tanke på de senaste inläggen [1], [2]) - och jag är beredd att hålla med! Jag är jätte nöjd med den!

Jag använde novita puro iltanuotio garn; det gick åt ganska jämt 14 nystan (jämfört med 11 nystan mini vital som det står i mönstret). Enkelt, intressant mönster; kommer kanske att kombinera med något annat plagg senare... Den blev ca 2 meter lång, ca halv meter bred. Bör hålla mig varm!

lördag 28 augusti 2010

Mera muffins!

Surprise! Jag har bakat muffins - igen! Jag tycks ha något av en muffinsperiod... Den har gången lagade jag Rabarbergömma med vit choklad - än en gång kommer receptet från Allers (22/10); helt enkelt muffins smaksatt med rabarberbitar och hackad vit choklad.

Om ni funderar varför dom är dekorerade som dom är, så försökte jag mig på att laga "Jägarmuffins" - chokladen utanpå skall föreställa fåglar. Tyvärr var det för varmt i kylskåpet, chokladen smälte och fåglarna landade ofrivilligt. Men - som tur är var de goda i alla fall. (Och fåglarna ÄR förstås lättare att träffa om de sitter still.) Ni ser också mitt fina fat som jag fick till födelsedagen. :)

På inredningsbloggen www.homey.se finns tips för hur man gör riktigt fluffiga muffins. De nya tipsen för mig är att använda kesella (= kvarg) istället för smör, och att ta handsvisp istället för elvisp. För vispandet är jag för lat, men kanske kvarg skulle vara en idé. Fast hoppas då att fluffigheten inte ersätter smaken - måste prövas om man vill veta! (Hörs nyttigare åtminstone.)

...det står också på bloggen hur man stickar en puff-möbel. Det låter också lite intressant...

onsdag 25 augusti 2010

Svamp!

De som har köpt Flera Favoriter (bra på er! :)) vet att det idag firas svampens dag (dagen har instiftas av Marthorna, men kunde tyvärr inte hitta mera information för er att klicka på), men jag tror trots allt att de flesta kommer att vara förvånade att jag faktiskt firade dagen i år! Ja, jag äter svamp! (Mamma, jag vet att du läser det här - få inte några idéer för dig: jag är fortfarande kinkig!)

Jag har alltså, lagat och ätit (inte plockat men köpt från torget) *s*v*a*m*p*. Kantarellsås, för att vara mera exakt. Receptet jag använde finner ni också i Flera favoriter. (Bra bok - köp om ni inte har den! :))


Svampdagen är för övrigt inte den enda dagen som firas nu i dagarna. Igår var också en mycket viktig dag. Igår var det exakt 157 år sedan chipsen uppfanns enligt legenden! Något som naturligtvis också bör firas. :)

måndag 23 augusti 2010

Ellen-dagen

...firas två gånger i året; enligt finsk kalender (10:e fabruari) och svensk kalender (18:e augusti). Dessutom firas ju Ellen en massa andra dagar: 3 namn x 2 kalenderar, + födelsedag etc.... Hur som helst, Ellen enligt svensk kalender firades m.a.o. nyligen, och då skickade jag ett litet paket till henne.
Hon fick en mössa och ett par sockor (matchandes vad Ida fick till 2-års dagen) - vilket jag antar och hoppas att hon kommer att få nytta av nu när hon är stor flicka som skall börja på dagis!
Hennes pappa (= min bror) var snäll och tog foton på hur cool hon såg ut i nämnda plagg (se nedan) - vilken kontrast mot när hon hade mitt senaste stick-alster på, nämligen blomsterängsklänningen. Tuff brud vs midsommarflicka.





fredag 20 augusti 2010

Grattis mamma!! :)

















Igår fyllde mamma år, och det betyder att jag fick orsak att baka! Jeeeeee!!! Need I say more?

Jag prövade på två nya recept, vilka båda kommer från allers. Chokladtårta med syrlig topping (allers 12/10) och Frusen passion (allers 27/10). Jag skriver inte ner recepten här, eftersom det säkert strider mot några rättigheter och jag använde recepten rakt av (förutom att jag inte silade passionen, så alla kärnor var kvar - säkert nyttigare så, eller nåt...). Men jag gör ju reklam för tidningen istället. ;) Läs Allers och baka! :p (Själv har jag inte läst tidningen, bara bakat.)

Recepten valdes av mig, mamma och styvsyster, när vi satt och diskuterade en kväll. Den frusna passionen var gästernas favorit tror jag, definitivt styvsysters favorit, även om alla också uppskattade chokladtårtan. Men när jag nu sitter här och ser på fotona av tårtorna, och det vattnas i munnen, så funderar jag om jag skall ta mig en promenad till mamma för att se om det finns nåt kvar av kakorna, och då är det chokladtårtan jag mest hoppas det finns en bit kvar av i alla fall... Alltså, båda kakorna - super!

PS! Den populäraste gåvan att ge (och få förhoppningsvis): böcker!

onsdag 18 augusti 2010

Chokobanan!



Grillsäsongen närmar sig slute
men ännu är det skönt att vara ute
Jag har väntat på tillfälle att grilla banan
och nu blev det äntligen dags här om dan

I bananen ett snitt man skär
sen stoppar man 4-5 bitar choklad in där
banan ska man i folie vira
medan den är på grillen kan man ta sig en korv med bira

Himmelskt gott blev det
choklad är förstås bland det bästa jag vet
Det här skall jag laga igen
och den gången räcker det kanske inte med en




söndag 15 augusti 2010

Sticka vänsterhänt!

För några dagar sedan, på fredag närmare bestämt, firade vi Vänsterhäntas dag - International Left-handers Day! En jag naturligtvis vill uppmärksamma, även här på min blogg. Tydligen firades även den första vänsterhäntas dag på en fredag den 13:e, för att göra narr av vidskeplighet (vänster har ju ansetts vara "fel"), så det passade ju bra att det var så också i år.

Jag började fundera hur det är att "sticka vänsterhänt". Jag har fått konstatera att jag till största del stickar högerhänt, dvs jag stickar från höger till vänster. (Damn! Jag som är så stolt att vara vänsterhänt!) Uppenbarligen stickar vänsterhänta, enligt vad jag hittat på nätet, från vänster till höger. Se t.ex. det här instruktionsbladet, och den här instruktionsvideon. Själv lägger jag upp maskor vänsterhänt, men stickar högerhänt. (Jag syr vänsterhänt, och virkar högerhänt också - allt enligt hur jag blivit lärd [av min vänsterhänta mamma].) Men kanske det skulle vara dags att lära sig sticka som den vänsterhänta jag är - och eftersom jag redan kan sticka högerhänt skulle det innebära att jag slipper vända på arbetet (praktiskt med stora tröjor etc?)! Jag ska åtminstone pröva på nåt enkelt arbete!

Som vanligt alltså; vänsterhänta lär sig att göra saker och ting på högerhänt sätt, för att så är världen konstruerad (stickar man vänterhänt t.ex. måste man ju spegelvända alla mönster etc = jobbigt), men kan man det båda vägarna blir allt så mycket enklare! Jag ska pröva! I'll let you know!