lördag 7 december 2013

På plankan

Vi firade självständighetsdagen lite i efterskott hos oss. Vi var båda så trötta och hängiga igår (refererade ju till min flunssa också i tidigare inlägg - förbaskat alltså, vad trött man blir!), men idag hade vi lite mera energi.

Det blev fint så det förslår: Vi gjorde plankstek enligt Per Moberg's Scenen, livet och konsten att laga mat; Älgbiffar (i vårt fall), hemlagad bearnaisesås, duchessepotatis, haricots verts.... Inte illa alltså!
Har ni inte boken - ingen fara - samma recept finns på recept. nu


En god dessert är naturligtvis ett måste efter en så superb huvudrätt. (Den krävde lite arbete, planksteken, men det var värt det...)  Det blev både vit och mörk chokladmousse. Choklad är ju aldrig fel....


Dessutom är jag alldeles särskilt blå-vit idag. Tyckte jag lite ändå försökte igår då jag lackade mina naglar blå (med silver-glitter vilket får stå för det vita), men idag brände jag mig dessutom "lite" - och ska vi se något positivt med det (vilket inte är lätt för det är *inte* skönt) så passar väl en blå ispåse och ett vitt förband en helgdag som denna. (Maten var visserligen värd besväret att göra den, men var nog inte riktigt värt detta ändå... F*n också, nästa gång ska vi försöka skippa denna bit!)


Mina naglar fotograferade jag annars igår redan, då jag gjorde vad jag tydligen alltid gör när jag är gräsänka [1] [2] [3] - sydde! Men ni får inte veta vad än... :)

fredag 6 december 2013

Hatten Har Hittat Hem

Ellen håller här i sin julflagga - ser ni noga kanske ni ser att denna kloka 4-åring själv skrivit "god jul" på den!

Världens finaste sötaste smartaste gudunge! :) Se här också hur duktig hon är. 
Jag har haft några hattar på min hatthylla som inte riktigt har vetat vart de skulle... Hattar jag har virkat för att mönstret inspirerat mig, men så har de bara blivit på hyllan.... Men det är klart hattarna skulle till Ellen! De passar ju henne *perfekt*, konstaterade vi när de var här på besök!

Hatt nummer 1 är en sommarhatt virkat i Novita Tahiti som jag hamstrade i somras. (Nyckelkorgen virkat i samma garn.) Mönstret hittade jag på ravelry, var man kan ladda ner det gratis.

Hatt nummer 2 heter "Elegant Cloche", och jag tycker den uppfyller sitt namn - väldigt elegant liten flicka! :) (Speciellt som jag virkade in lite guldtråd på vissa ställen med det annars bruna exklusiva (av priset att döma...) Idena Silkegarn.)

Den eleganta hatten var på när familjen flög hem.
Med på bilden är alltså lillebror Elis och pappa (= min storebror).

Vad bra att hattarna uppskattas någonstans! Det är ju det mest onödiga som finns, att sätta pengar och framför allt TID på handarbete som inte gör någon nytta. Speciellt som jag tycker hattarna blev riktigt fina båda två, och ännu finare blir de på söta Ellen.

tisdag 3 december 2013

Glad lilla jul

...önskade jag er 2010, 2011 och 2012 - och nu är det dags igen; om än lite försenat.... (Fick förhinder på vägen - bacillerna må vara små men ack så besvärliga...)

Detta år har jag en ny tomte här hemma, och den tomten, han har minsann ögon i nacken och vet "who's naughty and who's nice"! Jag snackar om min nya tévärmare, så klart, som precis som min pumpa-tévärmare (...som inte passar längre...) har ett ansikte på var sida.

Jag blev inspirerad av det här mönstret jag hittade på ravelry, men liksom en gång förut såg jag  bara på bilderna eftersom mönstret inte var gratis. Varför? 1) Det känns besvärligare att beställa mönstret än att räkna ut det själv med hjälp av bilderna. 2) Jag försöker att inte betala så mycket över internet, tänker iaf noga efter 3) Finns ju så mycket gratismönster. Varför betala?

Nu är frågan den, är det mitt eget mönster inspirerat av ett annat mönster, eller ett plagiat? (Vilket väl inte annars är så stor skillnad, förutsatt att jag inte lägger ut mitt eget mönster - eller inte anger källan.) Exakt lika är det ju inte, men erkänner att jag fullt ut fick idén av det andra mönstret. Fin är han i alla fall, tomten, men hur tänker ni?

En söndagsfrukost, så som så många gånger förr [1] [2] - men nu är det 1:a advent:
Tomten värmer téet, adventsljuset brinner, julkalendrarna är öppnade...
... till téet serveras pepparkaksscones enligt detta recept...
...och Egon han har hittat några lilla jul -klappar!





Också i köket har det blivit juldekorerat! Som tidigare nämnt har jag inga gardiner från förut som passar till vårt nya kök här på Aspen, så det är bara att sy när jag vill variera mig - som man ju vill så här i juletider! Vi fick en duk av svärmor, så jag sökte efter en kappa i motsvarande färger som passade till julgardiner! Jag tycker jag hittade rätt - är mycket förtjust i mina nya julgardiner!

Minne till mig själv: Fönstren är 2,37 + 0,9 m långa, köpte 4,5 m tyg = 3,15 + 1,35 m tyg till fönstren. Passligt till detta tyg, då det inte ska vara för "vågigt" så att tomtarna syns.

En närmare bild av tomtarna som pryder julgardinen.


fredag 29 november 2013

Fasters hjälp i köket


Jag har inte haft tid att blogga nu igen; dels har det varit mycket på jobbet, och dels har vi fått besök! Brorsan med barnen har varit på besök här i Finland under några dagar - vi har haft mycket roligt och jag har bl.a. fått hjälp i köket, som ni ser ovan. Både Ellen och Elis hjälper till att laga korvsås; Ellen skär korven i bitar, och Elis hackar lök med hjälp av en lökhackare. 


Jag hade ju förberett lite innan de kom också, naturligtvis. Bl.a. bakade jag bullar och kex - allt mjölk- och -äggfritt, precis som senast, naturligtvis.




...också farmor fick hjälp i köket när det skulle bakas pepparkakor - det blir ju faktiskt lilla jul den här veckan. Vi är alla i farten - farmor, faster, pappa, Ellen och Elis! Till sist dekorerade jag och Ellen några av pepparkakorna...

En av höjdpunkterna under Finlandsbesöket, enligt Elis i alla fall,
var nog att få åka traktor! :)

onsdag 20 november 2013

Galaxia

Frisyren här är en "inskuffas fiskbensfläta",
som vanligt enligt instruktioner av Lilith Moon.

...är namnet på denna buff, mönster enligt drops. Namnet är helt naturligt då man tänker på att den faktiskt består av en mängd virkade stjärnor, som ni ser bättre på bilden nedan. Att virka dessa stjärnor är inte det minsta svårt, speciellt inte med hjälp av drops instruktionsvideo, det är bara kul att virka på ett annorlunda sätt emellan!

Min buff ser inte riktigt ut som den i mönstret. Detta beror dels på att jag använde ett annat garn, Red Heart's Lisa Big, som är lite "stadigare", och dels att jag använde mig av restgarn som tog slut en aning tidigare en mönstret angav (men så pass sent att jag inte tyckte det var lönt att köpa mera - poängen med att använda restgarn är ju att man ska slippa köpa mera). Jag tycker den funkar fint så här också!



tisdag 19 november 2013

Mitt i prick


...tycker jag att mina nyaste gardiner är i vårt "hobbyrum". Tycker det fina tyget piggar upp i rummet, med sin vita basfärg och prickar i olika bruna och begie toner.

Naturligtvis har jag sytt gardinerna själv, det är "projekt nummer tre" från min flitigt använda gräsänks-helg, som jag nämnde i föregående inlägg. Jag börjar ju få vanan in att sy gardiner nu, det har blivit några, så det går ganska behändigt - se fast här så får du se. (Tur är väl det, som jag nämnde i samma inlägg så blir det flera gardiner innan året är slut, eftersom jag inte har några julgardiner som passar hit ännu.)

I och med detta tror jag dessutom att ni sett alla rum här på Aspen. Hobbyrum sa jag; som ni ser står symaskinen på bordet, och lådorna i detta skrivbord är fyllda med sytråd, stickor, virknålar, väskhandtag etc... Dessutom finns det i detta rum 1 skåp (halv)fyllt med tyger,två kistor med garn och två hyllor fyllda med stick -tidningar och -böcker. Vilken lyx! Dessutom finns här lite kokböcker (några hyllor.......) men här finns faktiskt annat också, cowboyhattar (har det blivit en hel del....) och andra böcker för att nämna lite annat...

Här ser ni mina skattkistor fyllda med garn!
Jag tycker att två, små, kistor med garn är helt rimligt; somliga har ju en mindre garnbutik hemma, men jag försöker hålla mig att det ska rymmas i mina kistor. Det är inte alltid så lätt, som ni förstår och har märkt förut. 

Det garnet som är utanpå kistorna är inte där för att det inte ryms in, utan för att det hör till projekt jag har på gång för tillfället... :)  Har 5 projekt på gång nu så att jag lite kan variera mig...

måndag 18 november 2013

Flitig gräsänka

En o-omklädd och en ny-omklädd stol bredvid varandra.
Liknande (klassiskt) mönster, men helt annan färgskala.
Som nämnt har jag åter igen varit gräsänka för en helg. Och precis som senast kom symaskinen fram -   *och*  häftpistolen.

Jag har färdigställt inte mindre än tre projekt denna helg. Projekt nummer ett tar jag fram till lilla jul, enligt order. Projekt nummer tre visar jag senare och koncentrerar mig nu på projekt nummer två: Ny stolsklädsel till köksstolarna! 

Vi konstaterade redan när vi köpte bordet och stolarna (på loppis enligt tips från farmor och farfar) för några år sedan, att blått inte är vår färg, men det är annars ett fint bord. Det blev ännu tydligare när vi inredde vårt nya hem här på Aspen, och bordet och stolarna följde med. Inget som behövde åtgärdas akut, men ett projekt för framtiden. Men jag blev jätte glad då jag till födelsedagspresent av svärmor fick tyg till stolarna - och hjälp att utföra arbetet! Och igår kom svärmor hit med häftpistolen och vi satte igång!


Jag är otroligt nöjd med resultatet! Det ser inte längre ut som att vi plockade med de möbler vi hade och försökte få dem att passa i vårt nya hem (vilket vi ju gjorde), utan det ser ut som om detta köksmöblemang är speciellt utplockat just för vårt kök (vilket det ju nu är). Det bruna tyget passar verkligt bra med den övriga köksinredningen i mörkbrunt trä, och de ljusa prickarna matchar det ljusa trä i bordet och stolarna. Detta gav köket verkligen ett rejält lyft, om än diskret. Och ett så enkelt projekt (med god hjälp, förstås).

Nu kommer julgardinerna (som jag ännu inte skaffat - även de måste ju sys nya till våra nya köksfönster) att passa in mycket bättre sen när det väl blir dags!

söndag 17 november 2013

"Tantdag" 2013


...ni undrade naturligtvis vilka gäster jag bakade till i föregående inlägg? Traditionellt brukar vi fira "tantdag" (läs: dag för förståndiga kvinnor som uppskattar traditioner och hantverke) i Halloween-tema efter halloween - bara för att det blivit så; trots att vi bara är fyra i vårt "tant-gäng" är det ändå svårt att hitta ett datum som passar alla. Detta har vi planerat och sett fram emot länge. Ursprungligen träffades vi i Åbo och kombinerade firandet med strömmingsmarknaden, ifjol blev det lite annorlunda i Karis, och i år var vi i Snappertuna.

Dagen inleddes med en promenad, var mamma var en ivrig fotograf.


Firandet fortsatte med traditionsenlig skumppa, som Sofie här häller upp.

Notera gärna den vackra lyktan bredvid skumppa-glasen. Det var november-månads uppgift för våra vänner på vårt bröllop; att hämta en lykta till vår gård - chokladen i är en uppskattad bonus! (Oj vad jag var förvånad då det ringde på dörren då jag var ensam hemma fredag-kväll! Men det är klart, senast jag var gräsänka hade jag blommor på dörren när jag kom hem från jobbet på fredag, klart det skulle bli choklad nu! Fast, har hittills bara tittat på dem, det var ju till oss och inte till mig.) Ännu en månads uppgift välutförd - vi har så goda vänner! :) Se också augusti, september och oktober -månads uppgifter.


Maten var denna gång i knytkalas-form. Mamma hämtade lasagne, Gunnel gjorde sallad, Sofie stod för vin och jag för efterrätten. Våra "halloween-hattar" kom på nu, liksom tidigare år... Utsökt måste jag säga!


Så här såg efterrätten ut; en spindelnätskaka Jag gjorde kakan inspirerad av det här receptet, men enligt "du tager vad du hittar i skåpen" -metoden som jag brukar - och lakritssåsen bytte jag utan tvekan ut mot chokladsås (hemmagjord, naturligtvis).


Mellan varven fanns det naturligtvis tid till både handarbete, inspektion av handarbetstidningar - och en massa prat. Precis som det ska vara! Det var helt klart en lyckad dag!


Avslutningsvis måste jag ännu visa några bilder mamma tog när hon for. Nog är det vackert här på Aspen!

Förkläden!

Dags att visa det tredje (och fjärde) arbetet jag gjort med material köpt från Knapptigrarna i somras. Ni har tidigare sett min Linda-tröja och min stick- påse & -necessär. Men det första jag sydde, genast samma helg, var faktiskt några förkläden!

Planen var att jag ville ha ett personligt förkläde till jobbet, där jag nu också undervisar huslig ekonomi. Det fanns massor med vackra köks-motiv att välja mellan. Jag blev väldigt förtjust i ett tyg med olika grönsaker, men tyvärr med ljus bakgrund; ett vitt förkläde är inte så smart, om man inte vill tvätta det hela tiden.... Så jag använde grönsaks-tyget endast som ficka, och sydde själva förklädet i en matchande gul färg. Jag använde kantband till nack- och knytband.

Jag blev också förtjust i ett annat tyg, och det fick bli till ett förkläde hem - jag sydde på motsvarande sätt. Ett fint tyg med motiv fick bli ficka, i det här fallet är motivet vin, och ett matchande lila tyg fick göra grunden för förklädet. Här räckte också tyget till så väl nack- som knytband. ...tyget i nacken föreställer vinkorkar...

Jag tycker det blev lite kul i att det syns så stor skillnad på förklädena hem och till jobbet. På jobbet äter jag grönsaker (eller i alla fall säger åt eleverna att göra det) och hemma dricker jag vin. Eller?






Här är en bild på mitt jobb-förkläde "in action". Vi stoppade korv med 8:orna  instruerade av Kenneth Löfberg från West Chark. Mera information om detta kommer snart att komma på hussa-bloggen som jag och min kollega nyligen startat. Än så länge är där väldigt få inlägg, men det kommer mera - ska vi tro.











Frisyren här syns kanske inte så bra,
men jag har gjort den 3:e frisyren som visas i den här videon



...och när jag kom hem fortsatte jag kocka, den här gången en dessert jag behövde till besöket jag skulle få följande dag... Mera om det senare!


fredag 15 november 2013

Pippi på stickning



Att jag är galen i att sticka är knappast någon hemlighet. Därför vet kollegor (och andra - men mest kollegor har det varit hittills) också att be om stick-tjänst. Det har ju hänt förut.


Denna gång blev det ett par pippi-sockor, mönster och garn beställda från knittingroom (bra erbjudande! - här på svenska men ej i euro). Har sett på olika pippi-mönster ett tag, så det var kul att äntligen prova. Kanske det blir fler. :)



Och på tal om att vara galen i att sticka, så vill jag fästa er uppmärksamhet vid lite stick-graffitti i Ekenäs (film) (artikel) ! Kul! Vilken ansträngning! Sådant piggar upp, stick-graffitti är helt klart den bästa graffittin, som jag nämnt tidigare. ...vi har mycket stick-graffitti på jobbet (KSH) nu också, som eleverna gjort på handarbetstimmarna. Sånt gillar jag! :)

torsdag 7 november 2013

Ett halvår på Aspen!






Detta har naturligtvis firats med klass som det förtjänar! Det första halvåret här på Aspen har varit härligt; fantastisk utsikt, underbar närmiljö för promenader och cykeltur och härligt mysigt och hemtrevligt inne! Skönt att bo på landet och kunna rå om sig själv, men lika skönt att det inte är allt för lång väg in till stan och jobbet.

Vintern är visserligen på väg med snöskottning och hala vägar, men i så fall kommer ju skidåkning på åkrarna följt av bastu och brasa med på köpet, så det ska nog gå bra! Jag ser fram emot alla årstider här - och att vi nu för tiden har bara ett efternamn på postlådan är ju inte heller helt fel. :)

Detta blev det perfekta tillfället att inviga matsalen - för tro det eller ej det har vi inte gjort tidigare; vi har njutit av de vackra möblerna eftersom matsal och vardagsrum går ihop, men inte *suttit oss ner*.

Det duger naturligtvis inte med hurdan mat som helst i matsalen. ...eller med vilken servis som helst - finservisen vi fått (med början) till examensgåva kom fram, liksom våra fina bestick som vi fått som förlovnings- och bröllopspresent (från vilken låda jag plockade nu är jag inte säker..) och en av karafferna vi fick till bröllopspresent... Vi njöt av grisfilé med äppelfyllning serverat med makens "specialmos" och ångade grönsaker. Vi tillredde det så här:








Grisfilé med äppelfyllning
ca 1 kg yttrefilé av gris
3 msk senap
salt, peppar

Fyllning:
2 syrliga äppel
1 lök
1 msk olja
2 tsk farinsocker

Tillred fyllningen först: Skala äppel och skär dem i små tärningar. Hacka löken. Fräs dem ett ögonblick i olja i en panna. Tillsätt äppletärningarna, krydda med farinsocker, salt och svartpeppar. Tillsätt hackad persilja. Ställ pannan åt sidan medan du skär filén. Skär upp filén till en sammanhängande platta; börja vid kanten. Bulta köttet lätt med en köttklubba eller knytnäven. Krydda med senap, salt och peppar. Fördela fyllningen över hälften av köttet. Rulla ihop filén tätt och bind den med fuktat bomullsgarn. Bryn köttet runtom i en panna. Krydda den brynta ytan lätt med salt och peppar och placera i en ugnssäker form. Stek en dryg timme i 150 grader varm ugn, köttet är färdigt då innertemperaturen är 68-70 grader. Svep in rullen i aluminiumfolie och låt den vila en stund. Tillred gärna en sås av stekskyn: rör i lite äppelmos och grädde. Ta bort garnet och skär rullen i skivor.

Receptet kommer från Samarbetets matbilaga 9/04 - på nätet har de tyvärr bara bilagorna från 2009 framåt.






Efter en så god måltid är efterrätten en självklarhet! Den här gången blev det Cheesecake i glas, enligt recept ur Flera Favoriter.

Jag passade på att fotografera efterrätten så att också vår "nya" vackra tavla syns. Tavlan kommer från makens familj, målad av ett kort skrivet till hans farmor av en väninna som var på väg att resa till Amerika för att aldrig flytta hem igen. Vykortet heter "After last night's storm" och är ett Tuc's post card - någon annan information har jag ej. Är det någon som vet om vykortet i sig redan har avbildats av en tavla?

fredag 1 november 2013

Happy Halloween!


Äntligen lite ljus i höstmörknet - det är dags för Halloween! Halloween är ju något som ofta firas hos oss, men nu har jag för första gången själv gjort en pumpa-lykta som lyser upp trappan här på Aspen, Artur heter han - och är som ni ser jätte fin! :)


Både hemma och på jobbet (i hussan) har det tillverkats både spindlar och häxfingrar! Spindlarna är inspirerade enligt detta pirkka-recept (jag gjorde muffins så som jag alltid gör enligt egna recept, men dekoren gjorde jag enligt instruktioner), och instruktioner för fingrarna gjorda av omar har jag hittat många källor till; man bara värmer upp lite omar i mikron så att den lättare går att forma till fingrar, och sätter mandelflan som naglar. 

I skolan gjorde vi dessutom mumiebröd, rödsprängda ögon och  spöken gjorda av maränger. 


Naturligtvis har jag också stickat till halloween - det blev en pumpa-inspirerad tévärmare! Mönstret till detta, Ghoulish Brew, har jag fått från senaste numret av Simply Knitting. Jag är för övrigt jätte förtjust i färgen på det här garnet, Gjestal Janne, som jag nyligen köpt på rea hos Pirjon Lanka! Härligt höstigt! Den kommer nog att användas också utöver halloween - hoppas leendet smittar av sig!

tisdag 29 oktober 2013

Victorian Rose



Jag gillar att ha små halsdukar så här när det blir kyligare; små så att man inte behöver ta dem av sig när man kommer inomhus men ändå håller värmen uppe - en liten halsduk kan värma förvånansvärt mycket! 

Jag har ju några motsvarande förut [1] [2] [3], men ombyte förnöjer - det är roligt med olika stilar och färger!

Den senaste är denna blad-scarf! Jag har inspirerats av ett mönster jag hittade på ravelry vid namn Victorian Rose, men eftersom det inte var gratis (och jag är snål?) så har jag stickat min egen variant utgående endast från bilderna.

Vet inte om jag ska säga att det är egen idé eller eget mönster eftersom jag med flit försökte härma - men nöjd med resultatet är jag iaf! :) Jag stickade in en guldtråd i det bruna melerade garnet för att få en extra fin touch...

måndag 28 oktober 2013

Nya smaker




Ännu en skön helg med tid att pröva på nya recept är förbi! Jag prövade på att laga "Currykyckling" enligt detta pirkka-recept (bläddra till sidan 25) - och blev supernöjd! Jag är inget stort curry-fan, men det blev riktigt bra! Bananen och majsen i såsen avrundar smakerna perfekt!

(Jag ska erkänna att jag har en banan-curry-sås i min första kokbok, men detta blev mycket godare!)

Det var dessutom väldigt snabbt att göra - vilket är bra för helgen var kanske inte så skön som det lät i första meningen - jag försökte komma fast i jobbet så att jag inte behöv jobba kvällarna i ända senare i veckan. (Lyckades så där med den biten....)





Varje helg kräver en god efterrätt - eller? Denna gång blev det en klassisk pannkaka, se recept Lindas Favoritrecept (där finns trots allt mest bra recept som ingen människa borde kunna leva utan....) - lagad med kärlek som ni ser! :p








Helgen avslutades med "en gammal favorit i ny tappning" - Kycklingfilé med ugnsrotsaker. Det roliga med den här rätten var den annorlunda formen rotfrukterna blev stöpta i: Jag skar morötterna i formen av blommor (genom att göra "repor" längs med kanterna på moroten innan jag skar i skivor), kålroten formade jag till spiraler (med en kul livsnödvändig liten grej jag någon gång köpt) - och potatisen fick bli i helt vanliga klyftor.

söndag 27 oktober 2013

Finländsk mat

Måste ha med kökslampan på en bild emellan.
Tycker vi har ett så fint kök! :)

....har vi pratat om i skolan på hussan (= huslig ekonmi, som jag ju också undervisar i nuförtiden [förutom engelska och hälsokunskap]). Det är rätt så intressant att fundera över varför vi äter den mat vi äter och vilka saker i vår omgivning som påverkar också vårt matval. Det får mig lite att ångra att jag skippade min första gradu-idé om att undersöka hur man kan se samhällets förändringar i kokböcker - istället valde jag ett lättare, mer vanligt ämne, och lusläste en bok istället för en vanlig litteraturbaserad gradu. En enklare väg, helt klart, tråkigare må så vara - allt har ju sina fördelar. Jag skulle ju ha gjort detta ur Brittisk synpunkt eftersom mitt huvudämne var engelska, så jag är tacksam för min kollegas ypperliga anteckningar nu när vi diskuterat detta ur finsk synvinkel.

Detta ämne har vi behandlat ett tag i skolan, sen vi nyligen firade Finlandssvenska matkulturdagen, årets tema var mjölk och mjölkprodukter.

När vi nu senast efter att ha diskuterat den finska matkulturen skulle komma till det praktiska, så stod det potatisgröt, talkonmjöl, bär (havtornsbär, hjortron och lingon) på agendan!

Potatisgröten skall ju puttra på ganska länge, så den förberedda jag åt dem så att de sedan fick smaka, något jag gärna gjorde eftersom de hör till mina favoriträtter. Det hörde inte till deras, om vi säger så... En elev var stormförtjust (var hon redan innan detta provsmak), och deklarerade att om de andra inte tycker om så kan hon äta upp deras portioner också. Hon blev helt klart mätt. :)

När det kommer till talkonmjöl, hjortron och havtornsbär, måste jag erkänna att jag aldrig smakat på någondera tidigare! Jag provlagade därför recepten hemma innan, vilket är vad ni ser på bilderna...

Vi lagade Tant Hannas kakor på talkonmjölet enligt detta recept. Smakade helt okej - nyttigt smakade det, på gott och ont! Måste vara ärterna i mjölet (ja, ärterna!). Lite smuligt också, ska lite experimentera vad man mera kan göra av mjölet - nu när jag har en påse hemma!

Jag lagade också havtornbärskrämen hemma först. (Jag kokade saft på 5 dl vatten, 1 dl bär, silade bort bären, toppredde med 2 msk potatismjöl och ½ dl socker.) Den ovanliga aromen gjorde upphov till vissa kommentarer här hemma, men jag tyckte det var riktigt gott - och det är tydligen också fruktansvärt nyttigt om man läser här t.ex.

Nu undrar jag: Är finsk mat så här nyttig? (Jag kunde tidigare svarat att finsk mat är korv och öl....) Vad skulle ni bjuda på om ni skulle bjuda på en riktigt finsk måltid? Eller vad tror ni att finsk mat är?

När vi skulle laga hemlagad fil i samband med finlandssvenska matkulturdagen för några veckor sedan, prövade jag också på receptet hemma först. Receptet kommer från broschyren Marthaförbundet ger ut i samband med detta firande.

Smakar fil. Är busenkelt. Jag har bara inte riktigt bestämt mig om det är någon vits att laga fil hemma, när huvudingrediensen i hemlagad fil är - fil! Och har man inte fil hemma, måste man ändå köpa fil. Visst, man kommer längre på en burk fil på det viset, och det blir väl billigare i längden om man äter mycket fil, men... Är det någon vits?