måndag 21 november 2011

Diggi-loo, diggi-ley

Blixtrar och dunder, magiska under
Plötsligt en dag har det hänt, å vilken tur

En dag i staden (du gick där och tänkte)
På esplanaden (du såg nåt som blänkte)
Det kändes som jag hade vingar
Ah... Vilken dröm

Diggi –loo diggi-ley, alla tittar på mig
Där jag går med min gyllene väska
Jag dansade omkring på gatan
Och hela världen den log

För mera av texten, se här, men ni kommer att märka att ni måste anpassa texten något... (Från skor till väskor!) Tiderna har förändrats sen mitt födelseår, då den här sången var med i melodifestivalen! :)

Men vi ska hoppas att hela världen ler, nu när inte bara jag och mamma har gyllene väskor, utan även min moster - som fick ytterligare en variant av gyllene väska när hon fyllde år i oktober!

Min väska är stickad i slätstickning, mammas i  spetsstickning, och mossis är reliefmönstrad! Bra variation, skulle jag vilja påstå! :) 

Mönstret till mossis väska följer nedan.

Diggi-loo, diggi-ley, himlen öppnar sig
Det är knappt man sina ögon tror
Åh... jag ville gärna önska
åt alla gyllene väskor!

söndag 20 november 2011

Bättre sent än aldrig


Grattis mamma på födelsedagen!


"Va kraffs" tänker ni som vet att mamma fyllde år augusti! Men var inte oroliga, det är bara i cybervärlden (bloggosfären) jag är så här fruktansvärt sen - i verkligheten fick mamma sin födelsedagspresent, en gyllene väska stickad i Novita Paola (liksom min egen, se inlägg här) i eget mönster, på rätta dagen! Men nu får ni också se både väska och mönster (som jag gjort själv).

...det är ju mamma som brukar hjälpa mig att sy i foder i mina väskor (själv har jag lite problem med symaskinskörkortet), men den här gången fick jag hjälp av svärmor! Tur att det finns andra som kan hjälpa tills jag själv lär mig (jag är nog inspirerad att ta saken i egna händer så småningom!

På bilden till höger använder båda jag och mamma våra gyllene väskor!

fredag 18 november 2011

Broccoli - super!

Ännu en gång har det vari paus i bloggandet, jag gör som VR (finska järnvägsbolaget för er som inte känner till deras underbara service) och kommer med varierande ursäkter: Den här gången skyller jag på sjukledighet (-> trötthet). Det verkar som om alla i familjen trippar till sjukhuset efter varandra av olika anledningar - men eftersom alla onda och goda ting är tre - torde det vara slut på det hela nu!

I'm back in business - på bloggen och på jobbet! Idag har jag undervisat om bl.a. cancer i hälsokunskapen, och medan jag hemma igår sökte artiklar om cancer, så hittade jag att broccoli tydligen är en dundermedicin vad gäller att förebygga cancer! Man blir ju lite lätt nojig av att se vad som ökar riskerna för t.ex. bröstcancer, eftersom det bl.a. är tidig pubertet, få och sena födslar - dock är jag inte överviktig eller förbrukar för mycket alkohol (tror jag - var går gränsen?) men iaf - man kan fundera. Jag har antagligen (förhoppningsvis) glömt det nästa vecka (eftersom vissa faktorer inte går att påverka [mera]) - men medan jag kommer ihåg det skadar det kanske inte att äta lite broccoli?

Här är en länk till varför broccoli är super! Inte samma som jag såg när jag förberedde lektionen, men quite frankly, så orkar jag inte sätta mera tid på cancer nu. :p

Sagt och gjort; idag lagade jag Italiensk Zucchini Pasta - som jag gjort tidigare - med jag lika mängder zucchini och broccoli! Nice, very nice!

...och ett (eller två?) glas vin, naturligtvis! Det är ju trots allt fredagkväll! :)

söndag 30 oktober 2011

Äppel päppel...


Som jag nämnde senast har jag många inlägg på lut som bara av en eller anledning inte hittat sin väg fram till bloggen ännu... När min guddotter Ellen fyllde 2 år i maj (läänge sedan - stora damen), visade jag ju bara ett av handarbetena hon fick i present - Pippi tavlan! Är det någon som blivit väntandes på att jag skulle visa den andra presenten? Den som väntar på något gott.... Nu, har jag äran att visa er: Ellens Äppelmössa! (Ellen har ju pippi på pipon, som ni vet...)

Mönstret, som ni ser nedan, har jag gjort själv! Med lite hjälp av drops; vissa bitar (se mönstret).

... pirum, pärum puff

... vad menas egentligen med "Äppel päppel pirum pärum puff"? Päppel rimmar åtminstone - varifrån kommer pirum, med pärum är vi nästan till en annan frukt - och så puff! Okej, puff är fine! Det rimmar på tjuff! ;) För en tid sen gjorde jag 5 olika Zucchinirätter - nu är det äpplets tur:

Några bekanta rätter från min första kokbok Lindas Favoritrecept: äppelmos (s 32) och äppelmuffins (s 10)! (Min farmor lagar ofta annars äppelbulla (receptet finns på s 15), men här blev det alltså muffins - typiskt mig misstänker jag.)

När jag träffade min sambo lärde jag mig dessutom att laga äppelvispgröt - vilket ni kan se i ett tidigare inlägg, inklusive recept.

Gröt kan man väl aldrig få för mycket av? Det senaste (för mig?) är Äppelgröt! Det lagar man så här: Man kokar upp 1-1½ l vatten och rör ner ca 1½ dl risgryn tillsammans med 3/4 l äppel eller ½ kg mos. (Om man använder äppel istället för mos kan man också tillsätta socker.) Gröten kokas till grynen svält (i en grötkokare). Serveras ljummen eller kall. Tydligen har jag inget fotografi (taget, men försvunnet) - men ni får använda er fantasi - ser ut som äppelvispgröten (som ni har TVÅ foton av), bara att lite grynigare.

En "sista" (i det här sammanhanget) användbar klassiker är förstås Äppelsemlor! Semlor är goda att variera; ibland morot, ibland med zucchini, ibland som kaniner, ibland hjärtformade ibland hästformade- ibland med äpple! (Klicka på länkarna så ser ni mina varianter.) Ett recept på äppelvariant hittar ni, också det, i Lindas Favoritrecept, s 37 - annars använder man ett annat recept och tillägger äpple eller byter ut något. Enkelt som dubbla dörrar. (Ett annat *korkat* uttryck - var såå irriterad på mamma när hon sa det när jag var liten!)

PS! En 6:e äppel-rätt, äpplig gris, har jag redan visat i inlägget "Söndagsmiddag".

lördag 29 oktober 2011

Marmelad!




Blogginläggen har glesnat igen - men problemet är inte material - utan snarare tidsbrist! (Knappast ett unikt dilemma...) Så här kommer det första av dem jag har "på lager":

I sommar, när jag hade mera tid, stickade jag färdigt den här klänningen, och nu äntligen har jag faktiskt använt den också! (Vad är det för poäng att sticka om man inte kommer till användning?)

Mönstret, som kommer från Novita, finns gratis på nätet här, men istället för 7 bröder som föreslås i mönstret, har jag använt mig av Sublime Cashmere Merino Silk DK, för att klänningen ska bli lättare, svalare och mjukare. Färgen heter Marmelade! :D (Vad härligt - min marmeladklänning!) På så sätt kan klänningen användas så väl när det är svalare (med leggings och långärmat under), och som på bilden. Perfekt - än en gång är jag riktigt nöjd!

Klänningen har många fina detaljer....

söndag 16 oktober 2011

Helggott


Alla goda ting är tre - en olycka kommer sällan ensam, och det gör tydligen inte efterrätterna heller. Efter att jag ätit vår goda pannkaka efter pepparbiffen igår( se föregående inlägg), så for jag till en kompis - och tror ni inte att det där också blev något gott att äta? (Det finns alltid något gott att äta just hos henne, kan jag berätta.) Den här gången bjöds det på Fyriskaka - vilket jag konstigt nog inte minns att jag ätit förr - åtminstone har jag inte lagat det förr,  men nu skrev jag upp receptet. (Vill ni också ha recept på Fyriskaka, kan ni kika här.)

If you can't stand the heat, get out of the kitchen




Jag kan dock hantera värmen (och elden) i vårt kök, även om jag är något förvånad av minen att döma! Ingen fara - jag bara flamberar för första gången! :) (Ni skall alltså fokusera på elden i stekpannan, inte på röran på diskbordet - dock är det helt okej om ni sneglar på fönstren och konstaterar att de är alldeles pinfärskt-rentvättade!) 

Efter vår goda Pizzaperjantai (= pizzafredag) skulle vi naturligtvis ha en god lördagsmiddag också. Jag lagade pepparbiff med konjakssås (enligt recept ur Flera Favoriter, sid 114), och till efterrätt blev det risgrynspannkaka á la Mangs Gård (som jag visat på bloggen förut). Med ett gott glas vin, förstås! Ahh, vad härligt det är med helg, och god mat och dryck, och avkoppling, och rena fönster! :)

Huvudrätt: Pepparbiff med konjakssås, serverat i "mommos servis"

Efterrätt: Risgrynspannaka á la Mangs gård!

lördag 15 oktober 2011

Pizzaperjantai!

"pizzafredag"

Veckans fredag firades klassiskt som den bör, dvs med pizza! Dagen till ära gjorde vi faktiskt fyra sorters pizza, och för att fira den stundande Fetaostens Dag (15 oktober), så satte vi feta på dem alla!

Nice. Very nice!


1) Skinkpizza
vår "klassiker": tomatsås, ost, skinka och ananas (och feta)

2) Pepperonipizza
som skinkpizza, men med pepperoni dessutom (och feta)

3) Köttfärspizza
Överbliven bolognese + tomatsås, grillsås, ost (och feta)

4) Zucchinipizza
= nyhet
zucchini brynt i en panna tillsammans med purjo och vitlök, utanpå créme fraiche, med paprika (gul) ost och oregano (och feta)

fredag 30 september 2011

Stick ti' Karis (å' ät muffins)!

I onsdags var det dags igen för vårt stickande gäng att träffas i Lankalinja för en pratstund. Kanske inspirerat av Dakota i 'Friday Night Knitting Club' hade jag bakat muffins som vi mumsade på medan vi stickade och pratade (och bläddrade i tidningar och drack kaffe/té etc etc). Nästa gång det är min tur att baka skall jag kanske prova några av Dakotas "egna" recept... :)

Men mina egna muffins sjönk också till synes väl ner, och jag blev frågad om receptet, så jag har här gjort ett försök att skriva ner det. Receptet var en blandning mellan min smaskiga banan-kladdkaka och muffinsrecept (tredje varianten tydligen - jag inspirerades ju också att laga rödvinbärskladdkaka för ett tag sen); jag vill minnas att jag gjorde så här:

Banan-choklad muffins (18 st)
200 g margarin
3 dl sockor
3 tsk bakpulver
2 vaniljsocker
5 ägg
3 bananer
5-6 dl mjöl
5-6 msk kakao
ca 1 dl mjölk

Smält margarinet, blanda de torra ingredienserna samman och hacka bananerna i lagom stora bitar. Vispa ägg och socker pösigt. Häll turvist ner de torra ingredienserna och mjölken och rör om noggrant. Häll i det smälta smöret och fortsätt röra till en jämn smet. Häll till sist i bananbitarna, rör jämnt och klicka sedan i muffinsformar. (För bästa resultat - använd också en muffinsplåt!) Grädda 15-17 minuter i 200 grader. Svårare än så är det inte! :)

Call that a hobby?

Period 1 (i gymnasiet) närmar sig sitt slut, och jag har börjat förbereda för följande sekvens, var jag bl.a. kommer att undervisa 'Engelska kurs 2'. Jag har redan tidigare varit förtjust i den nya serien 'Profiles' (av Söderströms) som används i gymnasiet (så långt blöckerna kommit ut), men föreställ er min glädje då jag upptäckte att stickning nämns i text 4 'Call that a hobby'? i boken för kurs 2? Det finns 12 texten i boken, jag hinner använda mig av max 8 (troligare 6,7) - men den texten skall naturligtvis med! Inte bara för att stickning nämns (även om jag tycker att det är skitskoj!), men hobbyn är bra att kunna prata om (då man träffar nya människor), och borde vara intressant att prata om för eleverna (även om de kanske föredrar något annat framför stickning). Jag har faktiskt svårt att välja bort texter, jag tycker alla är bra.... Här kommer ett utdrag ur text 4, Var Omar och Nina diskuterar vilka hobbyn det är värt att nämna i en CV.

Omar: [...] I think a hobby has to be more specific. On second thoughts, I wouldn't mention knitting either if I were you. It doesn't sound very, er, dynamic.
Nina: Hey, don't knock it till you've tried it. Knitting is very in. It's very soothing and it'd help you to wind down after all that adrenaline-pumping stuff you supposedly do. I've also heard it's a good pulling tool if you're man enough to do it in public. Girls find men who knit approachable because they give the impression that they're in touch with their feminine side.
Omar: Mm, you've got a point there. Perhaps I can squeeze it in between rock-climbing and taekwondo.

...så om ni upptäcker en stick-boom bland den unga manliga befolkningen - då vet ni att de läser engelska och lärt sig att det är så man ska charma flickor! ;)

onsdag 28 september 2011

Ellen kan *själv*

Yngsta "tanten" hittills - förutsatt att man är tant om man stickar, är Ellen! Jag fick några foton från mammas Sverigebesök, och visst är det så att man själv hade velat vara med...



Sockorna hon "stickar" är tåsockorna hon fick i somras!

söndag 25 september 2011

Tiden bara går och går....


..även nu i vårt arbetsrum, då jag har hittat ett urverk till klockan jag berättade om tidigare. I love Turku!!! (= jag hittade urverket där)Åh, vad jag längtade tillbaka när jag gick omkring i Åbo förra helgen... Inga bekymmer, bara en härlig dag spenderad i butiker - lite matpauser, besök till nyinflyttade Åbo-bor som har studietiden framför sig ännu... Vad kan vara bättre? Ja, det skulle vara ekonomiska bekymmer isf...

Dom hade torg vid domkyrkan också. :) Härligt alltså!
Ja, inget fel på Raseborg heller, där har det ju varit marknad den här helgen dessutom. (Den har jag tyvärr inget foto på.) Men... Inte är det ju samma sak dock... Men jo, fördelar finns det med att bo här också, helt andra fördelar dock, så man kan ju ändå längta tillbaka... 
Skulle jag fortfarande bott i Åbo hade jag ju kanske sett svenska kronprinsparet den här veckan t.o.m.!!

lördag 24 september 2011

5 x squash


För ett tag sen fick vi hemodlad squash av några kompisar. Dom är inte små om ni ser på bilden - särskilt om man jämför med en butiksköpt squash, som jag råkade ha hemma också. (Ni ser ju måttbandet också - varje färgbyte = 10 cm!) Så det blev att använda huvudet, för att lite kunna variera på squash-rätterna. Här följer några squashrecept och -idéer:




Squashbiffar
Laga "vanliga" maletköttbiffar (se t.ex. recept i Lindas Favoritrecept, sid 58).
Skiva squashen (tärna ur först om squashen är gigantisk - för en liten butiksköpt sqush är det inte nödvändigt.)
Lägg biffarna i en ugnform, lägg squashen överst, strö riven ost på och häll över grädde. Gratinera i ugnen så att osten smälter. Jätte gott  -  och ett bra sätt att piffa upp maletköttbiffar!





Squashsemlor
Jag har gjorde semlorna (2 gånger - så gott var det) enligt receptet för morotssemlor i Lindas Favoritrecept, men jag bytte ut riven morot mot riven squash. Enkelt - jätte gott - igen: Variation! (Fast inte variation under den perioden man bara äter squash, då alltså...)

Squashplättar
Igen har jag inspirerats av ett recept avsett för morot, men jag har ändrat så mycket på det, både ingredienser och proportioner, att jag nu inser att det är mitt och kan sprida det om jag så önskar:
1 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
6 dl mjölk
4 ägg
2-3 dl riven squash
salt
rosmarin
fett till stekning
grynost (äppelsylt) till servering


Blanda mjölsorterna med mjölken och rör till en slät smet. Tillsätt äggen ett i taget och den rivna squashen samt salt och rosmarin.
Låt smeten svälla en stund innan du sedan steker plättarna.
Servera plättarna varma med t.ex. grynost (och/eller äppelmos).


Squash som tillbehör
till t.ex. ugnskorv och mos
Skär zucchinin i mindre bitar och bryn tillsammans med lök i lite smör.
Italiensk zucchinipasta
Det här receptet har gått från den ena till den andra, möjligtvis genom trasiga telefonen, men ursprunget skall vara i Italien! Här är min variant:
(1 liten lök)
zucchini
1 pkt bacon
1 brk (2½ dl) matgrädde
salt & peppar
(timjan)
fetaost
kokt pasta
parmesanost

Koka pastan. (Klipp i bitar och) bryn baconet knaprig i en panna. Låt sedan rinna av på hushållspapper. (Hacka lök) och skär zucchinin i mindre bitar. Bryn i pannan. Zucchinin skall ha lite tuggmotstånd. Häll på grädde och kryddor. Låt koka upp.
Låt den kokade pasta rinna av och blanda med såsen. Smula i fetaost och rör allt jämt. Servera med parmesan.

fredag 23 september 2011

Dags att visa framfötterna!


...det tyckte jag och Kristians (= min bror) främsta Linda (= frun ) att han skulle göra. I ärlighetens namn tycker jag att han redan gör det, men månne han inte utmärker sig mera, om han utmärker framfötterna sina mera? Därför fick han av mig sockor till födelsedagen, och av frugan sin skor! Vi önskar honom ju all lycka och framgång, så vad bättre skulle man kunna ge till födelsedagen?

Lite bonusbilder; när Ellen hjälper sin gamle (hihi) far att öppna paket.



PS! Klänningen (bättre bild på ravelryEllen har på på bilden har mamma (min - Ellens farmor) stickat!