söndag 18 september 2016

Morot!

Morot är gott både rå, kokt och ugnsbakad och i en mängd övriga former! Supernyttigt är det också - läs bara den här artikeln om alla hälsofördelar morot har. Morot är anti-inflammatorisk, boostar immunsystemet, bra för hjärtat med mera och så vidare etc.

Dessutom är ju morot lämplig som första smakportion, puré eller att "gnava" (tandlöst) på - och hör helt tydligt till Filips favoriter; det syns på det extra stora gapet. Så det är klart han fick morot igår då han fyllde 7 månader!

Vi har också fått i oss morot i olika former. Passar bra - vi har ju odlat egna morötter, men nu tog jag upp de sista. (Det går åt så mycket morötter här hemma, vi har nog köpt också.)

I veckan åt jag köttbullar. Igen - ni såg ju det tidigare inlägget med olika köttfärs-alternativ. Men jag visste inte vad jag skulle göra då jag av någon anledning köpte blandfärs istället för nötfärs. Det brukar jag inte göra, så då ville jag "lätta upp" den lite. Jag gjorde vanlig köttfärssmet (se samma inlägg), men tillsatte 3 stora rivna morötter (2-3 dl) +  ca 2 dl havregryn. Så det blev köttfärs-morotsbullar helt enkelt. Jätte gott! Spröda och fina. (Igen ett knep att få i sig mera grönsaker "i misstag", om man inte gapar lika stort som Filip?)

Det förra surdegsbrödet jag bakade var så gott som slut, och jag var sugen på att pröva på ett nytt surdegs-recept. Jag prövade det här receptetmorotsbröd; jag tillsatte dock en hel del mera mjöl, av någon anledning blev degen jätte lös. Som ni märker blev det bra till slut, jag är riktigt nöjd med resultatet!

Jag äter morötter både rårivna eller kokta, men min favorit är kanske ugnsbakade morötter, här med klyftpotatis och kyckling med kryddsmör. Såå gott, och lämpligt lördagsfestligt. Det åt vi alltså igår.

....den som vill kan ju också laga morotskaka, som ni ser här, det är också festligt och mycket gott. I det här inlägget har jag delat med mig av mitt recept för morotsrutor, enklare att laga men lika gott. Men en annan äter ju inte sött nu....... :p

Inga kommentarer: